10 ajutoare de stat pe care fermierii le așteaptă din bugetul pe 2025
agrointeligenta.ro -Ajutoare de stat pentru fermieri în 2025. Producătorii agricoli așteaptă de la Guvern o serie de măsuri de sprijin menite să susțină activitatea în diferitele sectoare. Deși bugetul de stat nu este încă adoptat, este stabilit că o alocare bugetară consistentă va fi direcționată Ministerului Agriculturii, iar din aceste sume, o parte vor ajunge direct la fermieri sub formă de subvenții.
În acest articol:
Ajutoare de stat pentru fermieri în 2025. Programul Tomata ciclul 1 și ciclul 2
La fel ca și anul trecut, legumicultorii urmează să beneficieze de un sprijin anual de cel puțin 3.000 de euro pe fermă pentru Ciclul 1 de producție și încă 1.000 de euro pentru Ciclul 2. Acest ajutor ar putea spori dacă Ministerul Agriculturii va lua decizia ca plata să nu mai fie făcută per beneficiar, ci pe suprafața cultivată cu legume în spații protejate (sere sau solarii). Anul trecut, ajutorul pentru sectorul de legume s-a acordat în două tranșe – cu un avans de 1.500 de euro achitat pe cadrul de criză Ucraina.
La începutul acestui an, legumicultorii așteaptă să încaseze suma cuvenită pentru programul Tomata – Ciclul 2, în cuantum de 1.000 de euro pe fermă, ceea ce va face ca sprijinul total alocat pentru culturile înființate anul trecut să ajungă la 4.000 de euro per beneficiar.
Ajutoare de stat pentru fermieri în 2025. Programul Usturoiul
Subvenția de stat pentru usturoi se ridică anual la 3.000 de euro pe hectar. Sprijinul de la bugetul de stat s-a alocat anul trecut în două tranșe, dintre care prima, de 1.500 de euro, s-a plătit pe cadrul de criză Ucraina.
Producătorii de usturoi speră ca și în acest an programul ce le este dedicat să continue cu o plată pe hectar cel puțin la nivelul celei de anul trecut.
Ajutoare de stat pentru fermieri în 2025. Programul Cartoful
De doi ani încoace, cultivatorii de cartofi au fost sprijiniți să pună pe piață cartofi de consum. Ajutorul plătit, de 200 de euro pe hectar, deși unul nu unul consistent raportat la cheltuielile de înființare ale unui hectar de cultură, este o subvenționare care fermierii speră să continue și chiar să fie majorată în acest an.
Ajutoare de stat pentru fermieri în 2025. Sectorul de creștere a animalelor
Sectorul de creștere a animalelor beneficiază de un sprijin anual dedicat gestionării registrelor genealogice (RG) de rasă și efectuării lucrărilor de control al performanțelor. Ajutorul de stat se alocă fermierilor în mod indirect, prin intermediul asociațiilor care gestionează RG, iar anul trecut, cuantumul sprijinului per cap de animal a fost majorat.
Pentru anul 2025, valorile maxime ale ajutorului sunt următoarele:
– pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei:
a) 60 lei/cap pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine;
b) 35 lei/cap pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine;
c) 100 lei/cap pentru rasele de animale din speciile porcine.
– pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale:
a) 140 lei/cap în cazul testării performanţelor producţiei de lapte şi 60 lei/cap în cazul controlului producţiei de carne pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;
b) 35 lei/cap în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 35 lei/cap în cazul producţiei de carne, 30 lei/cap în cazul producţiilor de lână pentru rasele cu lână fină şi 36 lei/cap în cazul producţiei de pielicele pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.
Ajutoare de stat pentru fermieri în 2025. Programul Bazna și Mangalița
Lansat în urmă cu câțiva ani de ministrul Agriculturii, Petre Daea, programul Bazna și Mangalița a suferit o serie de transformări. În prezent, subvenția se acordă pentru femelele cu genetică recunoscută prin registrele genealogicele ale celor două rase autohtone, iar plata s-a ridicat pe anul trecut la 2.000 de lei pe cap de animal eligibil.
Ajutoare de stat pentru fermieri în 2025. Motorina folosită în agricultură
Una dintre cele mai importante subvenții agricole este ajutorul de stat pentru acciza la motorina utilizată în agricultură. Fermierii așteaptă finalizarea plăților restante pentru trimetrele de anul trecut, în cuantum de 2,079 lei pe litru, dar și alocarea bugetară pentru motorina ce va fi folosită în acest an. astfel, la finele anului trecut, agricultorii au depus cererile cadru pentru ajutorul aferent acestui an, iar scumpirea carburanților va determina și creșterea sprijinului acordat per litrul de motorină utilizat la lucrările agricole, inclusiv pentru irigații.
Ajutoare de stat pentru fermieri în 2025. Ajutoarele Naționale Tranzitorii
Ajutoarele Naționale Tranzitorii se achită fermierilor de la bugetul de stat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în baza cererilor depuse în anul anterior. Fermierii din vegetal, dar și din zootehnie, așteaptă aprobarea bugetului pe 2025 pentru ca mai apoi să fie atribuite sumele pentru ANT și stabilirea cuantumurilor. Deși nu reprezintă un sprijin foarte mare – în anii trecuți a fost de circa 20 de euro la hectar, ANT pentru terenurile agricole este o subvenție pe care se bazează fermierii la începutul fiecărui an. În plus, ANT se acordă și pentru o serie de culturi speciale precum tutunul, sfecla de zahăr. hameiul sau inul și cânepa pentru producția de fibră. În zootehnie, pentru multe ferme de ovine, caprine, bovine și bubaline, aceasta este singura subvenție ce se încasează, având în vedere că nu toate exploatațiile au animale care se încadrează pentru a beneficia de sprijinul cuplat.
Pentru anul 2025, cuantumul ANT pentru vegetal și zootehnie nu a fost încă stabilit.
Ajutoare de stat pentru fermieri în 2025. Programul Tinerii angajați
O subvenție anunțată la finele anului trecut este așteptată de către fermieri: ajutorul pentru angajații tineri. Exploatațiile ar urma să beneficieze de un sprijin de 1.000 de lei pe lună pentru fiecare tânăr angajat din fermă.
Ajutoare de stat pentru fermieri în 2025. Programul Tineretul ovin
Crescătorii de ovine așteaptă un sprijin promis pentru tineretul ovin. Subvenția pe mieluțe a fost anunțată de anul trecut la nivelul a circa 40-50 de euro pe cap de animal eligibil, dar până la acest moment nu există publicat niciun proiect de act normativ pentru instituirea noii măsuri de sprijin. S-a promis însă de către noul Guvern o alocare de crca 48 de milioane de euro pentru această nouă subvenție dedicată sectorului de creștere a ovinelor.
Ajutoare de stat pentru fermieri în 2025. Programul Juninca
Fermierii crescători de bovine au așteptări ca anul acesta să fie introdusă o subvenție pentru achiziția de juninci. Măsura a fost vechiculată, inclusiv prin alocarea de fonduri europene, însă dacă acestea nu vor fi acceptate de către Comisia Europeană, finanțarea schemei de sprijin ar trebui să se facă de la bugetul de stat. Deocamdată nu s-a înaintat niciun cuantum pentru noul sprijin și nici nu există un draft de implementare a acestuia.