Apicultorii din Ucraina sunt disperați. Rata mortalității familiilor de albine a ajuns la 20-25%
Violina Gorcinschi -Albinele mor pe capete în Ucraina. Anul trecut, Ucraina a înregistrat o rată a mortalității de 20-25% la albine, semnificativ mai mare decât înainte să înceapă războiul. Cauza ar fi condițiile meteo nefavorabile din primăvară și vară, care au dus la o reducere a suprafeței cu plante melifere, a declarat pentru Interfax-Ucraina, directorul Institutului de Apicultură al țării, Volodimir Postoenko.
„Anul 2024 a fost foarte dificil pentru apicultori din cauza schimbării bruște a climei. Primăvara, salcâmul alb este foarte important pentru dezvoltarea coloniilor de albine. În perioada de înflorire, au existat înghețuri în toată Ucraina. Albinele nu s-au putut aproviziona cu miere de la el. Apoi, a fost o problemă cu o plantă meliferă importantă: floarea-soarelui. Din cauza secetei, randamentul său a fost scăzut, nu a produs nectar, iar dezvoltarea familiilor de albine nu a avut loc. Acest lucru a dus la o mortalitate ridicată a albinelor, care în diferite regiuni a fost de 15-20% și uneori de 23-27%. În medie, în țară, această cifră a fost la nivelul de 20-25%”, a spus omul de știință, citat de Agroportal.
Albinele mor pe capete în Ucraina. Cauza: condițiile meteo
Potrivit acestuia, mortalitatea în rândul populațiilor de albine nu a fost atât de mare în Ucraina înainte de război. Anterior, aceasta era asociată cu lipsa informării privind aplicarea de pesticide de către fermieri. Ulterior, statul a introdus o serie de inițiative legislative care le permit apicultorilor să își apere drepturile în instanță.
Citește și: Stupi inteligenți și albine roboți – viitorul apiculturii
Postoenko a remarcat că, înainte de război, rata mortalității cauzată de boli și virusuri la albine era scăzută. Situația s-a înrăutățit deoarece au început să fie introduse în producție rase străine de albine, care nu au rezistența necesară la bolile comune din Ucraina.
Directorul institutului a subliniat că industria apicolă din Ucraina, la fel ca alte sectoare, nu are statistici fiabile, deoarece doar 5% dintre apicultori sunt implicați în producția industrială, iar restul de 95% sunt reprezentați de gospodării. Nu se grăbesc să-și înregistreze stupinele, așa că raportarea activităților lor este aproximativă.
Citește și: Mai mulți apicultori reclamă o mortalitate ridicată la albine din cauza tratamentelor la rapiță
„Înainte de război, conform statisticilor neoficiale, în Ucraina existau 3-3,5 milioane de colonii de albine… În plus, statisticile neoficiale spun că acele stupine care se aflau în actualul teritoriu ocupat înainte de război reprezintă aproximativ 30% din totalul numărului de stupine din Ucraina înainte de război”, a adăugat expertul.