• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fabrica de lână de la Făgețelu a pierdut ajutorul de stat de la Ministerul Economiei

    agrointeligenta.ro -

    Fabrica de procesare a lânii de la Făgețelu, județul Olt, a rămas fără finanțare de la stat. Ministerul Economiei a decis să anuleze ajutorul, însă chiar și așa, proiectul merge mai departe.

    Proiectul celei mai mari fabrici de lână din Europa a dat de greu, iar cel care și-a asumat investiția spune că ajutorul de stat promis a fost revocat. Era vorba despre de 182.059.200 lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 959/2022, prin finanțare de la Ministerul Economiei.

    „Ministerul Economiei a refuzat orice fel de comunicare cu noi, urmează să îi acţionăm în instanţă. Noi am cheltuit un milion de euro, am dat avansul la furnizori, şi chiar recent a ieşit şi autorizaţia de construire pentru fabrica de lână, unde ne-a fost anulat ajutorul de stat. Vom construi fabrica şi fără ajutorul de stat“, a spus pentru ZF Cristian Mercioniu, acţionar la Eco Partnersheep Insulation şi Eco Friendsheep. Fabrica prevedea iniţial o investiţie de 34 de milioane de euro, din care 22 de milioane de euro ajutor de stat.

    Cele opt companii din industria prelucrătoare care au semnat contractele pentru ajutor de stat la finalul lui 2023 cu Ministerul Economiei aveau în plan proiecte de investiţii de 1,8 miliarde de lei în total, potrivit calculelor ZF. Şase din aceste contracte au fost anulate, pentru un altul a fost iniţiat demersul de revocare, iar la ultimul s-a constatat doar neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin acordul de finanţare.

    „Totul s-a întâmplat abuziv, am făcut dovada cofinanţării cu un credit de la bancă dar au spus că nu am făcut dovada conform business planului iniţial, deşi a durat un an aprobarea proiectului. Au creat o situaţie fără precedent şi cred că au semnat contractele doar cu gândul de a le anula ulterior”, susține antreprenorul care recent a anunțat că Primăria Făgețelu a emis autorizația de construcție pentru fabrica de procesare a lânii.

    Citiți și: Ministrul Agriculturii – veste bună pentru oieri! Soluția găsită pentru a nu se mai arunca lâna!

    O firmă de lână a lui Cristian Mircioiu are sediul la Costești, Argeș, într-o hală (foto: Libertatea)

    Anchetă Libertatea. Proiectul fabricii de lână, derulat de o firmă relativ nouă fără niciun angajat în 2023

    În toamna trecută, o anchetă Libertatea a arătat că, la acel moment, construcția fabricii de lână părea cel puțin o afacere ciudată, iar Cristian Mercioniu era prezentat ca un afacerist imobiliare în parteneriat cu doi libanezi cercetați de DIICOT, dintre care unul și condamnat.

    Despre Eco Partnersheep Insulation, jurnaliștii de la Libertatea arătau că a fost înființată pe 22 octombrie 2020, are sediul în sectorul 3 și avea, la data depunerii proiectului la Ministerul Economiei, un singur angajat. În 2023, a avut zero angajați, potrivit termene.ro. De asemenea, în 2022, în momentul depunerii proiectului, cifra de afaceri a companiei era de aproximativ 230.000 de euro, iar în 2023, cifra de afaceri este zero. Cu puțin timp înainte ca Ministerul Economiei să anunțe schema de ajutor de stat, pe 13 mai 2022, Cristian Mercioniu a fondat încă o firmă axată pe prelucrarea lânii, Eco Friendsheep SRL. A închiriat o parte dintr-o hală industrială, din Costești, Argeș.

    Potrivit termene.ro, această firmă, pe care Mercioniu a denumit-o, public, drept „proiect-pilot”, avea un număr mediu de 2-3 angajați. Iar cifra de afaceri a crescut, într-un an, de la 3.000 de euro la 30.000 de euro. Hala în sine este atinsă de un ramolisment căruia nu i se opune nici un demers civilizator, nici din partea proprietarului, nici din partea chiriașului. Geamurile sunt sparte, crăpate sau înlocuite cu placaj. Prin ușile ruginite se văd suluri de lână, gunoaie, pereți parțial tencuiți. Pe intrarea principală, cu ușă vopsită, a fost lipit un abțibild cu logoul firmei. Hala se află într-o parcare de TIR-uri, de lângă Spitalul Costești și, potrivit martorilor din zonă, „are activitate, doar că termină repede lucrul”.

    Într-un răspuns scris pentru ziar, firma Eco Partnersheep Insulation afirmă că proiectul „se află în faza finală a autorizațiilor de construcție. Estimăm obținerea lor în prima parte a lunii decembrie. Proiectul a demarat în luna aprilie. Între timp, au fost finalizate toate procedurile de achiziție pentru echipamentele principale și pentru construcție, fiind încheiate și contractele aferente. Furnizorii principali au demarat fazele de producție a echipamentelor. Proiectul are termen de finalizare luna decembrie 2025. Estimăm începerea producției în ultimele trei luni din 2025”. Firma lui Mercioniu avansează, pe site-ul propriu, drept termen de finalizare a proiectului anul 2026.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    APIA – ultima oră despre plata subvențiilor! O colaborare de succes în domeniul agricol între Dancereal și ROfert Romania Fabrica de lână de la Făgețelu a pierdut ajutorul de stat de la Ministerul Economiei