Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă
Violina Gorcinschi -Stropiri la pomi în luna ianuarie – tratarea livezilor de pomi fructiferi în mijlocul sezonului rece. Ianuarie este o lună potrivită pentru a îngriji pomii fructiferi ca să intre bine în vegetație la primăvară. Se recomandă tratamentele cuprice și cu ulei horticol, precum și alte lucrări de curățare și protecție împotriva înghețului.
În acest articol:
Stropirea pomilor fructiferi în luna ianuarie este primul pas în obținerea de recolte bogate în timpul anului. Cu ajutorul tratamentelor, se reduce populația de dăunători care iernează în pomi, se elimină posibilii agenți patogeni și se protejează livezile de îngheț. În această perioadă, sulfatul de cupru și uleiul horticol sunt opțiuni potrivite pentru tratamentul în livezi. Este important ca stropirile să aibă loc pe vreme uscată și la temperaturile potrivite.
Stropirea pomilor în luna ianuarie. Sfaturi practice
La tratamentele pentru pomi în luna ianuarie sunt importante anumite aspecte. În primul rând, cantitatea de produs administrată este direct proporțională cu vârsta pomilor. Astfel, pomii tineri, care au mai puțin de 5 ani, au nevoie, în general, de 0,5 – 1 litri soluție pe pom, cei de 6-10 ani, 2,5 – 3 litri, peste 11 ani, 3 – 3,5 litri.
De regulă, soluțiile de lucru se aplică în termen de 24 de ore de la preparare, pentru a-și nu pierde proprietățile. Pentru a administra soluția, se folosesc adezivi și pulverizatoare, precum și echipament de protecție personală (mănuși, măști).
Adjuvantul acționează ca un adeziv pentru fungicide și alte medicamente. Creează o peliculă lipicioasă pe suprafața plantelor care ajută la menținerea substanței pe pomi, fără a-i reduce concentrația. Un alt avantaj este că sunt necesare mai rar tratamente, iar solul nu este contaminat din cauza substanțelor chimice.
Pomii se pulverizează când vremea este bună, înainte de căderea precipitațiilor. Umezeala poate dilua sau spăla medicamentul. De exemplu, căderile de precipitații la o oră după administrare scade eficiența medicamentului cu 50-70%, iar după 2-4 ore, cu 30-40%. De aceea, la planificarea tratamentelor se ține cont de posibilele ploi și se utilizează adjuvanți.
Tratamente la pomi în ianuarie. Stropirea cu ulei horticol
Tratamentele de ianuarie la pomii fructiferi trebuie să includă stropirea cu ulei horticol. Cunoscute și sub denumirea de uleiuri de parafină, uleiurile horticole se administrează pentru a combate insectele dăunătoare care iernează pe ramurile pomilor, cum ar fi ouăle acarienilor sau păduchii lânoși. Cu ajutorul unei pelicule protectoare, dăunătorii se sufocă fără a afecta plantele. Acestea sunt primele tratamente recomandate în luna ianuarie.
Pe lângă ulei, se poate folosi și un insecticid care se amestecă împreună cu acesta în 10 litri de apă. Se amestecă bine până când se omogenizează, după care se aplică în livadă.
Așa cum am menționat mai sus, aceste tratamente se aplică la temperaturi de peste 5 grade Celsius, în lipsa precipitațiilor și vânturilor.
Citește și: Tratamente de iarnă la pomii fructiferi – calendar. Perioade, produse
Tratamente care se fac la pomi în ianuarie. Stropirea cu zeamă bordeleză
Un alt tratament eficient pentru pomi în perioada rece este stropirea cu sulfat de cupru sau piatră vânătă, denumită și stropirea albastră.
Sulfatul de cupru se folosește ca fungicid, bactericid, dar și ca dezinfectant, acționând în special în combaterea rapănului, moniliozei, bășicării și pătării frunzelor.
Este un tratament ideal în perioada de repaus vegetativ, ajutând la dezinfectarea scoarței și eliminarea agenților patogeni. Astfel, pe parcursul sezonului, problemele legate de boli și dăunători vor fi reduse semnificativ, contribuind la obținerea unor recolte bogate și sănătoase.
Pentru administrările din luna ianuarie se recomandă o soluție cu concentrație de 3-5%. Astfel, se diluează 300 sau 500 de grame de sulfat de cupru în 10 litri de apă.
Tratamentele la pomi în luna ianuarie se efectuează numai în zilele în care temperaturile depășesc 5 grade Celsius, nu există precipitații și nu bat vânturi puternice.
”În ceea ce privește tratamentele de iarnă, eu, personal, și în general specialiștii recomandă să se execute la 30-40% din frunze căzute, deci atunci când pomii intră în repaus vegetativ, să se facă un tratament cu un produs cupric (stropirea albastră), iar ulterior în tratamentul cu ulei horticol se realizează în fenofaza de vegetație, respectiv umflarea mugurilor, până la dezmugurit când se face acest tratament cu ulei horticol în amestec cu un cupric. Acela este momentul optim și dă rezultatele maxime în ceea ce privește executarea acestui tratament cu ulei horticol”, a declarat pomicultorul Marius Roman pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Citiți și: Zeama bordeleză – preparare și utilizare. Când și cum se aplică la pomi și legume
Lucrări în livada de pomi fructiferi în luna ianuarie
Pe lângă tratamentele împotriva bolilor și dăunătorilor, în timpul iernii, livezile de pomi fructiferi necesită și alte lucrări, precum cele de protecție împotriva înghețului sau toaletarea ramurilor.
În primul rând, luna ianuarie este o perioadă potrivită pentru a aplica îngrășăminte organice, prin administrarea unui strat de compost sau gunoi de grajd bine fermentat la baza pomilor. Astfel, solul va fi mai bogat în nutrienți esențiali care vor ajuta pomii să se dezvolte bine în primăvară.
Tot în ianuarie, se pot efectua curățări riguroase la pomi. În acest scop, se elimină ramurile uscate, rupte sau bolnave, pentru a elimina riscul de răspândire a agenților patogeni și pentru a asigura sănătatea și vigurozitatea coroanei.
Citește și: Îngrijire pomi – luna ianuarie. Tăieri și tratamente la început de an
Aplicarea unui strat de var pe trunchiul pomilor ajută, de asemenea, la fluctuațiile mari de temperatură și previne fisurarea scoarței. Totodată, respinge unii dăunători care ar încerca să se adăpostească în crăpături.
Chiar și cu adoptarea tuturor măsurilor de precauție, este indicată verificarea scoarței pomilor, pentru identificarea eventualelor leziuni sau a cuiburilor de insecte. Scoarța poate fi curățată delicat și stropită cu soluții speciale pentru a preveni viitoarele infestări.
Dacă mai sunt frunze sau fructe căzute la sol sau rămase în pomi, riscul pentru dezvoltarea unui focar de boli sau dăunători este mai mare. De aceea, este bine ca acestea să fie strânse și îndepărtate din livadă, pentru a reduce riscul de infestări din primăvară.
În cazul unei ierni mai aspre, pomii au nevoie de protecție la nivelul rădăcinilor. Soluția este simplă: administrarea unui strat de mulci la baza pomilor. Mulciul va menține o temperatură constantă a solului și va proteja rădăcinile de îngheț.