• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mai mulți apicultori reclamă o mortalitate ridicată la albine din cauza tratamentelor la rapiță

    Violina Gorcinschi -

    Pagube uriașe pentru mai mulți apicultori din județul Satu Mare. În urma unor tratamente aplicate de niște fermieri la culturile de rapiță, fără a respecta procedurile legale de înștiințare, mai mulți apicultori și-au pierdut familiile de albine din cauza insecticidelor. Apicultorii păgubiți din comuna Beltiug păgubiți au solicitat, în cadrul întâlnirii de astăzi,  luni – 8 aprilie, de la sediul Instituției Prefectului județul Satu Mare, despăgubiri pentru pierderile suferite și pedepsirea vinovaților.

    Tratamentele aplicate la rapiță, fără înștiințarea apicultorilor, au dus, recent, la pierderea unui număr semnificativ de familii de albine în comuna Beltiug, județul Satu Mare. Îngroziți de pagubele constatate vineri, pe 5 aprilie, crescătorii de albine au cerut sprijinul autorităților, având în vedere că, potrivit acestora, producția de miere din acest an va fi compromisă. Stuparii au cerut despăgubiri, suferind pierderi de peste 50% în primele două zile, urmând ca întregul efectiv să fie compromis în scurt timp.

    Ședință la Instituția Prefectului Satu Mare pentru pagubele apicultorilor (foto: Facebook)

    Apicultorii din Satu Mare și-au pierdut familiile de albine din cauza tratamentelor chimice

    Autoritățile din Satu Mare au fost alertate de apicultorii dintr-o comună despre producerea unor pagube considerabile în cadrul efectivului de albine, în urma aplicării tratamentelor chimice la rapiță, care nu au fost anunțate în prealabil, potrivit legii. Având în vedere gravitatea situației, astăzi, luni – 8 aprilie, a fost organizată o ședință la Instituția Prefectului a județului, la care au participat mai mulți reprezentanți ai autorităților locale și județene.

    „În urma evenimentelor petrecute vineri, 5 aprilie 2024, pe raza comunei Beltiug, legate de pagubele suferite de apicultorii din zonă, cauzate de tratamentele aplicate culturilor de rapiță, fără respectarea procedurilor legale de înștiințare de către fermieri, prefectul Radu Roca a convocat în această dimineață o întâlnire, la sediul Instituției Prefectului județul Satu Mare. Au participat subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop, directorul Cancelariei, Radu Iancu, primarul comunei Beltiug , Ioan Bartok-Gurzău reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Oficiului Fitosanitar Satu Mare, Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și ai Oficiului Județean de Zootehnie Satu Mare”, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului din Satu Mare.

    Citește și: Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit!

    Apicultorii, alături de președintele Asociației Crescătorilor de Albine Satu Marei, Alin Andreescu, au cerut sprijin în urma incidentului.

    „Apicultorii păgubiți prezenți la întâlnire alături de președintele Asociației Crescătorilor de Albine Satu Mare, Alin Andreescu au solicitat sprijin din partea instituțiilor statului pentru a fi despăgubiți ca urmare a pierderilor de minimum 50% în primele două zile iar conform specialiștilor întreg efectivul din stupi va fi afectat în scurt timp, iar producția din anul acesta va fi compromisă”, s-a arătat într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook a Prefectului Satu Mare.

    Citește și: Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori

    Prefectul Radu Roca a dispus instituțiilor abilitate efectuarea de verificări de specialitate, de îndată, identificarea fermierilor vinovați, aplicarea măsurilor legale și identificarea căilor pentru ca apicultorii să fie despăgubiți în cel mai scurt timp.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!