Ionuț Curtușan, ciobanul care a oprit uciderea oilor: ”Merg până în pânzele albe să îmi salvez oițele”
Roxana Dobre -Timiș este în prezent singurul județ unde mai există focare de pesta rumegătoarelor mici, iar unul dintre aceste focare este în ferma lui Ionuț Curtușan, crescător de ovine din Clopodia, comuna Jamu Mare. Tânărul fermier s-a opus de la început sacrificării animalelor sale la care nu vede niciun semn de boală iar în urma unei acțiuni în instanță, a reușit să blocheze acțiunile de stingere a focarului prin uciderea întregului efectiv de 108 de ovine.
Cazul crescătorului de ovine din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare, județul Timiș a devenit deja viral în rândul fermierilor din toată țara. Ionuț Curtușan a devenit cunoscut după ce a pornit o întreagă revoltă în satul său din cauză că a refuzat constant să predea spre ucidere cele 108 capete de ovine despre care autoritățile spun că sunt bolnave de pesta rumegătoarelor mici (PRM). Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat de ce sunt așa de valoroase mioarele pentru Ionuț și câte a ”pătimit” familia Curtușan în ultima perioadă din cauza presiunilor venite din toate părțile.
Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat deja, Ionuț Curtușan a obținut o primă victorie în lupta cu autoritățile după ce magistrații i-au acceptat cererea de chemare în judecată a DSVSA Timiș și ANSVSA și au oprit uciderea oilor până la o decizie definitivă a instanței de judecată.
Ionuț ne-a declarat că nu va abandona lupta și va merge până în pânzele albe pentru cele 108 oițe. ”Oile eu nu le dau. ANSVSA a depus deja contestație la decizie Instanței prin care este acceptată cererea de chemare în judecată. Oile nu mor de peste 50 de zile de când a pornit acest coșmar iar eu am stat cu ele zi și chiar noapte. Din păcate ei și-au batut joc de noi, au omorât o grămadă de oi nevinovate, au terorizat oamenii. Dacă va fi nevoie, o să iau un medic veterinar particular, să spun așa, și facem analize în paralel, o să luăm probe și le trimitem în străinătate, nu în laboratoarele lor unde oile ies bolnave, oricum ar fi. Acum încearcă să întoarcă ciobanii din asociații împotriva mea”, ne-a dezvăluit crescătorul din Clopodia.
Cele 108 capete de ovine sunt înscrise la APIA
Crescătorul de ovine din județul Timiș recunoaște că până la momentul confirmării focarului de pestă a oilor nu a avut probleme cu autoritățile sanitar-veterinare. Ionuț are cele 108 capete de ovine din rasa Țurcană înscrise legal la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru care primește Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ). Nu are pășune de la stat și nici alte beneficii, de aceea spune și că autorităție nu au cu ce să îl preseze.
Singura ”armă” a autorităților sunt amenzile, la care au și recurs și i-au aplicat până acum lui Ionuț două sancțiuni care împreună cumulează circa 4.000 de lei.
”Amenda a fost de la DSVSA Timiș și a fost în cuantum de 3.600 de lei iar motivul a fost că nu mă supun ordinelor lor și nu vreau să cedez animalele. Eu am făcut contestație și acum aștept să văd ce urmează mai departe. Mai mult, mi-au și luat la control amănunțit gospodăria, și mi-au aplicat altă amendă de 350 de lei pentru că mi-au găsit cinci porci necrotaliați. Amenda aceea am plătit-o pentru că a fost cumva dată pe corect, deși aveam crotaliile comandate și urma să vină doctorița noastră să le aplice, dar eu sunt un om drept și am spus că acolo suntem neregulă, asta este, plătim”, a mai spus crescătorul.
Ionuț Curtușan afirmă un lucru halucinant: în lupta lor pentru a dovedi că au dreptate, autoritățile i-au oferit chiar și bani pentru a preda cele 108 oi. ”M-am trezit cu un om la poartă care mi-a oferit un miliard ca să predau oile, nu știu cine l-a trimis exact. Nu dau eu oile nici pe un miliard, sunt ale mele și nu îmi trebuie bani, sunt munca mea, viața mea, îmi sunt dragi și nu vreau să mi le omorâți voi! Totul ca să se dovedească că ei au dreptate și nu poate un cioban să învingă statul. Eu vă spun că oile nu le dau nici pe zece miliarde pentru că pentru mine nu banii contează ci sufletele acestea nevinovate pe care nu le voi da la moarte orice ar fi”, a mai spus cu glasul gâtuit de lacrimi Ionuț.
De ce sunt cele 108 oi atât de valoroase pentru Ionuț Curtușan
Pentru a înețelege mai bine lupta și patimile lui Ionuț Curtușan l-am întrebat de ce sunt atât de importante cele 108 oi, un efectiv micuț pentru alți ciobani, astfel încât să merite să ducă o luptă atât de crudă cu autoritățile, mai ales că, o spune chiar el, presiunea pe familia sa a fost enormă. Până mai ieri Ionuț era doar un cioban simplu, care își ducea traiul din vânzarea brânzei, a mierilor și uneori chiar din munca cu ziua, iar peste noapte notorietatea sa a adus o presiune enormă pentru familia sa.
”Eu am cumpărat oile acestea cu greu. De mici le-am luat de miele, bucată cu bucată, nu le am de la părinți, nu le-am câștigat peste noapte, ci le-am luat cu greu, cum am putut. Știți cum e când obții ceva cu greu? Cât de valoros este și cât preț pui pe el? Eu am luat de la copii de la gură să am aceste oi, sunt singura mea avuție materială. Nu sunt multe, dar sunt ale mele! Oricum de peste 50 de zile mă țin în carantină, eu nu am putut scoate nimic din fermă, am mânzat cu ele tot nutrețul pe care îl aveam pentru iarnă, iar acum strâng bani din munca cu ziua și ce mă mai ajută colegii ciobani și cumpăr fân, dar nu cedez oile orice ar fi. Eu, repet, poate să îmi ofere cineva și un miliard pe una, nu vreau să le cedez ca să fie omorâte. Nu cred că vă închipuiți cum am trăit noi în ultimele 50 de zile, cu mașini de poliție, controale și tot feluri de perindări prin gospodăria. A venit fetița mai mare terorizată de la școală, în lacrimi, mi-a zis: tati o să mergi la pușcărie?”, a mai povestit crescătorul.
Sunt bolnave sau nu oile lui Ionuț Curtușan?
Mergând pe același registru de sinceritate cu care am început discuția cu Ionuț Curtușan l-am rugat pe acesta să ne spună dacă are vreun dubiu că oile sunt sănătoase, dacă în aceste peste 50 de zile cât le-a păzit zi și noapte măcar vreo mioară a dat semne de boală. ”Mie nu mi-a murit în aceste zile nicio oaie, iar acest lucru a fost și verificat de autorități pentru că eu sunt în carantină. Mai mult, nu au dat semne de boală cu scurgeri nazale, diaree și ce simptome mai zic veterinari. Eu le-am lăsat filmate, pozate iar cine vrea să le vadă și să le verifice de la mine are deschidere totală. Eu nu am nimic de ascuns, sunt doar un om simplu care își apără singura avuție materială. Nu cer nimic, doar dreptate!”, a spus fermierul.
Ionuț Curtușan ne-a dezvăluit că la nivelul județului a avut loc o ședință la care au participat mai mulți crescători și reprezentanți ai DSVSA iar din spusele lui Ionuț Curtușan ciobanilor li s-a indus ideea că din cauza exploatației acestuia nu mai pot vinde ei animalele.
”Acum vor să dea în mine să nu pot vinde restul din cauza mea. Astăzi (miercuri, 1 octombrie – n.r.) am aflat și eu că a fost o ședință la căminul cultural la Clopodia. Am înțeles din ce am văzut pe LIVE-urile publicate de alți colegi, că ședința a fost să întoarcă ciobanii împotriva mea că se va închide județul Timiș din cauza mea, adică va fi pus sub restricții întreg județul. Ei dacă ar fi corecți ar recunoaște că au transportat oile de la o îngrășătorie cunoscută de aici din Timiș unde au zis că a fost pestă cu tirul și au dus oile la abatorul aceleiași firme, iar legea spune la alții să fie ucise în exploatație, să nu fie scoase cu tirul deschis. În schimb, altui crescător de aici i-au omorât oile de față cu copilul minor, iar copilul plânge și acum pentru că a fost o traumă pentru el, pentru că le iubea, a făcut un șoc. În primă fază nu au dat drumul nici la televiziuni, nici nimic. De ce la Constanța nu a filmat nimeni ce a fost și ce s-a îngropat acolo? Înseamnă că acolo s-au îngropat crotalii, nu oi!”, a mai opinat Ionuț Curtușan.