• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adevărul despre cadastrul național: Cine îl va face și în ce buget trebuie să se încadreze

    agrointeligenta.ro -

    Lipsa cadastrului național ridică mari probleme fermierilor și, în mai puțin de doi ani, ar putea scoate de la subvenție pe mulți producători agricoli. Pentru că din 2018, plățile directe vor fi făcute pe fermă, nu pe hectar, dar și pentru că nimeni nu mai vrea să cumpere suprafețe neintabulate, Guvernul este obligat să demareze cât mai repede procedurile prin care să suporte de la buget și din fonduri europene, realizarea cadastrului general al României.

    Doar în ultima săptămână, două au fost situațiile marcante în care s-a evidențiat, din nou, nevoia clarificării situației suprafețelor exploatate în agricultura românească. Pe de o parte, la deputații din Comisia pentru agricultură au discutat despre pașii ce trebuie făcuți de către autoritățile locale, în timp ce secretarul de stat în MADR George Turtoi a vorbit despre fondurile pe care țara noastră le poate accesa pentru lucrările cadastrale.

    Discuții în Parlament

    Pentru că nu au căzut de acord asupra unor aspecte, deputații din Comisia pentru agricultură au decis să amâne cu o săptămână discuțiile privind actualizarea obligației primăriilor de a ține o evidență la zi a registrelor agricole. Parlamentarii nu au putut însă ajunge la un consens privind data limită până la care autoritățile locale să fie obligate să dețină aceste informații în format electronic, fiind discuții privind nevoie de investiții în sisteme informaționale, în specializarea angajaților din primării, dar și a faptului că ”baza” vor rămâne tot documentele pe hârtie, la care nu există riscurile pierderii ca la sistemele informatizate.

    În cadrul acestor discuții, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, deputatul PSD Liviu Harbuz a făcut o dezvăluire legată de modul în care va fi realizat Registrul Agricol Național și care va avea de informații în sistem electronic pentru o centralizare națională.

    O Direcție nouă va prelua problema cadastrului național

    ”Astăzi, în cadrul ministerului Dezvoltării, la Direcția generală de Cadastru, există o alocare financiară de fonduri europene și o nouă direcție se înființează acum pentru preluarea cadastrului. Preluarea cadastrului se va face din format electronic în format electronic. Situația în care noi să transferăm de pe hârtie în format electronic va fi obligatorie pentru preluarea la nivel național a întregului Registru Agricol pe această nouă Direcție, care are finanțarea deja alocată pentru realizarea Registrului Agricol Național”, a spus Liviu Harbuz.

    400 de milioane de euro vin de la Bruxelles

    La doar o zi distanță, secretarul de stat George Turtoi a precizat, la o conferință pe teme de finanțare în agricultură, că fondurile europene nerambursabile de care România poate beneficia pentru a-și finaliza cadastrul național se ridică la circa 400 de milioane de euro. După ce această investiție va fi finalizată, singurul lucru care va mai rămâne de făcut din partea proprietarilor va fi să solicite intabularea terenurilor.

    Este nevoie de un miliard de euro

    Suma lansată de George Turtoi este, însă, mult prea mică pentru a acoperi costurile totale pentru realizarea cadastrului general, dacă este să luăm în calcul evaluarea făcută la finele lui 2014 de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Aceasta a lansat în decembrie un proiect în care arăta că își asumă finalizarea situației terenurilor din România până în 2023, cu un buget de 1 miliard de euro. Cu alte cuvinte, fie statul român va contribui cu diferența dintre fondurile europene și suma totală, fie o parte din acest proiect major va fi realizată printr-un parteneriat public-privat.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!