• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia

    agrointeligenta.ro -

    Creșteri de preț pe piața de oleaginoase: floarea-soarelui, soia și rapiță. Semințele acestor culturi cunosc o apreciere a cotațiilor pe măsură ce producătorii de ulei și de furaje caută să intensifice achizițiile, potrivit unui raport al analiștilor de la Spike Brokers.

    Oferta de semințe de floare-soarelui se menține limitată, chiar redusă în această perioadă, ceea ce a determinat și o creștere a prețurilor cu 7-10 euro pe tonă pentru marfa din Ucraina.

    La acest moment, prețul uleiului de floarea-soarelui pe piața spot a ajuns la 1.050-1.60 de dolari, în timp ce făina granulată de floarea soarelui a fost tranzacționată la nivelul de port la 205-215 USD.

    Ultimele indicații ale cumpărătorilor de pe piața semințelor de floarea-soarelui:

    Creșteri de preț și pentru soia

    Prețurile pentru boabele de soia beneficiază și ele de o creștere în această perioadă. După vacanța de sărbători, tranzațiile par să se dezmorțească cu plus pentru fermieri. ”În ciuda situației economice dificile din China, care ar putea reduce importurile de soia la 95-100 de milioane de tone, piața prezintă stabilitate. Din luna august a anului trecut, prețurile la bursă au fost menținute în limite stabile, iar chiar și scăderile pe termen scurt sunt rapid compensate. Acest lucru arată că piața de valori încă ignoră provocările globale. Desigur, stocurile globale mari sporesc incertitudinea, dar tendința ascendentă a prețurilor continuă. Exportatorii ucraineni de soia pot folosi această perioadă pentru a-și consolida pozițiile” , relatează analiștii ucrainieni.

    Din punct de vedere istoric, ianuarie, februarie și martie aduc de regulă o tendință de creștere a prețurilor la soia. ”Dinamica sezonieră a pieței de soia arată o creștere tradițională în primele luni ale anului, iar situația actuală confirmă această tendință. Asistăm deja la o creștere a prețurilor: pe piața internă, acestea au crescut cu 200-300 UAH/tonă, iar în termeni valutar, cu 3-5 USD pe tonă. Se poate prevedea că prețurile condiționate de locație vor ajunge la 400-410 de dolari pe tonă în ianuarie, iar în februarie-martie chiar vor depăși acest nivel. Aceasta este o perioadă favorabilă pentru fermierii care plănuiesc să-și vândă producția”, au apreciat specialiștii din Ucraina.

    Suprafețe reduse pentru rapița din Ucraina

    Rapița – suprafețe restrânse în Ucraina, oportunitate pentru fermierii români

    Pe fondul secetei de anul trecut, dar și obligați de rotația culturilor, fermierii din Ucraina au redus suprafețele semănate cu rapiță de toamnă, ceea ce poate reprezenta o oportunitate pentru fermierii români. Astfel, se estimează că în loc de 1,4 milioane de hectare cât au pus pentru cultura din 2024, agricultorii din țara aflată sub război au semănat în toamnă numai 1,1 milioane de hectare, dintre care nu toate au avut o răsărire mulțumitoare.

    ”Conform previziunilor preliminare, de la 1,1 milioane de hectare, aproximativ 300.000 ha va trebui să fie reînsămânțat cu alte culturi în primăvară. Adică, în 2025, Ucraina va avea de două ori mai puține suprafețe cu rapiță decât în ​​sezonul precedent”, a apreciat Oleg Zapletniuk, director general al TAS Agro, exploatația care a înființat în toamnă 15.000 de hectare de rapiță.

    Oleg Zapletniuk a precizat și că Ucraina ar trebui să se aștepte la o scădere a suprafeței cu soia, pentru că anul trecut mulți fermieri au fost „arși” de această cultură. „În general, sezonul de anul trecut a fost dificil pentru soia, porumb și floarea-soarelui. Am avut potențialul de soia în luna mai la 4 t/ha, iar după seceta din perioada de înflorire recolta a fost recoltată cu un randament mediu de 2,5 t/ha. Fermierii din zona noastră aveau 1,5-1,8 t/ha. Prin urmare, prezic că mulți producători agricoli se vor întoarce la porumb. Un asemenea volum de boabe de soia, așa cum a fost recoltat în 2024, nu va mai fi disponibil”, este încrezător Oleg Zapletnyuk.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale 10 ajutoare de stat pe care fermierii le așteaptă din bugetul pe 2025

    Ultimele știri

    A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius Raport USDA ianuarie 2025. Piața porumbului – cele mai noi date Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia