• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării

    agrointeligenta.ro -

    Asprimea iernii – evaluarea condițiilor de iernare. Administrația Națională de Meteorologie a emis un buletin de analiză a condițiilor de iernare a speciilor de toamnă, iar raportul a indicat că până la data de 22 ianuarie, în cea mai mare parte a țării s-a înregistrat, până în prezent, o iarnă blândă.

    Pentru evaluarea condiţiilor de iernare ale speciilor de toamnă s-a analizat indicele termic specific perioadei 1 decembrie 2024 – 22 ianuarie 2025, respectiv cuantumul temperaturilor minime negative din aer (ΣTmin.≤-10°C/„unităţi de ger”), ce caracterizează anotimpul rece prin ASPRIMEA IERNII. O iarnă blândă (0-10 „unități de ger”) se înregistrează în cea mai mare parte a țării. Local în estul, sudul și sud-estul Transilvaniei, se constată caracterul de iarnă normală (11-26 „unităţi de ger”).

    Încălzire atipică la final de ianuarie

    România se confruntă cu un episod de încălzire atipică pentru finalul lunii ianuarie, cu temperaturi mult peste media climatologică. Potrivit prognozei ANM pentru următoarele zile, maximele vor ajunge până la 18°C în unele regiuni, iar nopțile vor fi mai blânde decât de obicei. În multe zone, vremea va fi însoțită de ceață persistentă și, pe alocuri, burniță.

    Duminică, 26 ianuarie, în țară, vremea va fi în continuare mai caldă decât normalul perioadei. Cerul va avea înnorări, iar pe parcursul nopții în regiunile vestice vor fi condiții de ploaie slabă, iar în zona Munților Apuseni de precipitații mixte.

    Dimineața și noaptea, în zonele joase, local va fi ceață (pe arii restrânse persistentă) posibil asociată cu burniță. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări ziua în estul țării și în Munții Banatului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8 și 15 grade, cu valori mai mici în zonele cu ceață persistentă, iar cele minime se vor încadra între -7 și 7 grade.

    Luni, 27 ianuarie, prognoza meteorologică indică, la nivelul întregii țări, valori termice cu mult peste mediile climatologice specifice pentru ultima decadă a lunii ianuarie. Cerul va avea înnorări temporare, însă mai ales dimineața și noaptea în sudul, estul și centrul țării va fi nebulozitate stratiformă sau ceață (posibil pe alocuri persistentă), iar în extremitatea nordică a teritoriului, izolat vor fi posibile ploi slabe și precipitații mixte în zona montană aferentă. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe parcursul zilei în nord-vest și în zona montană înaltă.

    Temperaturile maxime se vor situa între 8 și 18 grade, posibil mai scăzute unde ceața va persista, iar cele minime vor fi cuprinse între -4 și 6 grade, mai coborâte în zonele depresionare, spre -8 grade, dar și mai ridicate în Dealurile de Vest, spre 8 – 9 grade Celsius.

    Marți, 28 ianuarie, valorile termice se vor menține cu mult peste mediile climatologice specifice pentru sfârșitul lunii ianuarie. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară și noaptea în vestul, sud-vestul, nordul și parțial în centrul țării, unde pe alocuri va ploua slab.

    La munte precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile vestice și local în cele estice, precum și în zona montană înaltă.

    Temperaturile maxime se vor situa între 10 și 18 grade, posibil mai scăzute unde ceața va persista, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 8 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei, spre -6 grade Celsius. Îndeosebi în regiunile extracarpatice, dimineața și noaptea, pe alocuri va fi nebulozitate stratiformă sau ceață.

    Potrivit ANM, tendința evoluției vremii în perioada 29 ianuarie, ora 8:00 – 1 februarie, ora 8:00, arată valori termice se vor situa în continuare peste mediile multianuale ale perioadei în toată țara. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată la început în regiunile vestice, iar în ultima zi a intervalului în vest, sud și est.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA 2025. Următoarele subvenții care intră la plată Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă Garda de Mediu controlează fermele agricole care au primit fonduri europene

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume