• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primele roșii românești vor ieși pe piață la final de februarie. Fermier: Peleții cu care încălzim s-au scumpit față de anul trecut!

    Angelica Lefter -

    Legumicultorii români se pregătesc intens pentru a ieși pe piață cu primele tomate, atunci când și prețurile sunt pe măsură și se pot bucura pe deplin de roadele muncii lor. Dacă unii fermieri abia acum plantează răsadurile, alții deja se bucură de primele gogonele și se gândesc că în luna februarie vor ieși cu roșiile pe piață.

    Familia Ianțoc, din în comuna Nicolae Bălcescu, județul Constanța, cultivă tomate într-o seră hidroponică și se bucură acum de rodul primelor plante. Investiția este mare, însă și satisfacția este pe măsură. Andrei Ianțoc a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că are deja mici tomate verzi în  seră și estimează că la finalul lui februarie va vinde primele roșii coapte către supermarketurile cu care are deja contracte.

    Citiți și: Familia Ianțoc a ieșit pe piață cu primele roșii românești. Un kilogram pleacă din fermă cu 9,5 lei!

    Legumicultorul Andrei Ianțoc, alături de soția și fiica sa (foto: Facebook/Serra-Ivas -roşii românesti)

    Primele roșii românești vor fi pe rafturile magazinelor la final de februarie

    Deși s-au scumpit inputurile și legumicultorii au simțit asta din plin, fermierul constănțean estimează că prețurile la primele tomate apărute pe piață nu vor fi mai mari față de anul trecut.

    ”Prețurile de producție s-au modificat puțin, cel puțin la încălzire, că noi avem încălzire pe peleți, însă la ambalaje, caserole de carton, am văzut că nu s-a modificat prețul. La îngrășăminte prețurile erau deja foarte mari, au tot crescut din 2022, iar micile modificări nici măcar nu le mai monitorizez. Având în vedere toate acestea, prețurile la primele tomate vor fi cam la fel ca anul trecut, așa estimez eu. Peleții pentru încălzire i-am luat anul trecut cu 700-760 de lei și anul acesta 860 de lei tona, cu 100 de lei mai mult pe tonă, noi consumăm undeva la 450 de tone, deci o să dăun undeva mai bine de 45.000 de lei în plus față de anul trecut. La noi prețurile dacă vor crește cu un 5%, vom vedea și ce spune ți retailul, căci noi avem contracte cu aproape toate supermarketurile, nu avem noi producție să le dăm tuturor”, a menționat legumicultorul.

    Citiți și: De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume

    Răsadurile din sera hidroponică a familiei Ianțoc, achiziționate din Austria

    Răsaduri de tomate, aduse din Austria

    Răsadurile folosite în culturile hidroponice provin din Austria, iar avantajul este că acestea vin la ghiveci și sunt cultivate în etape, astfel și coacerea va avea loc pe etaje, astfel că în solarii vor fi tomate mai multe luni din an.

    ”Noi avem răsadurile din Austria, sunt sere care produc răsaduri speciale pentru culturile hidroponice, iar costurile diferă. Prețurile au fost ca și anul trecut un euro și ceva, dar știu că nu au fost costuri în plus. Ca suprafață avem 8.600 de metri pătrați și răsadurile le-am luat în cuburi, un cub are 2 fire și am luat 9.200 de cuburi. Noi intenționăm să ieșim cu primele roșii la final de lună februarie. Avem roșii Cherry, Cocktail și Prunișoară mare. Anul trecut am vândut roții cherry la 250 de grame cu 9-10 lei caserola și cred că anul acesta va fi la fel, ciorchinele va fi mai scump de 11 lei, după vreo săptămână, chiar două. La Cocktail era undeva la 12 – 13 lei pentru 500 de grame”, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, legumicultorul Andrei Ianțoc.

    Tomatele din sera hidroponică a lui Andrei Ianțoc rodesc pe etaje

    Primele gogonele au apărut deja în cultura fermierului Andrei Ianțoc

    În cultura legumicultorului constănțean, tomatele sunt deja formate și au apărut primele gogonele. Urmează ca la final de februarie să se coacă și vor lua drumul magazinelor.

    ”Sunt gogonele la etajul I, II și etajele III și IV. Primul etaj este cel dintâi care se coace, după 10 zile, al doilea etaj și după aceea celelalte. Vara se fac săptămânal pe fiecare etaj, încontinuu, este ziua lungă soare mult și se coc foarte repede. Marfa din import nu mă mai încurcă pentru că dacă oamenilor le place marfa noastră o cumpără, cerere este”, a conchis fermierul Andrei Ianțoc.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA 2025. Următoarele subvenții care intră la plată Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire

    Ultimele știri

    Inspecția tehnică obligatorie pentru mașinile de stropit: valabilitate, prețuri Biosfera Agrii 2025 – transmisie LIVE. A doua zi a evenimentului – VIDEO Germania îi va despăgubi pe fermierii afectați de febra aftoasă. Pierderile, estimate la un miliard de euro