Explodează prețul usturoiului! Cererea este uriașă, iar cel mai mare exportator din UE și-a epuizat rezervele
Violina Gorcinschi -Prețurile usturoiului au explodat. Prețurile la usturoi au stabilit un record la jumătatea lunii decembrie în Ucraina, depășind pragul de 200 de grivne/kg, echivalentul a 23 lei/kg, cel mai scump din istorie. Chiar și în timpul pandemiei de COVID-19 și la începutul invaziei ruse, când a crescut cererea de usturoi, această cultură nu a costat mai mult de 160 grivne pe kg, echivalentul a circa 18 lei/kg.
„Este foarte greu să găsești chiar și două tone de usturoi comercial pentru producția proprie. Nu există o cultivare durabilă a acestuia în Ucraina. Au rămas mici loturi din grădini de legume de diferite calități și soiuri. Nu este potrivit nici măcar pentru lanțurile de retail și nici pentru procesarea industrială”, a comentat Serhiy Shysh, directorul Evroshok Group, a cărui companie face produse sub marca Vse po chasnyku.
Prețurile usturoiului au explodat. Penurie de usturoi în Europa
Prețul usturoiului a crescut din cauza mai multor factori. Motivul principal este faptul că cererea a crescut în Europa. În același timp, Spania, care este principalul producător de usturoi din Europa, și-a epuizat complet rezervele. Importul de usturoi din China este deja în afara cotei și, prin urmare, s-a scumpit cu 1.200 de euro pe tonă, potrivit Agroportal.
În Ucraina, conform statisticilor, suprafața cultivată cu usturoi a scăzut cu aproape 15% din 2020 încoace — la 21.000 ha. Majoritatea suprafețelor sunt cultivate de ferme mici și de gospodării. Cumpărătorii grupului bănuiesc că statisticile oficiale exagerează zona.
„În orice caz, anul acesta nu am văzut câmpuri de usturoi de peste două hectare, deși înainte de război existau câmpuri de 50- 70 de hectare”, a declarat Serhiy Shysh.
Usturoiul, o cultură extrem de profitabilă
Principala problemă cu creșterea usturoiului este nevoia unui număr mai mare de muncitori în efectuarea lucrărilor. În ciuda costurilor mari cu munca manuală, usturoiul este extrem de profitabil. Dacă se respectă tehnologia agricolă, venitul la hectar este echivalent cu cel obținut după 40 de hectare de porumb.
„Este aproape garantat (profitul – n.r.). Cu prețurile actuale, este posibil să se obțină paritatea de până la 70 de hectare de porumb”, notează Serhiy Shysh.
Citește și: Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc
Conform calculelor făcute de antreprenorul ucrainean cu un sistem de cultivare intensiv, costurile pentru un hectar de usturoi ajung la 17.000 de dolari, iar veniturile, până la 40.000 de dolari.
În România, producția de usturoi beneficiază de sprijin de la Guvern prin ajutoare de stat anuale de 3.000 de euro pe hectar. După introducerea acestei măsuri de sprijin, suprafața cultivată cu usturoi a crescut. Anul acesta, ajutorul pe fermă s-a achitat în două tranșe egale de câte 1.500 de euro pe hectar.