• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România

    Roxana Dobre -

    Nivel record de de mărfuri care au au tranzitat România din Ucraina, de la începutul războiului. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că 70 de milioane de tone de mărfuri au trecut prin țara noastră dintre care 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole.

    Prezent la Reuniunea ministerială Quint Meeting, desfășurată la Chișinău, ministrul Sorin Grindeanu a spus astăzi, luni – 13 ianuarie, că de la începutul conflictului din Ucraina, a crescut capacitatea operaţională a Portului Constanţa, Portului Galaţi şi a Canalului Sulina, iar Portul Constanţa a devenit cel mai important port de la Marea Neagră.

    Citiți și: Piața cerealelor din România. Importurile din Ucraina, doar cu licență încă 7 luni


    Ministrul Transporturilor din România a participat, luni, la Chișinău, la Reuniunea ministerială Quint Meeting (foto: Sorin Grindeanu/Facebook)

    55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România

    Sorin Grindeanu a informat pe pagina sa de Facebook că a discutat astăzi la Chișinău, în cadrul celei de-a 11-a Reuniunii la nivel înalt în format Quint, despre măsurile luate după începerea conflictului din Ucraina.

    ”Încă din 2022 Romania a demonstrat capacitatea de a se adapta rapid unor contexte internaționale. Am prezentat măsurile pe care le-am luat încă de la începutul conflictului din Ucraina printre care se numără creșterea capacității operaționale a Portului Constanța, Portului Galați și a Canalului Sulina. Am operaționalizat inclusiv infrastructura feroviară și rutieră din principalele porturi.  În plus, am îmbunătățit capacitatea feroviară și rutieră de pe toată frontiera cu Ucraina și cu Republica Moldova. Prin toate aceste măsuri am demonstrat, fără echivoc, că avem capacitatea de a acționa integrat și strategic împreună cu partenerii NATO și UE. Prin măsurile luate a fost posibilă tranzitarea prin România a peste 70 de milioane de tone de mărfuri din care mai mult de 55 de milioane de tone au fost cereale și produse agricole”, a declarat ministrul.

    Citiți și: Sorin Grindeanu: Am acceptat ca navele ucrainene să se adăpostească pe malul românesc al Dunării

    Sorin Grindeanu: O să asigurăm navigabilitatea pe Canalul Sulina 24/24h

    Grindeanu a mai anunțat că ministerul Transporturilor va asigura navigabilitatea pe Canalul Sulina 24/24h și va repune în funcțiune infrastructura feroviară din Portul Constanța și Galați.

    ”Portul Constanța a devenit practic cel mai important port de la Marea Neagră, la ora actuală. A mai fost îmbunătățită semnificativ infrastructura rutieră și feroviară din zona punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina și cu Republica Moldova. Toată această infrastructură va rămâne operațională și după încheierea conflictului și va asigura României unul din cele mai importante roluri ca baza de pornire pentru reconstrucția Ucrainei. Implicit acest statul va aduce o serie de beneficii importante pentru economia României și pentru forța de muncă românească, mai ales în contextul în care majoritatea operațiunilor companiilor implicate în reconstrucție va fi coordonată de pe teritoriul României.

    În plus impozitele și taxele plătite de companiile care se vor reloca aici vor aduce venituri mai mari la bugetul de stat, iar acești bani vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea în continuare a economiei și infrastructurii românești. Unul dintre efectele pe care mizăm este creșterea atractivității României pentru investitori. Consider că eforturile făcute de români, alături de ceilalți parteneri trebuie și vor fi răsplătite. Am demonstrat că suntem capabili de solidaritate și mă aștept ca acum, cei pe care i-am susținut, să își demonstreze la rândul lor aprecierea pentru eforturile depuse de noi”,  a mai transmis ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Laboratorul mobil pentru analiza solului, disponibil pentru ferme mari sau pentru închiriat Un mare producător de îngrășăminte din Europa își reduce producția din cauza costurilor ridicate