Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor
Roxana Dobre -Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis va organiza mâine, sâmbătă – 11 ianuarie, a VIII-a ediție a Balului Fermierilor, eveniment care va reuni peste 300 de crescători de animale, agricultori din sectorul vegetal și autorități. Ionică Nechifor, președintele Moldoovis a dezvăluit cum se va desfășura ediția din acest an și modul în care vor fi desemnați producătorii ce vor primi titlul de Fermierul Anului 2024.
Citiți și: Ing. Ionică Nechifor: România – surplus de 1,3 de milioane de kilograme de carne de ovină
Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că evenimentul organizat la Botoșani este unul de informare și socializare între fermieri și autorități iar atracția balului va fi premierea fermierilor de top din zona Moldovei – Top 30 de fermieri și a trei cei mai bun fermieri, printre care locul I fiind desemnat Fermierul anului.Câștigătorii vor fi desemnați cu ajutorul unui program special dezvoltat pentru eveniment, în care sunt introduse mai multe criterii pe baza cărora se va calcula un punctaj maxim cumulat de cel mai bun fermier.
”Noi am introdus în program aceste criterii din ceea ce am monitorizat pe parcursul unui an, privind selecția și ameliorarea nucleului din ferma care o are fermierul iar pe baza punctajului mediu pe fermă facem ierarhizarea. Din Top 30 de fermieri vor fi trei premii, I, II și III iar bineînțeles Fermierul Anului pentru care la extragerea care va avea loc chiar înainte de eveniment. Am făcut acest program în care introducem toate datele pe care le avem, iar printre criteriile care vor permite departajarea se numără și dacă fermierul este tânăr, dacă a preluat exploatația din familie, să nu mai fi câștigat această distincție și ținem cont și de ascensiunea lui din 2007 și până în momentul de față”, ne-a spus Ionică Nechifor.
Premiile pentru fermieri vor fi pe măsură evenimentului în acest an. ”În privința premiilor anul acesta am avut supriza să găsim sponsori pe măsura evenimentului iar fermierii vor primi câte o plachetă suflată în foiță de aur. Și vă spun sincer că fermierii apreciază mai mult această recunoaștere decât premiile în bani sau diverse produse. Dar nici acestea nu sunt de lăsat deoparte de aceea pentru primii trei clasați și Fermierul anului, premiile sunt un cântar electronic care poate să cântărească până la 1.000 de kilograme, un tocător de furaje, o greblătoare. Fermierul anului pleacă acasă cu un granulator care este foarte util în fermă. Premiile sunt între 2.000 și 6.000 de lei ca și valoare”, a mai arătat Ionică Nechifor.
Balul Fermierilor de la Botoșani. Programul evenimentului
Balul Fermierilor de la Botoșani propune un program ce îmbină recunoașterea performanțelor fermierilor cu momente artistice:
17:30 – 18:00: Primirea participanților și a invitaților
18:00 – 18:30: Deschiderea oficială, incluzând cuvântul oficialităților locale și regionale
18:30 – Gala Premiilor – Premierea celor mai performanți fermieri din județ, cu titlul Top 30 Moldoovis 2024
19:30 – Spectacol artistic cu invitați consacrați din România și Republica Moldova, care vor aduce pe scenă momente muzicale tradiționale.
Ionică Nechifor a ținut să sublinieze că evenimentul care a devenit deja tradiție la Botoșani îmbină atât momentele de informare și socializare între fermieri și autorități cu cele de premiere și recunoaștere a performanțelor crescătorilor de animale și momente artistice. ”Aș vrea chiar să subliniez că fermierii au nevoie la un moment dat și de un moment de respiro, îl merită din plin. Și chiar de la sfârșitului anului anterior primesc mereu mesaje legate de când organizăm balul. Și uneori au fost și critici că trecem prin ani grei și alegem să petrecem. Dar trebuie să se înțeleagă că la acest eveniment nu se vine ca la un concert sau petrecere ci este un moment de bilanț, socializare și recunoaștere a muncii din întregul an care a trecut. Iar noi vom merge mai departe cu Balul în fiecare an, fie greu sau mai bun, pentru că fermierii merită toată recunoașterea și respectul semenilor”, a încheiat președintele Asociației Moldoovis.