• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porcul de Crăciun al unei familii – confiscat de autorități!

    Roxana Dobre -

    Unei familii i-a fost confiscat porcul chiar înainte de Crăciun. Animalul care fusese îngrășat pentru sărbători a fost luat de veterinari din cauză că în urma analizelor s-a descoperit că acesta este infectat cu trichineloză.

    O familie din satul Orosfaia, județuș Bistrița-Năsăud a rămas fără porcul care fusese îngrășat, a anunțat Ioan Bogolin, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud întrucât carnea acestuia era infestată cu Trichinella spiralis. Gospodarii vor fi despăgubiți.

    Citiți și: Examen trichineloscopic gratuit. Primăriile pot asigura acest serviciu crescătorilor de porci

    Porc de Crăciun

    Despăgubirea pentru porcul bolnav se face la o zi de când a fost confiscat

    Oficialul de la DSVSA Bistrița-Năsăud a subliniat că imediat ce s-a confirmat cazul la porcul domestic, se constituie o comisie de evaluare, iar în cursul zilei de joi se va plăti și contravaloarea porcului. ”Vom plăti despăgubirea astfel încât cetățeanul să-și poată cumpăra porc de aproximativ aceeași greutate care a fost confiscat”, a spus Ioan Bogolin în ședința Colegiului Prefectural, în care a menționat că au mai fost diagnosticate cazuri la un porc mistreț și la trei urși, conform timponline.ro.

    Citiți și: Trichineloza a fost inclusă pe lista bolilor pentru care fermierii sunt despăgubiţi

    Trichineloza, un pericol de sezon

    Trichineloza este o infecție cauzată de Trichinella spiralis, un nematod ce parazitează în stadiul larvar musculatura unor mamifere sălbatice (porc mistreț, urs, lup, vulpe, unele rozătoare) sau domestice (porc).

    Infecția este contractată la om prin ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic (în principal cea de porc), determinând forme clinice cu manifestări variate. Carnea contaminată conține parazitul în stadiu larvar, cuprins într-o celulă musculară modificată ”celulă doică”. Larva este eliberată sub acțiunea sucului gastric și pătrunde în mucoasa intestinului subțire; în următoarele 24 de ore larvă năpârlește de patru ori, transformându-se în adult. După fecundare, în aproximativ cinci zile de la ingestia cărnii infectate, femelele elimină prima generație de larve tinere. Aceste larve migrează pe cale sanguină sau limfatică, localizandu-se în final în musculatura scheletică.

    Pot fi afectate toate grupele musculare, mai ales mușchii foarte activi, bine oxigenați: mușchii laringelui, limbii, intercostalii, mușchii extrinseci ai globului ocular. Severitatea infecției depinde de numărul de larve ingerate.

    După o perioadă de incubație de 5-10 zile apar manifestări digestive (vărsături, diaree) însoțite de febră, care coincid cu faza enterală a bolii. În faza parenterală, ca urmare a migrării larvelor și cantonarii lor în țesuturi, se produc febră, exanteme, edeme, endocardită și mialgii; acestea din urmă pot să persiste o perioada îndelungată.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermă de vaci, scoasă la vânzare din cauza datoriilor. Se vinde cu tot cu utilaje și cu terenul în arendă Emil Dumitru, Ministerul Agriculturii: ANTZ va fi acordat pentru animalele existente în ferme Subvenția APIA pe pârloagă scade la 20 euro/ha. Emil Dumitru, MADR: La o fermă de 100 ha, plată de 1.000 euro/ha pârloagă

    Ultimele știri

    Ordin MADR: Vârstă minimă la montă pentru berbeci și tauri; minim un berbec la 30-45 de oi Daniel Radu: În Franța, în nord-est, am văzut cultivat porumbul numai cu irigații, deși este o zonă bogată în ploi Reprezentant Bayer: Nu introducem noii hibrizi în Ucraina, de teamă că vor fi contrafăcuți