• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Speranța fermierilor români să fie oprit acordul Mercosur: Polonia

    Violina Gorcinschi -

    Polonia vrea să oprească Mercosur. Polonia, statul membru care a preluat președinția în Consiliul UE, și-a propus să se concentreze pe mai multe subiecte urgente, printre care și agricultura, inclusiv formarea unei minorități de blocaj împotriva acordului UE cu șările grupului Mercosur – Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Paraguay (Venezuela are apartenența suspendată).

    Polonia și-a propuns să găsească aliați pentru a forma o minoritate de blocaj pentru a stopa acordul cu Mercosur, care a fost semnat la finalul anului trecut. Această intenție a fost anunțată de secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii de la Varșovia, Adam Nowak. Potrivit acestuia, evaluarea acestui acord este „clar negativă” din perspectiva Ministerului Agriculturii și a Guvernului în ansamblu. Acordul reprezintă o amenințare pentru fermierii polonezi, dar și pentru fermierii români, din cauza diferenței mari de preț la produsele agricole din țările Mercosur și a nerespectării standardelor stricte impuse de UE în agricultură.

    Adam Nowak, secretar de stat la Ministerul Agriculturii din Polonia (foto: farmer.pl)

    Cum vrea Polonia să oprească Mercosur. Obiective în agricultură pentru președinția UE

    Până acum, Franța, Austria și Italia s-au arătat public în opoziție față de acest acord. Împreună cu aceste țări, Polonia ar reuși să  atingă minoritatea de blocaj necesară.

    „În prezent lucrăm pentru a constitui o minoritate suficientă cu alte țări din UE pentru a bloca implementarea acestui acord”, a spus Nowak.

    Citește și: Ce șanse sunt ca acordul UE-Mercosur să fie blocat. Planul B pentru protejarea fermierilor

    Pe lângă acordul cu Mercosur, există și alte subiecte pe agenda politică a președinției poloneze în cadrul Consiliului UE, precum dialogul cu fermierii, comerțul cu produse agricole și negocierile de aderare la UE cu Ucraina. Potrivit lui Nowak, Președinția poloneză va sublinia importanța dialogului cu fermierii în conturarea noii Politici Agricole Comune (PAC) după 2027. Scopul principal este de a stabiliza veniturile producătorilor agricoli.

    Importurile de produse agricole din Ucraina, un obiectiv cheie pentru polonezi

    Potrivit secretarului de stat din Guvernul polonez, o altă preocupare importantă pentru Varșovia este comerțul agricol exterior cu Ucraina. În trecut, polonezii au făcut eforturi ca UE să introducă taxe și cote de import pentru produsele agricole deosebit de sensibile, cum ar fi carnea de pasăre, ouăle, mierea, zahărul sau ovăzul și porumbul din Ucraina. Ministerul Agriculturii depune eforturi pentru a asigura o protecție adecvată a agriculturii poloneze, inclusiv în cazul unui nou acord comercial cu Ucraina. În prezent, nu există tarife planificate ca frână de urgență pentru grâu și semințe oleaginoase.

    Citește și: Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu și-a mai făcut apariția la Varșovia!

    În plus, președinția Poloniei în cadrul Consiliului de Agricultură își propune să finalizeze, pe cât posibil, modificarea Regulamentului UE privind transportul animalelor. Totodată, se preconizează că polonezii vor lucra la formarea unei poziții comune a Consiliului Agricol în ceea ce privește regulamentul UE pentru semințe


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației SUA raportează primul om decedat din cauza gripei aviare De trei ani, Gheorghe Porubski folosește un produs pe bază de bacterii care i-a crescut fertilitatea solului