Cum se obțin răsadurile de lavandă. Recomandări
Violina Gorcinschi -Cum se obțin răsadurile de lavandă pentru plantare în grădină. Intervalul martie – aprilie este ocazia potrivită pentru a planta semințele de lavandă la cald și a crește răsaduri. Pentru a asigura o producție bună de flori, se respectă recomandările specifice, cum ar fi alegerea solului, frecvența udărilor și alte condiții necesare.
Lavanda este o plantă cu multe beneficii, folosită în producția de ceai, uleiuri, produse cosmetice și chiar băuturi alcoolice. În plus, înfrumusețează grădina și are un efect calmant datorită mirosului. Este relativ ușor de cultivat în grădină – se recomandă înființarea culturii prin răsaduri. Pașii nu sunt complicați, însă trebuie respectați cu strictețe.
Recomandări înainte de plantarea semințelor pentru răsadurile de lavandă
Pentru a obține răsaduri de calitate superioară, în primul rând, semințele se cumpără de la magazinele de specialitate, care sunt de încredere. Orice alte surse prezintă riscuri pentru calitatea și viabilitatea producțiilor.
După achiziție, semințele de lavandă se plantează în tăvițe alveolare, produse special pentru creșterea răsadurilor. Perioada optimă de plantare este sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie.
Și calitatea substratului este importantă. La fel ca semințele, și acesta se cumpără din magazinele specializate care garantează că este sterilizat. În ceea ce privește aciditatea recomandată, răsadurile de lavandă cresc bine în pământ cu pH-ul cuprins între 6,7 și 7,3. Nu se recomandă folosirea pământului din grădină deoarece poate conține agenți patogeni sau dăunători care pot fi periculoși pentru răsaduri.
Plantarea semințelor pentru răsadurile de lavandă
La plantare, se pune o sămânță de lavandă în fiecare spațiu din tăvița alveolară, la o adâncime de 0,5 cm. În cazul în care se folosesc tăvi sau recipiente obișnuite, se lasă un spațiu de 2,5 cm între semințe, pentru a preveni competiția dintre plante pentru nutrienți.
Pentru a stimula procesul de germinație, temperatura substratului trebuie să fie de circa 21 de grade Celsius. În plus, răsadurile au nevoie și de lumină suficientă. De aceea, se pun într-un loc cu mult soare. Acestea au nevoie de 16-18 ore de lumină pe zi, astfel că se pot folosi și lămpi speciale.
Cantitatea de apă pentru răsadurile de lavandă trebuie să fie moderată. Dimineața, se udă astfel încât solul să se usuce pe parcursul zilei, pentru a preveni apariția infecțiilor fungice. În caz contrar, la umiditate crescută și temperaturi scăzute, răsadurile vor muri din cauza bolilor.
Citește și: Mașina românească de recoltat lavandă costă 10.000 de euro și culege un lan în câteva ore
Cum se obțin răsadurile de lavandă. Repicarea și transplantarea în grădină
După ce lăstarii au șase sau mai multe frunze adevărate, răsadurile se pun în ghivece separate. Transplantarea poate fi realizată în ghivece mai mici, cu diametrul de peste 5 cm, pentru ca rădăcinile să se dezvolte liber.
După ce răsadurile de lavandă ating înălțimea de 7,5 cm și riscul de îngheț a trecut, pot fi plantate în grădină. Perioada optimă de plantare este în lunile aprilie – mai, dar se pot planta și toamna, în septembrie – octombrie.
Citește și: ”Două Valuri” – singurul soi românesc de lavandă ornamentală. Crește mai rapid și are o culoare intensă!
La plantare, se lasă o distanță de un metru între răsaduri, pentru o dezvoltare optimă. În primele săptămâni după plantare, irigarea este esențială, însă după ce se dezvoltă mai bine, solul trebuie să se usuce între udări.