”Două Valuri” – singurul soi românesc de lavandă ornamentală. Crește mai rapid și are o culoare intensă!
Angelica Lefter -Două Valuri – soiul românesc de lavandă înregistrat oficial ca plantă ornamentală, adaptat pentru cultivarea la ghiveci sau în grădină! Cristian-Ioan Vlăduțu este singurul cultivator de plante ornamentale din țară care a creat și omologat un soi de lavandă ornamentală românească, intitulat ”Două Valuri”, din care încearcă să facă un brand pe piața de profil.
Pepiniera funcționează într-o localitate de lângă municipiul Zalău, din județul Sălaj, iar bărbatul a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că se ocupă de cultivarea plantelor ornamentale de peste 8-9 ani.
”Două Valuri”, soiul românesc de lavandă cu două înfloriri
Cu studii de agronomie și o experiență vastă, Cristian-Ioan Vlăduțu a reușit să creeze și să omologheze în 2017 un soi special de lavandă, cu o creștere mai rapidă și două înfloriri.
”Soiul nu a fost creat pentru uleiuri, ci cu rol strict ornamental, așa că nici nu am făcut analiza conținutului uleiurilor volatile, dar am această intenție. Două valuri se numește pentru că după ce ajunge la maturitate, după anul 3-4, dacă-i sunt recoltate florile la prima înflorire în iunie, mai înflorește o dată plenar în octombrie”, a declarat Cristian-Ioan Vlăduțu.
Cât de complicată este omologarea unui soi nou în România?
Cristian-Ioan Vlăduțu spune că procesul de omologare a durat 2 ani, timp în care noul soi creat ”Două Valuri” a avut parte de testare în câmp. Partea de înregistrare efectivă a durat foarte puțin, după ce au fost achitate taxele aferente acestei etape.
”Omologarea a fost făcută în 2017. Acesta este al doilea an de când plătesc pentru apariția lui în ”Catalogul Oficial al Soiurilor”. Este un soi românesc ornamental, am folosit ca plantă-mamă soiul Hitcote, un soi britanic vechi considerat cu florile cele mai închise și aceasta a stat la baza multor soiuri cu floare închisă, în scop ornamental. Nu cred că are un conținut în uleiuri volatile care să-l facă competitiv. Eu produc plante ornamentale de exterior și era descurajant ritmul de creștere al soiului britanic și am încercat să găsesc ceva mai viguros și mai rapid crescător. Eu îl produc la ghiveci pentru valorificare ca plantă ornamentală. Soiul a fost testat doi ani în câmp de cei de la Institutul de Stat pentru Încercarea și Omologarea Soiurilor. Aceasta este procedura pentru omologare. Dacă sunt plante perene, cel puțin doi ani. Birocratic nu este dificil. Presupune, pentru înregistrare o taxă de 500 de euro, am plătit-o în cei doi ani consecutivi în jur de 1000 de lei.”
Este nevoie de investiție serioasă, iar profitul se lasă așteptat
Business-ul cu lavandă ornamentală nu este unul dintre cele mai productive, însă chiar și așa, soiul a avut căutare în această perioadă. Cultivată în ghivece, lavanda ”Două Valuri” nu atinge prețuri colosale, însă investiția necesită timp și bani, a explicat cultivatorul de plante ornamentale din Zalău.
”Am câteva plante-mamă de la care recoltez butașii. Produc în jur de 1.000 de ghivece, în funcție de comenzi. Anul acesta cu pandemia (2020) a avut vânzare, lumea îl apreciază, are creștere rapidă cu flori mai închise la culoare. Se plantează oricând, dacă vine la ghiveci. Acesta este avantajul. Aplic la ghiveci fertilizanți cu eliberare treptată, speciali pentru industria ornamentală. Solul în care pun butașii este turbă. Costul depinde de ghiveci, avem și mari și mici, dar variază de la 5 lei pe butaș la 20 de lei. Este o plantă rezistentă, este sensibilă la excesul de apă, la supra-udare, nu trebuie plantată lângă gazon care se irigă. În primii ani trebuie udată moderat, dar după ce-și consolidează sistemul radicular devine rezistentă”, a menționat Cristian-Ioan Vlăduțu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Piața de desfacere, o provocare continuă
Domeniul plantelor ornamentale nu este unul fără probleme, cea mai mare provocare rămâne piața de desfacere.
”Cea mai mare problemă cu care mă confrunt acum este desfacerea. Nu am contracte cu număr fix de plante pe care să-l cultiv, variază. Cel mai bine merge online si am și eu o listă de cumpărători. Investiția este enormă, nu pot spune cât, dar e multă muncă și costurile sunt în jur de 50.000 de euro la vreo 4.000 de metri pătrați amenajați, cu folie, sistem de irigații, nu pot spune cu exactitate, dar așa…cu aproximație atât costă. Ghivecele sunt iernate afară, pun numai rumeguș între ghivece, acum ridic solariile – iarna le scade rezistența când sunt plantate la sol, atunci trebuie protejate puțin pe timpul iernii. Cu dăunătorii nu avem probleme la lavandă, dar am la altele, că produc peste 100 de specii de plante ornamentale. Businessul nu este rentabil în România, alții aduc cu tirurile de afară. Acum sper să produc mai mult, mă mut pe un teren mai mare. Am pepiniera la 25 de kilometri de Zalău, în localitatea Horoatu Crasnei. Mie mi-a plăcut treaba asta, e pasiune, dar am și familie de întreținut. Am studii de specialitate, sunt inginer agronom, cu o experiență de 7-8, asta numai de când am început producția la ghivece”, a conchis Cristian-Ioan Vlăduțu, care cultivă plante ornamentale într-o pepinieră din apropierea municipiului Zalău.