• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despăgubirile pentru oile ucise se lasă așteptate în Timiș. Fermier: În alte județe s-a plătit, dar numai parțial

    Roxana Dobre -

    Fermierii din județul Timiș nu primiseră săptămâna trecută despăgubirile pentru pierderile cauzate de Pesta Rumegătoarelor Mici (PRM) deși în alte județe sumele au ajuns în conturi dar și acolo parțial, ne-a declarat crescătorul de ovine, Ionuț Curtușan cel care a încecat timp de 60 de zile să convingă autoritățile că oile sale nu mor chiar dacă un focar de boală a fost confirmat în ferma sa. Acesta spune că a întocmit documentele așa cum i-au cerut autoritățile dar până acum nu a primit niciun leu.

    Ionuț Curtușan din Clopodia, județul Timiș, nu primise săptămâna trecută banii pentru cele 108 oi pe care autoritățile le-au confiscat din ferma sa pe 13 octombrie. Conform acestuia, niciun crescător din Timiș nu a primit banii, în schimb alți cioban din județe afectate de pestă s-au trezit în conturi cu un sfert din suma stabilită pe cap de animal.

    Citiți și: Ionuț Curtușan a acceptat să îi fie ucise toate oile: ”Nu am cedat pentru bani, ci pentru binele țării”

    Ionuț Curtușan, fermier din Timiș

    Ionuț Curtușan, fermier: Nu am primit banii pentru despăgubirile la ovine

    Fermierul din Timiș a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că la circa două luni de când a predat autoritărilor cele 108 oi pe care le deținea nu a primit niciun leu drept despăgubire și nici nu a fost informat când s-ar putea face plățile. ”Nu m-au despăgubit până la această dată dar oile le-au luat. Eu am făcut actele, oile pe care le-am predat erau în stare foarte bună, deci nu am dat nicio oaie cu vreun simptom care să coincidă cu pesta. Eu am urmat exact instrucțiunile medicilor veterinari, am făcut documentele dar nu am fost informat nici cât o să primesc, care este valoarea despăgubirilor dar nici când vor primi banii. Ei le-au dus la abator, le-au cântărit pentru că el nu am avut puterea să particip și să le văd sacrificate”, a spus fermierul.

    Acesta a completat că în alte județe, cum ar fi Tulcea, crescătorii au primit sumele cuvenit dar ”trunchiate”. ”Din ce am înțeles de la primii crescători unde au fost confiscate oile că o să primească 450 de lei pe cap de animal dar mie personal nu mi-a spus nimeni vreo sumă. Nu m-au sunat după ce au luat oile iar eu repet am refuzat să merg la abator pentru că mi-a fost milă de ele. Oile pe care le-am dat eu valorează cam 700 de lei/cap pentru că erau tineri, grase, sănătoase. Din ce am mai vorbit cu alți colegi ciobani s-au primit bani la Tulcea dar s-au virat un sfert din sumă. Dar aici la noi la Timiș nu au băgat nimănui”, a mai punctat Curtușan.

    Citiți și: Ionuț Curtușan, ciobanul care a oprit uciderea oilor: ”Merg până în pânzele albe să îmi salvez oițele”

    ANSVSA anunța într-un proiect de hotărâre de Guvern că focarele de pesta micilor rumegătoare au fost declarate pe raza județelor Constanța, Timiș și Tulcea. Au fost sacrificate un număr de 210.973 capete pentru care comisia de evaluare a stabilit o valoare a despăgubirii în cuantum de 160.442 lei și au fost distruse 267.860 kg de furaje pentru care comisia de evaluare a stabilit o valoare a despăgubirii în cuantum de 329.000 lei.

    ”La nivelul județelor au fost deja definitivate dosarele de despăgubire, întocmindu-se Deconturile pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale”, arăta ANSVSA în nota de fundamentare a hotărârii nr.1.403/2004 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor publicată în Monitorul Oficial nr. 1145 de vineri, 15 noiembrie.

    Conform documentului citat, plata despăgubirilor pentru animalele sacrificate sau ucise în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor se face în termen de 90 de zile de la sacrificarea sau uciderea animalelor, conform art. 2 lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 349/2005.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Porumbul de la SC Agrofit Prod Traian dă producții mai mari datorită Super U, de la Biochem Programul Rabla pentru Tractoare – amânat! Anunț pentru fermierii care vor un utilaj nou Despăgubirile pentru oile ucise se lasă așteptate în Timiș. Fermier: În alte județe s-a plătit, dar numai parțial