Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an
Violina Gorcinschi -Declararea terenurilor și animalelor la primărie pentru Registrul agricol – termene în vigoare în acest an. Autoritățile au anunțat datele limită până la care persoanele fizice și juridice au obligația de a furniza datele anuale necesare pentru Registrul agricol. În caz de nedeclarare a informațiilor cerute în termenul stabilit, se vor aplica amenzi.
Persoanele fizice și juridice care au în proprietate/folosință terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții etc. au obligația să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul primăriilor, în vederea înscrierii acestora în Registrul agricol.
Registrul agricol în 2025. Termene pentru înscriere
Potrivit Normelor tehnice de completare a registrului agricol pentru perioada 2024-2029 și a Ordonanței Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, cu modificările și completările ulterioare, termenele la care persoanele fizice și juridice au obligația să declare datele pentru înscrierea în registrul agricol sunt următoarele:
- 5 ianuarie – 1 martie, pentru datele anuale privind membrii gospodăriei, terenul aflat în proprietate/folosință, clădirile cu destinația de locuință, construcțiile-anexă și mijloacele de transport cu tracțiune animală și mecanică, mașinile, utilajele și instalațiile pentru agricultură și silvicultură, efectivele de animale din gospodărie/unitatea cu personalitate juridică la începutul fiecărui an, precum și modificările intervenite în cursul anului precedent în efectivele de animale deținute, ca urmare a vânzării-cumpărării, a produșilor obținuți, a morții ori sacrificării animalelor sau a altor intrări-ieșiri;
- 1 mai – 31 mai, pentru datele privind categoria de folosință a terenului, suprafețele cultivate, terenurile necultivate, ogoarele, numărul pomilor în anul agricol respectiv.
Citește și: Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol!
În cazul persoanelor fizice sau juridice înregistrate în Registrul agricol, care nu fac declarațiile în termenele prevăzute mai sus, se consideră că nu au intervenit niciun fel de modificări, fapt pentru care în registrul agricol se reportează din oficiu datele din anul precedent.
Înscrierea datelor în registrul agricol se face pe baza declarației date pe proprie răspundere de către capul gospodăriei sau, în absența acestuia, de către un alt membru al gospodăriei și a înscrisurilor doveditoare.
Citește și: ANCPI: Cadastru gratuit finalizat în 290 de comune. Lista localităților unde lucrările sunt în desfășurare
Registrul Agricol în 2025. Sancțiuni
Potrivit art. 20 alin. 1 lit. c) din Ordonanța Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, cu modificările și completările ulterioare, nedeclararea, la termenele stabilite și în forma solicitată, a datelor care fac obiectul registrului agricol constituie contravenție și se sancționează cu amendă:
– între 100 lei și 500 lei, în cazul persoanelor fizice;
– între 300 lei și 1.500 lei, în cazul persoanelor juridice.