Cum poți accesa fonduri europene pentru înființarea livezilor în funcție de județul din care ești
agrointeligenta.ro -Înființarea sau modernizarea unei exploatații agricole de pomi fructiferi se poate face cu ajutorul fondurilor europene, însă în anumite condiții. Între documentele făcute publice de către MADR, există un tabel cu fiecare localitate, din fiecare județ, în care se arată care sunt speciile de pomi fructiferi sau de arbuști pentru care se pot depune proiecte de finanțare nerambursabilă.
Criteriile de eligibilitate pentru cultura pomilor fructiferi sunt complexe și includ elementele relief, specific ul agricol local, tipul de sol din zonă, la cantitatea de precipitații și regimul termic.
Cum se plantează diferite specii de pomi fructiferi în funcție de tipul de sol (click pe tabel pentru a mări imaginea)
Pentru alte plante analizate: prun, cais, piersic şi afin, a fost luată în considerare atât textura, cât şi tipul de sol din poligonul de sol respectiv. Din aceste 4 specii pomicole, trei au aceleași condiții privind textura și alte calități ale solului (prunul, caisul și piersicul,), și anume ”Lut pe materiale calcarice”, și au fost tratate împreună; iar afinul are nevoie de textură ”lutonisipoasă”, şi ține cont de aciditatea solului. Distribuția pe clase de favorabilitate pentru fiecare cultură în parte s-a realizat în sistem expert, și s-a rulat o subrutină (macro) pentru a realiza o legătură între tipul de sol, textura sa și clasa de favorabilitate a solului pentru cele 2 tipuri de specii pomicole.
Conform unei Anexe de Zonare în Pomicultură, specialiștii au stabilit că un proiect eligibil de finanțare în acest sector trebuie să aibă în vedere viabilitatea speciilor în respetiva localitate/județ. Astfel, a fost elaborată o listă de punctaje, astfel încât doar cele care o notă de favorabilitate potențată de peste 2,4 vor putea primi fonduri europene în cadrul măsurilor și submăsurilor de finanțare din PNDR 2014-2020. În anumite condiții se pot face excepții pentru plantanțiile pentru care proiectul prevede irigații pentru toată suprafața înființară sau în reconversie: ”În acest caz proiectele care prevăd achiziții simple sunt eligibile doar dacă plantațiile pomicole deținute de beneficiar sunt irigate. Sistemele de irigații trebuie să fie funcționale și să fie conectate la o sursă de apă ce poate asigura debitul necesar suprafețelor pomicole”.
Documente utile
Metodologie Zonare pomicultură – PDF
Valori costuri standard si contributie in natura – PDF