Caesar Huțanu, CFRO Broker de Asigurare: În devizul de cheltuieli, fermierii ar trebui să introducă și costul cu polița
agrointeligenta.ro -Calculele pe un hectar cultivat trebuie să includă și costul unei polițe de asigurare, este recomandarea lui Caesar Huțanu, Director Dezvoltare Parteneriate – Clubul Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare. Acesta arată că o cheltuială de 150 de lei la hectar poate pune cultura înființată la adăpost de fenomenele meteo extreme.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Caesar Huțanu, Director Dezvoltare Parteneriate – Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare, a vorbit despre piața asigurărilor agricole, instrumentul care s-a dovedit a fi indispensabil în ultimii ani, când fenomenele meteo ”au lovit” fermierii.
”La ora actuală sunt trei modalități de încheiere a unei polițe de culturi, fie că fermierul optează pentru încheierea unei polițe la nivelul cheltuielilor, la nivelul devizului tehnologic și atunci în caz că are o daună dintr-un fenomen risc acoperit, el își recuperează doar cheltuielile pe care le-a efectuat cu cultura respectivă. Noi nu recomandăm această primă variantă, este încă populară, din păcate, dar noi nu o recomandăm, pentru că într-un an agricol nu muncești doar ca să-ți recuperezi banii. (…) A doua variantă este încheierea unei polițe la valoarea producției, în care suma asigurată, valoarea de asigurare pe hectar reprezintă produsul dintre producția medie și prețul pe kilogram; și mai este cea de-a treia variantă, încheierea unei polițe la suma asigurată”, a declarat Caesar Huțanu.
Reprezentantul CFRO Broker de Asigurare a menționat că ultimul tip de poliță a fost cel mai popular. ”Cea mai populară poliță de asigurare a fost ultima, la suma asigurată. Dar vreau să vă spun că acum a venit un asigurător, în acest nou an, și este o noutate, în care, în caz că se produce un fenomen acoperit prin polița respectivă, nu mai ține cont de producția medie din poliță, ci se raportează, în momentul în care stabilește gradul de distrugere a culturii, în urma fenomenului climatic produs, la producția din câmp de înainte de producerea fenomenului. Este mare lucru, este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, pentru că ultimii ani ne-au arătat că producțiile obținute de fermieri nu au fost la nivelul potențialului, pentru că am avut secetă, spre exemplu, și atunci tu ești obligat, mai ales că accesezi și această submăsură 17.1, ești obligat să-ți închei polița la producția medie pe ultimii 5 ani, dând jos producția cea mai mică și producția cea mai mare, practic intervalul de 3 ani. Ei, în contabilitate ni se spunea una, practic în potențialul culturii, într-un an bun, normal, era cu totul și cu totul alta. Și vă dau un exemplu. Să spunem că acum, în contabilitate, producția de grâu este undeva la 3 tone și jumătate – 4 tone, dar real, într-un an bun, se fac 7 tone. În momentul acesta, în acest nou an agricol, dacă fermierul optează pentru acest nou produs și pentru acest asigurător, în caz că i se va întâmpla ceva, el va fi despăgubit, gradul de distrugere va fi raportat la cele 7.000 de kilograme, cât obținea el”, a vorbit Huțanu despre noul produs de pe piața asigurărilor agricole.
Polița de asigurare îi protejează pe fermieri
Polița de asigurare a devenit indispensabilă pentru fermieri, mai ales pentru cei care lucrează terenuri în zone ce au fost expuse în ultimii ani fenomenelor extreme. De aceea, investiția în asigurarea producțiilor trebuie luată în calcul de la bun început.
”Fiecare fermier ar trebui să își introducă în acel deviz de cheltuieli pe hectar, per cultură și costul cu prima de asigurare. La 4.000 de lei cheltuieli la hectar, să mai adaugi acolo 100-150 lei maxim costul de asigurare pe un hectar, nu mi se pare deloc mult. (…) Polița de asigurare practic te protejează să nu-ți sporești datoriile. În caz că ți se întâmplă ceva, pentru că agricultura se face sub cerul liber, ești dependent de vreme, nu îți crești datoriile când îți închei o poliță de asigurare. Acesta este motivul pentru care spun întotdeauna că faci o economie prin încheierea unei polițe de asigurare”, a mai spus Huțanu.
Directorul pentru Dezvoltare Parteneriate din cadrul Clubului Fermierilor Români Broker de Asigurare a reamintit fermierilor că prin submăsura 17.1 derulată de AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, polițele de asigurare sunt subvenționate.
”Din informațiile pe care le avem, se pare că și în acest an agricol nou, 2024-2025, va funcționa pe aceeași schemă această submăsură. Am înțeles că încă suntem pe bugetul tranzitoriu și atunci mai sunt bani și vor mai fi bani și pentru subvenționarea primelor de asigurare pe contractele, pe polițele care se încheie în acest an agricol. După 2021, s-a stabilizat piața undeva la suprafața de 2,3-2,4 milioane de hectare asigurate”, a mai amintit Huțanu.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Caesar Huțanu, CFRO Broker de Asigurare (12.12.2024)