Medicii veterinari – semnal de alarmă: Fermele de vaci nu vor mai putea vinde lapte, exporturile de animale vor fi blocate
Angelica Lefter -Medicii veterinari din România avertizează guvernanții de la cel mai înalt nivel cu privire la pericolul în care se află zootehnia românească și securitatea alimentară a țării în contextul tăierilor de buget din acest an. Colegiul Medicilor Veterinari din România a transmis o adresă către premierul Marcel Ciolacu și către ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, cu privire la diminuarea bugetului ANSVSA și consecințele extrem de grave asupra exporturilor românești, stării de sănătate a animalelor, sănătății publice și securității alimentare.
Colegiul Medicilor Veterinari din România, printr-un document semnat de președintele prof. univ. dr. Viorel Andronie, anunță că ”a luat act cu îngrijorare de faptul că bugetul ANSVSA pentru anul 2025 a fost diminuat față de anul anterior cu 15% atât la creditele de angajament, cât și la creditele bugetare. Conform legislației europene și naționale pe care ANSVSA trebuie să o respecte și să o pună în aplicare, față de execuția bugetară din anul 2024 de 1.430.037 mii lei, în anul 2025 are nevoie de aproximativ 2.200.000 mii lei”.
Conform CMVRO, tăierile bugetare s-au operat cu predilecție la capitolele care asigură implementarea programului de acțiuni menite să prevină și să combată bolile periculoase din zootehnie. ”Lipsa fondurilor va duce, începând cu această lună, la imposibilitatea realizării ”Programului Strategic” și prin urmare, va avea un puternic impact negativ din punct de vedere economic și social, asupra sănătății animale și sănătății publice. Având în vedere suspendarea implementării programului începând cu 28 inauarie 2025 putem afirma că ANSVSA nu mai poate garanta securitatea alimentară”, trag un semnal de alarmă medicii veterinari,
Pentru a înțelege care vor fi consecințele nerealizării Programului startegic, medicii veterinari prezintă câteva aspecte:
1. În România, în conformitate cu legislația europeană, exploatațiile de bovine au fost calificate ca oficial indemne pentru tuberculoză, bruceloză, leucoză ca în anul 2010. După anul 2010, legislația europeană și internațională permit efectuarea unui singur test anual în vederea menținerii statutului câștigat. Dacă se depășește termenul de un an de la ultima testare, automat, exploatația își pierde statutul, iar pentru a-l recăpăta este nevoie de două teste pe an.
Consecințe:
a) Exploatația nu mai are dreptul de a comercializa animale vii decât cu o testare suplimentară cu maxim 30 de zile înainte de a părăsi exploatația – costuri economice ridicate;
b) Exploatația nu mai are dreptul de a comercializa laptele;
c) Dublarea costurilor, ca urmare a efectuării celor două teste pentru recăpătarea statutului.
2) România este recunoscută oficial ca țară indemnă față de bruceloza ovină și caprină (B.melitensis). Pentru a se menține acest statut, obșinut cu mari eforturi financiare și profesionale este testată anual 5% din populația de ovine și caprine în vârstă de peste 6 luni. Dacă România nu realizează această testare în 2025 își va pierde statutul de țară oficial indemnă și va fi obligată, conform legislației, să testeze toate ovinele și caprinele în vârstă de peste 6 luni, de două ori pe an, pentru a-și recăpăta statutul.
Consecințe:
a) Testare suplimentară a ovinelor și caprinelor înainte de a fi comercializate;
b) Costuri financiare enorme pentru redobândirea statutului, ca urmare a testăriiunui număr foarte mare de animale.
3) Pentru ca România să poată exporta animale vii și produse de origine animală, România trebuie să garanteze că este liberă de boli ca rabia, pesta porcină africană, pesta porcină clasică, pesta micilor rumegătoare, etc. Pentru a dovedi trebuie să existe o supraveghere pasivă și una activă prin inspecții ale exploatațiilor și animalelor vii, prin recoltare de probe în vederea examenelor de laborator.
Lipsa fondurilor va duce la:
a) Neefectuarea inspecțiilor în exploatațiile non-profesionale de animale de către medicii veterinari de liberă practică;
b) Neexpedierea către laboratoare a probelor provenite de la animale suspecte de boli sau pentru a detecta precoce bolile;
c) Stoparea exporturilor de animale vii și a produselor de origine animală.
ANSVSA nu are bani pentru despăgubirea fermierilor
Medicii veterinari atrag atenția că bugetul ANSVSA nu asigură despăgubirea proprietarilor de animale care au fost depistate bolnave și care, în mod obligatoriu, trebuie eliminate imediat sau în maxim 30 de zile, conform legislației în vigoare. ”Prin urmare, vom depista animale bolnave de tuberculoză, bruceloză, leucoză, anemie infecțioasă ecvină, scrapie etc. și nu vor putea fi eliminate din lipsa fondurilo, rămânând în exploatații și producând îmbolnăvirea altor animale și mai grav producând îmbolnăvirea oamenilor. Ca urmare, persoanele care vor consuma lapte de la vacile cu tuberculoză se vor îmbolnăvi, ceea ce va duce la creșterea numărului de oameni bolnavi, în condițiile în care România este pe primul loc în UE privind tuberculoza la oameni”, se precizează.
Lipsa fondurilor din bugetul ANSVSA duce la imposibilitatea achiziționării în totalitate a tuberculinei, vaccinului contra antraxului și rabiei și la imposibilitatea efectuării acestor acțiuni, întrucât nu poate fi plătită manopera către medicii veterinari care dețin contracte cu DSVSA. Prin urmare, riscul cel mai mare în constituie apariția focarelor de antrax și de rabie punând în pericol sănătatea oamenilor și exportul de animale. România este una dintre țările în care rabia silvatică are incidența cea mai mare și prin urmare, în cazul în care ANSVSA nu realizează vaccinarea antirabică a carnasierelor din mediul rural, există riscul îmbolnăvirii acestora în contact cu animale sălbatice (în special vulpi), iar tragediile și consecințele în urma morții oamenilor mușcați de câini turbați vor fi greu de imaginat.
În conformitate cu cerințele Regulamentului (UE) 625/2017 privind controalele oficiale Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat pentru perioada 2023-2027 un Plan Național Unic de Control Integrat (PNCUI) pe care l-a transmis Comisiei Europene. ”Nerealizarea acestor obiective menționate privind controalele oficiale de către ANSVSA și în principal a asigurării finanțării de către Guvernul României a acestor activități ar putea conduce la dificultăți majore pe plan economic și social cu consecințe grave pe termen mediu și îndelungat pentru România”, se mai arată în adresă.
Sănătatea românilor, pusă în pericol!
Semnalul de alarmă tras de medicii veterinari nu vizează doar fermele de animale, întrucât o mare parte din boli pot fi contractate și de către oameni. ”Vă garantăm că economia la buget, prin subfinanțarea ”Programului Strategic” va fi însoțită de costuri cel puțin duble față de buget, iar în cazul morții oamenilor nu vor exista posibilități de cuantificare financiară. Vă rugăm să rețineți că 60% dintre bolile infecțioase sunt comune omului și animalelor și că 75% dintre cazurile de boli infecțioase la om provin de la animale. Doar pentru cele aproximativ 2.500 de contracte în derulare încheiate între DSVSA-uri și medicii veterinari organizați în condițiile legii pentru realizarea unor acșiuni sanitar-veterinare la animalele din exoploatațiile nonprofesionale, în urma hotărârilor judecătorești ca urmare a nerespectării lor din partea statului, bugetul de stat va suporta cel puțin bugetul alocat ANSVSA pentru anul 2025”, mai arată veterinarii care fac apel pentru a se aloca ”un buget acoperitor pentru ANSVSA, și în special alocarea unui buget de 1.000.000 mii lei, după estimarea noastră pentru realizarea ”Programului Strategic”.