• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pragul de calitate sau cum se poate califica un proiect pentru finanțare europeană încă din prima lună

    Gabriela Gimbășanu -

    Lansarea primelor măsuri de finanțare europeană din noul PNDR 2014-2020 a adus și primele informații concrete și asumate despre modul în care vor fi selectate proiectele.

    Un aspect care a atras atenția la conferința în care au fost lansate primele măsuri din PNDR 2014-2020 a vizat pragul de calitate, un concept nou despre care oficialii din MADR s-au ferit să vorbească în fața presei. Până ieri, când ministrul Daniel Constantin a dezvăluit că proiectele performante vor avea prioritate în contextul unei sesiuni continue de depunere a dosarelor și în care, cum era de așteptat, este nevoie de o departajare între proiectele ce se depun de la o lună la alta.

    Astfel, pentru a putea răspunde cât mai bine cerințelor și pentru a promova performanța a fost introdus un prag de calitate. “Plecăm de la un prag de calitate de 85 de puncte în prima lună. Cine depășește în prima lună acest prag, se califică automat pentru finanțare. În a două lună, pragul de calitate este de 75 de puncte, cine depășește cele 75 de puncte, chiar dacă a depus proiectul în prima sau a doua lună, se califică pentru finanțare. Algoritmul se aplică până când vom epuiza întreaga sumă alocată pentru acest an. În cazul în care vom cheltui întreaga sumă alocată pentru acest an, avem posibilitatea să suplimentăm suma din bugetul alocat pentru anul 2016”, a declarat astăzi ministrul Daniel Constantin.

    Documentația se depune NUMAI online

    O altă problemă pe cale să se rezolve va fi intervenția umană în selecția proiectelor care primesc finanțare. Astfel, toată documentația se va depune exclusiv online, reducându-se la minimum comunicarea directă dintre solicitant și funcționarii agențiilor de plăți. “Sistemul online este deja experimentat de câteva luni la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Toate proiectele se vor depune online și, în felul aceasta, atât evaluarea cât și monitorizarea proiectului, se vor face online. Prin sistemul online, eliminăm contactul direct dintre beneficiarul finanțării și funcționarul public. În 37 de zile plus – minus 10 zile de la depunerea proiectului, fermierii vor putea primi răspunsul din partea Agenției. În acest fel se simplifică mult procedura de depunere a proiectelor și colegii mei vor putea lucra în condiții de eficientizare a timpului”, a declarat Daniel Constantin.

    Cel mult 2 controale pe an

    O altă noutate din noul PNDR este reprezentată de reducerea numărului de controale. “Vor fi maxim două controale anual, pentru că majoritatea activităților de control se vor face în sistem online. (…) Pentru autoritățile locale mai ales, am introdus sistemul de decontare imediată a TVA-ului și plata la factură. Cu alte cuvinte, beneficiarul nu trebuie să facă dovada că a plătit TVA, vine doar cu factura și noi vom vira din trezorerie sumele aferente pentru TVA, după care, în maxim cinci zile vine cu ordinul de plată că s-a făcut plata respectivă”, a vorbit ministrul despre elementele de noutate ale noului PNDR.

    Baza de date cu prețuri de referință este disponibilă pe site-ul AFIR și simplifică foarte mult procedura de achiziție, care a fost, până acum, inamicul numărul unu al fermierilor. ”Există o bază de date de referință pentru achizițiile simple care cuprinde 18.000 de elemente. Dacă beneficiarul identifică elementul pe care vrea să-l achiziționeze în baza de date și se încadrează în suma alocată, poate să demareze direct procedura de achiziție. În acest fel, reușim să controlăm online procedura de achiziție. Totul este mult mai transparent și nu mai există o cheltuire ineficientă a timpului”, a mai precizat Daniel Constantin.



     


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Fermierii care nu respectă programul angajaților își vor pierde subvențiile APIA Fermierii cer să poată folosi pășunile pentru instalarea panourilor fotovoltaice Krone lansează pe piață o serie de remorci agricole pentru camioane