• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sectorul taurinelor de carne – potențial uriaș. Florin Stegariu: Importăm mai bine de 50-60% din carnea de vită

    Violina Gorcinschi -

    Acordul cu țările Mercosur, un pericol pentru fermierii români. Aplicarea Acordului Mercosur în UE este din ce în ce mai aproape, iar fermierii români sunt îngrijorați de problemele care vor apărea pe piața europeană. Mulți dintre aceștia sunt de părere cu nu vom reuși să facem față concurenței produselor ieftine, în cantități mari, venite din țările sud-americane.

    Florin Stegariu, președintele Clubului Fermierilor Români (CFRO), producător agricol în mai multe sectoare și CEO-ul Strunga Winery, a vorbit, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, ediția de luni, 20 ianuarie, despre pericolul pe care îl reprezintă acordul cu țările Mercosur pentru fermierii români, în special în sectoarele mai sensibile, cum ar fi carnea de vită.

    „Cu siguranță, în perioada următoare, consider că este de datoria noastră, a mediului asociativ, să avem consultări atât la nivel european, cât și la nivel național cu grupurile de lucru din Parlament pentru a vedea poziția României și dacă există dorința de a ratifica sau nu acest acord. Dincolo de minoritatea de blocaj, acel 35% din populația UE pentru a fi respinsă, este foarte important să ne uităm la momentul actual. Bineînțeles, sunt și acele cote: 99.000 tone la carnea de vită, 100.000 tone la carnea de pasăre și la zahăr 180.000 tone. Nu cred că vom reuși să fim competitivi. Noi, în primul rând, avem nevoie de o recâștigare a competitivității”, a declarat Florin Stegariu, fermier în zona Moldovei.

    Florin Stegariu

    Florin Stegariu, președintele CFRO: „Nu vom fi relevanți la export în țările Mercosur”

    În opinia fermierului, agricultura românească va juca un rol nesemnificativ în cazul exportului de produse către țările Mercosur, în cazul semnării acordului. Prețurile vor fi extrem de competitive pentru fermieri.

    „Ar trebui privit cu îngrijorare, având în vedere că noi derulăm, în momentul de față, investiții în zona de procesare, atât prin programul Investalim, cât și prim programe derulate prin AFIR. Ar trebui să avem mai multă grijă pentru că noi nu vom fi relevanți la export în țările Mercosur – Brazilia, Argentina, Uruguay, Chile și avem nevoie de a vedea exact care este posibilitatea de a ne poziționa”, a declarat președintele CFRO.

    Citește și: Speranța fermierilor români să fie oprit acordul Mercosur: Polonia

    Sectorul agroalimentar din România s-ar putea confrunta cu probleme, concurența fiind foarte mare pentru multe produse.

    „În țările Mercosur, există o legislație mult mai relaxată în sectorul agroalimentar. Noi, dacă vom face export la nivel de UE către Mercosur, vom deservi o piață de 260 milioane de consumatori și interesele vor fi în zona tehnologică, farmaceutică și auto, motiv pentru care, eliminând aceste taxe de import din țările Mercosur, puternice producătoare din zona zootehnică, vor exista niște decalaje în competitivitatea cu producătorul român”, a comentat Florin Stegariu.

    Citește și: Florin Stegariu a preluat funcția de președinte al Clubului Fermierilor Români

    Florin Stegariu: România importă 50-60% din carnea de vită pentru consum intern

    România nu este pregătită pentru a concura cu țările Mercosur, în special când vine vorba de carnea de vită. În țara noastră, producția este atât de mică, încât nu satisface nici jumătate din consumul intern. Acest sector are nevoie de dezvoltare în țara noastră pentru a se menține la un nivel bun pe piață.

    „Produsele din țările Mercosur există deja în România, doar că au acele taxe vamale și echilibrează prețul, dar există această presiune. Vă dau un exemplu, la carnea de vită, noi nu reușim să producem în media de consum națională. Este loc de creștere în zona noastră, a sectorului de procesare în România pentru că importăm mai bine de 50-60% carne de vită în momentul de față. Avem efective la nivel european și citeam că media de consum pe cap de locuitor în UE a ajuns la 9,7 kilograme. La un calcul simplu, pe o producție medie raportat la 2024, în iulie, era o producție de circa 6.800 kilograme de carne de vită în România. Loc de creștere există”, a spus fermierul.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Florin Stegariu – Președinte CFRO (20.01.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă