Arenda la terenurile agricole din Ucraina, mai mare decât în Olanda. Prețuri pe hectar
Violina Gorcinschi -Cât costă arenda pentru un hectar de teren agricol în Ucraina. Contractele de arendă pentru terenurile agricole ucrainene s-au scumpit semnificativ în ultimii ani. În 2024, prețurile au ajuns până la 960 dolari pe hectar, nivel mai ridicat chiar și decât în Olanda, țara cu cele mai scumpe arende din Europa. Anul trecut, în Ucraina, numărul contractelor de arendă aproape s-au triplat față de anul precedent.
În lunile octombrie și noiembrie, în timpul licitațiilor de stat ale Băncii Funciare desfășurate pe platforma online Prozorro, câștigătorii au majorat, în medie, de nouă ori, arendele la hectar. Recordul a fost stabilit la licitația celui mai mare teren cu o suprafață de 4.000 hectare în regiunea Kirovohrad. Arenda a depășit prețul inițial de până la 11 ori și s-a oferit 960 dolari pe hectar!
Scumpiri la terenuri pentru fermierii ucraineni. Prețuri mai mari decât în Olanda
Potrivit datelor Eurostat, cele mai scumpe arende la terenurile agricole din Uniunea Europeană sunt în Olanda. Prețul mediu al acestora în 2022 a fost de 843 euro sau 885 dolari pe hectar. Costurile de arendare a terenurilor agricole în Ucraina au început deja să atingă această medie, mai ales în cele mai fertile și pașnice regiuni ale țării.
Potrivit presei, printre fermierii ucraineni circulă deja o glumă că prețurile exorbitante la arendă rezultă din faptul că în Ucraina va fi permisă cultivarea macului și a cânepii pentru producția de droguri. Deja cultura de cannabis este permisă. Doar așa se explică creșterea drastică a prețurilor de închiriere.
Majoritatea fermierilor care cultivă cereale și alte culturi anuale consideră că plata a mai mult de 20.000 grivne (echivalentul a circa 460 euro) pe hectar pe an este complet incompatibilă cu calculele economice.
Citește și: Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha
Volodimir Nagorny, șeful agenției imobiliare ucrainene Volodar, a declarat că, având în vedere costurile actuale ale producției agricole, limita strictă pentru rentabilitate este de 700 de dolari pe hectar.
Totuși, potrivit acestuia, costurile fixe sunt în continuare în creștere. În acest an, de exemplu, acciza la combustibil, care reprezintă 15% din costurile de producție, este majorată. Reglementările naționale sunt adaptate treptat la cerințele UE, ceea ce duce la scumpirea rapidă în ceea ce presupune activități agricole.
Arendarea terenurilor agricole în Ucraina. Prețuri la hectar
Ministerul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina preconizează că prețurile terenurilor de vânzare ar putea crește cu aproximativ 20% în următorii ani. Estimările rezultă din faptul că, de la deschiderea pieței funciare în 2021, prețul terenurilor din Ucraina a crescut deja de la 39.000 grivne la hectar (echivalentul a 896 euro) până la 46.000 grivne (echivalentul a 1.057 euro), relatează Channel24. Se estimează că prima creștere de preț va avea loc în această lună.
Citește și: Arenda la hectar în Ucraina. Cum a schimbat războiul piața terenurilor agricole
În decembrie 2024, prețul mediu al unui hectar de teren agricol în Ucraina a fost de 47.948 grivne (echivalentul a circa 1.100 de euro), iar în noiembrie a fost de 50.475 grivne pe hectar (echivalentul a circa 1.160 euro/tonă).
Analizele de piață funciară a instituțiilor de stat au arătat că numărul contractelor de vânzare a terenurilor agricole a crescut de 2,6 ori în 2024 față de anul precedent.