Afacere cu fonduri europene nerambursabile: Producția de chipsuri din fasole bio a fost premiată pentru ”Inovare rurală”
agrointeligenta.ro -Originalitatea unui proiect care solicită finanțare europeană poate fi atributul succesului în a obține fondurile nerambursabile, mai ales dacă ideea de afaceri urmează linia și tradiția locurilor în care este dezvoltată.
Povestea unei mici fabrici suedeze de procesare a fasolei bio este exemplul perfect de business care a folosit banii de la UE nu doar pentru a crește cifra de afaceri, ci și pentru a pune în valoare specificul insulei Öland. Fasolea maro organică este cultivată în mod tradițional pe aceast însorit petec de pământ din Marea Baltică, regăsindu-se în mod obișnuit în alimentaţia locală.
De la această idee a pornit un mic business de familia care a început, în 2002, să producă chipsuri din fasole maro, un produs complet nou, bogat în fibre şi substanțe nutritive, totodată și ecologic. Totuși, atât capacitatea de producție, cât și ce de distribuție erau limitate pentru o afacere de familie, oricât de mare era cererea venită din Suedia și nu numai. Din acest motiv, antreprenorii suedezi au apelat la fondurile europene pentru a-și crește visul și pentru a-l transforma într-un brand internațional.
Banii pentru fabrica de chipsuri din fasole maro au venit prin Măsura 123 – „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere” din PNDR-ul Suediei, iar suma totală accesată a fost de circa 25.000 de euro. Cu acești bani s-au cumpărat utilaje noi cu care producția a luat avânt. În doar un an, produsul a devenit marca înregistrată Svenska Bönchips AB, nume preluat și de business-ul din Färjestaden de pe Insula Öland.
Unde este astăzi afacerea suedezilor? Păi cam peste tot în UE, de la târguri de profil la cele mai renumite magazine de produse bio. Se produc şapte feluri de chipsuri din fasole – simple sau cu condimente diferite mergând de la chilli la ierburi locale.
Marele premiul al brandului dezvoltat cu fonduri europene nu este însă nici cifra de afaceri de ordinul zecilor de mii de euro, nici premiul pentru ”Inovare rurală” pe care l-a primit în 2011, ci numărul tot mai mare al fanilor acestui produs de nișă. Chipsurile de fasole au ajuns să fie apreciate drept o gustare sănătoasă, tot mai mulți fiind cei care apreciază că ele furnizează organismului proteine, minerale şi carbohidraţi lenţi, care dau energie. Chipsurile nu conţin gluten, lapte, arome sau coloranţi artificiali. Ele sunt o sursă foarte bună de fier, zinc și magneziu, conţinând doar condimente naturale şi sare de mare.
Realizarea acestui proiect a arătat că timpul de care este nevoie pentru a dezvolta noi produse și procese este adesea subestimat, în raport cu resursele financiare necesare, mai ales într-un domeniu nou, și că relaționarea cu oameni dispunând de cunoștințele specifice este de real folos într-un astfel de demers.
Sursa: Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală