Ionuț Curtușan a acceptat să îi fie ucise toate oile: ”Nu am cedat pentru bani, ci pentru binele țării”
agrointeligenta.ro -Ionuț Curtușan, oierul din satul Clopodia, județul Timiș, la care analizele au confirmat în efectivul de oi prezența pestei micilor rumegătoare, a acceptat să își predea animalele pentru a fi sacrificate. Toate cele 108 de mioare au fost ridicate din grădina crescătorului, acesta mărturisind că nu a avut putere să lupte mai departe și că a luat decizia de a accepta predarea animalelor din dorința de a salva oieritul românesc.
În acest articol:
Timp de 60 de zile, fermierul Ionuț Curtușan s-a luptat cu autoritățile pentru a dovedi că animalele sale nu sunt bolnave de pesta micilor rumegătoare. Deși analizele au confirmat virusul în exploatație, Curtușan susține că până în ultimul moment, când oile au fost luate din grădina sa, niciuna nu murise și nu prezenta semne de boală. Totuși, Curtușan a acceptat să predea mioarele după ce i s-a promis că gestul său va marca stingerea focarelor și redeschiderea exportului de ovine pentru întreaga țară.
”Nu am cedat oile pentru bani. Pe familia mea s-a pus prea multă presiune, m-or amenințat, m-or luat și cu vorbe bune. Cazul trebuia să se închidă. Dacă nu se închdiea cazul aici, blocau toată Timișoara din nou sau toată România. Tot ce făceau era să închidă astea două focare, să dea bine la Uniunea Europeană. Am fost de înțeles. Îmi pare rău după oi. Asta este, nu am mai putut să mă lupt cu statul, m-am luptat până mi-o afectat familia.Le mulțumesc din suflet tuturor celor care au fost alături de mine, celor care îmi vor binele și celor care îmi vor rău. Nu vreau să treacă nimeni prin ce trec eu, dar mie mi-a ajuns, cum se zice, cuțitul la os. Nu am cedat oile, cum se zice, pentru bani. Nici nu m-am gândit niciodată la chestia asta și am primit și două miliarde pe oi. Le-am cedat pentru binele României. Mi-au spus: Ionuț, gândește-te la cea mai mică soluție sau la cea mai mare, cum vrei tu, dar dacă nu te gândești să le dai, noi o să ne judecăm la București, o să ne judecăm oriunde, într-o noapte o să intrăm cu tractoarele să îți rupem gardurile, să îți dăm drumul la oi în stradă, în cel mai rău caz, mi-or zis unii dintre oameni, îți luăm o fată de la școală și ți-o dăm înapoi când predau oile. Oile tot trebuie să le predai. Ții 80 de firme atâta timp în carantină, ai demonstrat 60 de zile că ai ținut oile că nu este boală”, a spus fermierul Ionuț Curtușan, care a precizat: ”nu am avut nicio oaie bolnavă, nu mi-a murit nicio oaie, nu am schimbat cu nimeni nicio oaie”.
Speră că va fi ajutat să își refacă efectivul de oi
Crescătorul de animale din Clopodia, comuna Jamu Mare, speră să primească ajutor de la colegii oieri pentru a-și reface efectivul. O parte dintre fermieri s-au arătat deschiși să îl ajute cu mioare imediat ce vor fi ridicate restricțiile privind mișcarea animalelor între exploatații.
”O să muncesc, nu mi-or dat miliarde pe ele. Mi s-o promis că îmi dau un miliard jumate, or zis și că îmi adună 100 de oi. Dacă îmi dau, îmi dau, dacă nu, cât îmi dă DSVSA, nu știu cât îmi dă pe ele, nu am fost la cântar, nici la încărcat nu am stat. Nu am vrut să chem lumea în stradă să fac iar propagandă și să se ia dușmănie pe ciobanii care au fost lângă mine. Am avut câștig de cauză cu oile, le mai puteam ține în grădină încă o lună de zile, două, poate și trei. Dar se bloca exportul tot mai mult, tot mai încins, amenințările și presiunile veneau tot mai mari. Când am simțit că mi se afectează familia și nu mai e bine nimic, am zis să le dau drumul și oamenii care o să mă ajute acum sau mai târziu o să își dea seama că eu cu 100 de oi le-am demonstrat că nu există boală”, a spus fermierul din Clopodia.
Ionuț Curtușan: ”Le-am dat pentru binele țării, să se deschidă exportul”
Voalat, Ionuț Curtușan a arătat că există interese foarte mari în acest sector și că el, ca un simplu crescător, nu le-a putut ține piept mai mult decât a făcut-o. ”Corupția e prea mare la nivel înalt. Nu te poți pune cu ei. Punct. Când am simțit că pierd familia și totul de sub control, că primesc amenințări, mie mi-a fost frică deja să mă mai pun cu cine trebuie să te pui. Punct. Înțelege toată lumea de aici, am făcut eu de bunăvoie le-am dat pentru binele țării, să se deschidă exportul, să poată lumea să vândă, să cumpere. Mi s-o promis de la DSVSA controale (dacă nu predă oile – n.r.), nu o să se mai facă controale niciunde, doar dacă îi cheamă omul la el că are un cârd de oi sau 10 oi bolnave. Fără să mai pună presiuni pe oameni. Mi-au dat în scris și mi-au spus și doctorii”, a explicat fermierul.
Curtușan spune că decizia lui va pune punct tensiunilor din oierit. Conform fermierului, chiar săptămâna aceasta, la poarta sa era anunțată o acțiune cu 300 de persoane ce urmau să facă live-uri de protest. Conform lui Ionuț Curtușan, la Clopodia, în comuna Jamu Mare mai este un singur crescător care mai are focar în fermă – Nicolae Gagea, despre care nu știe ce va face cu animalele. ”Deja sunt 60 de zile, atâta le-am putut ține eu piept. E normal să se supere și unul, și altul, dar sus e Dumnezeu, nu am luat bani, nici nu o să iau bani pe oile alea. Nu am făcut nicio afacere. Mi-am dat oile să se deschidă Timișoara și să meargă treaba bine, ca înainte, așa mi-au promis doctorii. Acum nu știu Nicolae Gagea dacă va ceda. La el la poartă nu au fost presiuni, ca la mine. Acum să se ducă și la el să se ducă să cedeze, să își dea animalele.
Juristă: Procesele deschise de Ionuț Curtușan nu mai au obiect
Conform unui anunț făcut de jurista Aida Gabriela Frunză, cea care l-a ajutat pe Ionuț Curtușan să se oprească în instanță omorârea oilor, procesele deschise de crescător nu mai au obiect. ”Românii sunt prea lași, românii nu sunt capabili să lupte până la capăt! Azi-noapte familia Curtusan a cedat „presiunilor și amenințărilor cu moartea asupra lor și copiilor lor”, azi noapte Ionuț Curtușan și-a dat la moarte cele 110 ovine. Prin acest act familia Curtușan a pierdut toate cele patru procese deși avea șanse de câștig de peste 95% pe fiecare dosar. Nu există posibilitatea continuării proceselor pentru principii atât timp cât ai rămas fără obiectul dosarelor, adică nu mai ai oile. Mulțumesc din suflet tuturor oamenilor care au făcut donații pentru a salva oile ciobanului Ionuț! Mulțumesc din suflet doamnei care a donat susținând cheltuielie cu deplasări și o parte din taxele judiciare în cele patru dosare ale lui Ionuț! Mulțumesc din suflet tuturor ciobanilor care au fost alături de Ionuț atunci când acesta a avut nevoie!”, a declarat jurista.
Acum două săptămâni, pe 4 octombrie, singurul județ în care ANSVSA anunța că mai există focare de pesta micilor rumegătoare era Timiș. Aici erau localizate 7 focare dintre care, între timp, mai rămăseseră două. Cum virusul este încă prezent în efective, autoritățile au prelungit măsura interzicerii mișcării animalelor între exploatații.