• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii ucraineni, nemulțumiți de standardele UE. Vor 10 ani ca perioadă de tranziție în agricultură

    Violina Gorcinschi -

    Fermierii ucraineni, nemulțumiți de standardele UE. Reprezentanții sectorului agricol din Ucraina nu sunt de acord cu toate standardele și normele UE din agricultură. Aceștia se tem că implementarea lor i-ar ruina pe fermieri, astfel că își doresc o perioadă de 10 ani de tranziție pentru a se alinia cu standardele europene.

    Ucraina aspiră să adere la UE nu numai în mod declarativ – atât Strategia ucraineană de dezvoltare a agriculturii și zonelor rurale pentru perioada până în 2030, cât și acțiunile reale întreprinse în acest sector (și de către exploatațiile agricole) indică faptul că agricultura ucraineană se adaptează dinamic la următorul stadiu de dominare în agricultura europeană.

    În acest proces, Ucraina este puternic susținută financiar, atât de Uniunea Europeană , cât și de Statele Unite ale Americii. În mai 2024, ministrul în exercițiu al Agriculturii al Ucrainei, Taras Visotsky, a anunțat că Consiliul UE a aprobat Planul în favoarea Ucrainei care prevede finanțarea prelucrării agricole în țară. Tot în mai 2024, s-a anunțat că, peste 5 ani, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va investi aproximativ 250 de milioane de dolari în reconstrucția și extinderea sectorului agricol al Ucrainei. În decembrie 2024, în Ucraina a avut loc conferința „Recolta Victoriei”, la care noul ministru al Agriculturii, Vitaly Koval, a lăudat activitatea miliardarului și filantropului american Howard Buffet în sprijinirea agriculturii ucrainene.

    Fermierii ucraineni nu văd cu ochi buni cerințele UE (foto: epc.eu)

    Fermierii ucraineni, nemulțumiți de standardele UE, vor o tranziție lentă

    Cu toate acestea, această finanțare nu este suficientă pentru a-i face pe ucraineni mulțumiți de obligativitatea implementării standardelor UE. Denis Marchuk, vicepreședintele Consiliului Agricol al Ucrainei, a spus asta de multe ori.

    ”Cerințele europene, dacă sunt pe deplin implementate, vor face ca afacerile ucrainene să fie necompetitive în lume”, a declarat Marchuk, cerând ca UE să fie de acord cu subvenții pe suprafață pentru fermele mari, nu doar pentru cele mici, adică de până la 50 ha.

    Citește și: Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România

    Ucrainenii sunt siguri că implementarea completă și rapidă a standardelor de producție cerute de Uniunea Europeană – calitate, siguranță, trasabilitate a produselor – reprezintă un pericol real pentru agricultura ucraineană.

    ”A fi pe deplin de acord cu toate cerințele pe care UE le impune producătorilor ucraineni înseamnă să ne distrugem. În Europa, politicile din sectorul agricol sunt în continuă schimbare din cauza nemulțumirii fermierilor. Putem implementa regulile care sunt deja revizuite și pierdem oportunități financiare de dezvoltare”, a subliniat Marchuk într-o declarație publicată de site-ul Consiliului Agrar din Ucraina.

    Citește și: Arenda la terenurile agricole din Ucraina, mai mare decât în Olanda. Prețuri pe hectar

    Pentru a evita pierderile financiare în situația actuală a agriculturii ucrainene, ținând cont de reforma Politicii Agricole Comune a UE, Marchuk sugerează ca modificările să fie introduse treptat, cu o perioadă de tranziție de cel puțin 10 ani.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat