• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiul de usturoi Liubașa, din ce în ce mai popular. Cultivare, producție la hectar

    Violina Gorcinschi -

    Soiul de usturoi Liubașa a căpătat popularitate printre fermierii europeni. Ucrainenii au anunțat că au multe comenzi în Europa, datorită rezistenței acestui usturoi la toate condițiile climatice și la boli fungice. Mai nou, soiul Liubașa a devenit un simbol pentru agricultura ucraineană. În acest articol vă prezentăm informații despre avantajele soiului, cum se plantează, cum se îngrijește și ce randament se obține în condiții optime.

    Soiul de usturoiu Liubașa este foarte apreciat pe piața europeană, astfel că ucrainienii fac intens export în statele membre, inclusiv în România. Este căutat și materialul săditor din acest soi ce prezintă avantajul de a face căpățâni mari de usturoi, dar și de tolera condiții mai grele de cultivare precum ierni reci și veri toride.

    „Exportăm material săditor de usturoi Liubașa în țările europene, unde produsul nostru este apreciat pentru calitatea și respectarea celor mai înalte standarde. Datorită controlului atent al procesului de producție, garantăm că fiecare lot de semințe îndeplinește caracteristicile declarate”, a declarat Yulianna Mussa, președintele Asociației Cultivatorilor de Usturoi din Ucraina, reprezentant al companiei olandeze de cultivare a usturoiului și a cepei Gourmet.

    Spre deosebire de soiurile străine de usturoi, care adesea nu sunt adaptate condițiilor climatice ale Ucrainei, Liubașa arată rezultate excelente și stă la baza producțiilor mari și a riscurilor minime. De aceea, fermierii sunt dornici să-l cumpere.

    „Aceasta este singura selecție ucraineană care combină cele mai bune caracteristici pentru producție: vigoare, rezistență la condițiile meteorologice și randament ridicat. Și vreau să subliniez că semințele originale de usturoi Liubașa provin direct de la singurul inițiator oficial – Ivan Ivanovich Zakharenko”, afirmă Yulianna Moussa.

    Soiul de usturoi Liubașa. Origine

    Liubașa este un soi  de usturoi care a pornit de la descoperirea fermierului Ivan Ivanovich Zakharenko a unor căpățâni de usturoi sălbatic pe un teren arid din orașul Molochansk, regiunea Zaporojie. Căpățânile de usturoi nou descoperite s-au dovedit a fi neobișnuit de mari, arătoase, cu gust de ardei iute.

    Fermierul Zakharenko a păstrat câteva căpățâni de usturoi sălbatic ca material săditor pentru sezonul următor și a fost surprins că au trecut cu bine peste iarnă și primăvară și că nu și-au schimbat calitățile între timp. Cei doi bulbi au fost punctul de pornire pentru dezvoltarea celui mai nou soi popular de usturoi, pe care agricultorul l-a numit Liubașa.

    În 2008, soiul Liubașa a fost înregistrat în Registrul de Stat pentru Varietățile de Plante din Ucraine. De atunci, soiul a devenit unul dintre cele mai căutate de cultivatorii de usturoi datorită trăsăturilor sale.

    Citește și: Danubius – soi românesc de usturoi: caracteristici, tehnologie, producție la hectar

    Caracteristicile soiului Liubașa (foto: Youtube)

    Soiul de usturoi Liubașa. Caracteristici, producție la hectar

    Liubașa este rezistent la condițiile de îngheț și secetă, păstrându-se în condiție perfectă vreme de 9-11 luni, fără a-și pierde valoarea comercială și gustul. Datorită concentrației relativ mare de uleiuri esențiale din Liubașa, usturoiul are un miros unic, gust ușor picant, precum și aromă puternică.

    În plus, Liubașa este caracterizat și de o putere de germinare unică. De aceea, este unul dintre puținele soiuri care cresc bine în regiunile caucaziene, Europa de Est și Țările Baltice. Având conținut solid de 42%, recoltele pot fi depozitate pentru o perioadă lungă de timp. Zakharenko crește Liubașa fără a avea nevoie de irigații, cu un randament mediu de 6-12 tone la hectar, în timp ce unii fermieri din zona Baltică au reușit să scoată chiar și 24 tone/ha.

    Fermierul ucrainean a spus că, din experiența sa, cea mai bună perioadă de plantare este până pe 15 octombrie deoarece permite ca masa verde să se dezvolte cu până la 30 de cm deasupra solului, prevenind problemele cu înghețurile din timpul iernii. Acesta a pus accentul pe faptul că recoltele bune care aduc profituri mari se produc în soluri fertile, în condiții de temperatură și umiditate optime.

    În ceea ce privește perioada de vegetație, aceasta se întinde pe o perioadă de 90-115 zile. Căpățânile de usturoi cântăresc 90-110 grame, sunt albe cu linii violete și conțin 4-6 căței. Pulpa este suculentă, densă și picantă.

    Soiul de usturoi Liubașa. Lucrări înainte de plantare

    Pentru început, se alege locul de plantare. Parcelele potrivite pentru usturoiul Liubașa sunt cele bine luminate, cu o textură pământoasă și aciditate neutră. Solurile argiloase sunt ideale, iar cele umede, în care apa stagnează primăvara, trebuie evitate. De asemenea, solul se fertilizează în prealabil cu gunoi de grajd (de preferat de la cai) și/sau cu preparate pe bază de fosfor și potasiu, care sunt încorporate. Primăvara, după necesitate, terenul se fertilizează suplimentar cu azot.

    Cultura poate fi înființată în două moduri: fie prin bulbi întregi, fie prin căței de usturoi. Înainte de plantare, acestea se dezinfectează cu o soluție de permanganat de potasiu sau sulfat de cupru, pentru a stimula sistemul imunitar.

    Citește și: Explodează prețul usturoiului! Cererea este uriașă, iar cel mai mare exportator din UE și-a epuizat rezervele

    Plantarea usturoiului Liubașa (foto: teplitca.kiev.ua)

    Soiul de usturoi Liubașa. Plantare

    Plantarea usturoiului Liubașa se face mecanizat, respectând următoarele distanțe:

    – 10 cm între plante pe rând;
    – 30-40 cm între rânduri;
    – 8-10 cm adâncime (în funcție de dimensiunile materialului săditor).

    După plantare, se recomandă mulcirea terenului cu un strat de 4 cm de mulci, această procedură fiind necesară în special în zonele cu risc mai mare de îngheț. Totodată, se îndepărtează buruienile și se țin dăunătorii la distanță.

    Soiul de usturoi Liubașa. Îngrijire

    Soiul Liubașa nu necesită îngrijire specială, însă este importantă îndepărtarea buruienilor și udarea la timp a plantelor. De la mijlocul lunii aprilie cultura se udă regulat, o dată sau de două ori pe săptămână, fără a administra apă excesiv la nivelul rădăcinilor.

    Pentru a crește randamentul, usturoiul Liubașa se fertilizează de 3-4 ori pe sezon, folosind îngrășăminte minerale complexe. În acest caz, se recomandă fertirigarea – administrarea îngrășămintelor odată cu apa (preparatele se pot dilua în apă). Prima fertilizare se realizează imediat după răsărirea plantelor, aplicând uree obișnuită (20 grame/găleată de apă). În lipsa mulciului, se poate adăuga materie organică, de exemplu, lumănărică. A doua fertilizare se efectuează două săptămâni mai târziu, cu potasiu, fosfor și azot. Dacă frunzele cresc greu în timpul sezonului, planta duce lipsă de nutriție. Ca soluție, se recomandă administrarea următoarei compoziții: o lingură de uree și un pahar de excremente de păsări, diluate în 10 litri de apă.

    Dacă, însă, frunzele, sunt alb-cenușii, lipsește umiditatea, iar dacă nuanța lor este de verde deschis, aceasta este prea mare și trebuie limitată.

    În ceea ce privește bolile și dăunătorii, usturoiul Liubașa este rezistent la fuzarioză, însă este afectat dacă este atacat de alte microorganisme patogene (mucegai, bacterioză, mucegai negru etc) și dăunători (musca cepei, nematodul de tulpină, acarieni etc).

    Soiul de usturoi Liubașa – recoltare (foto: zemliak.com)

    Soiul de usturoi Liubașa. Recoltare și depozitare

    Usturoiul se recoltează la mijlocul lunii iulie sau mai devreme, în funcție de dezvoltarea plantelor. Dacă frunzele se îngălbenesc la vârfuri, acesta este primul semn că usturoiul este gata de recoltare. Procedura are loc pe vreme uscată, oprind udările cu o săptămână – două înainte, pentru ca solul să nu fie prea umed.

    Usturoiul se sapă cu ajutorul unei lopeți, apoi se curăță de resturile de pământ. Ulterior, recolta se pune (se atârnă sau se așasă) la uscat într-un loc întunecat și aerisit. După uscarea părții aeriene, tulpinile se taie, iar usturoiul se pune în saci, plase sau cutii de lemn cu orificii care se păstrează într-o cameră ventilată, care să aibă o temperatură de peste 0 grade Celsius. Periodic, recolta se sortează pentru a preveni răspândirea bolilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume Subvenții APIA 2025. Data la care începe depunerea cererilor pentru plata pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Biosfera 2025. Monalisa Ungureanu, CEO Agrii: ”În agricultură, totul este despre oameni” Caz de gripă aviară la oameni în Europa. Autoritățile sunt în alertă ANF: Record de controale la legumele și fructele produse în România