• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Proprietarii de terenuri – scutiți de taxele pentru eliberarea documentelor cadastrale!

    Angelica Lefter -

    Fermierii, proprietari de terenuri, nu vor mai plăti taxe atunci când vor solicita autorităților publice extrasele din planul cadastral, în cazul scoaterii din circuitul agricol a unor terenuri, potrivit unui proiect de modificare a ordinului cu privire la aceste tarife. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat eliminarea unor taxe plătite de proprietarii de terenuri și de imobile pentru obținerea de documente cadastrale. Oficialul a explicat că extrasele din planul cadastral sunt necesare pentru emiterea certificatului de urbanism, pentru branșamente la utilități sau pentru scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri.

    Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat, astăzi, joi – 6 februarie, într-o conferință de presă, eliminarea unor tarife plătite de cetățeni pentru obținerea de documente cadastrale, precum extrasul de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului.

    Citiți și: Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri

    Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila (foto: antena3.ro)

    Proiectul de modificare a ordinului cu privire la tarife va fi pus în transparență decizională în aceste zile de către Autoritatea Națională pentru Cadastru și Publicitatea Imobiliară (ANCPI), potrivit Agerpres.

    ”Acest proiect de ordin va parcurge procedura de transparență decizională și cel târziu din 10 aprilie, odată ce se finalizează această procedură și se emite ordinul directorului general a ANCPI, pentru solicitările care se vor face la ghișeu, aceste tarife vor fi eliminate. (…) Statul este pentru cetățean, nu cetățeanul pentru stat. Serviciile publice trebuie să fie servicii oferite în mod gratuit, nu servicii care sunt activități generatoare de profit. Astăzi, dacă solicităm un extras de carte funciară, această cerere și eliberare de extract de carte funciară pentru informare este supusă unui tarif, deși vorbim despre o instituție publică, despre o autoritate a statului care funcționează din bani publici, iar funcționarul public care ne acordă sau ne eliberează acest extract de carte funciară, la fel, este plătit din fonduri publice”, a menționat ministrul Cseke Attila în conferința de presă.

    În prezent, acest tarif pentru extrasul de carte funciară pentru informare este de 20 de lei (online) și 25 de lei (la ghișeu). Și anual, din acest tarif, se adună aproape 60 de milioane de lei, a adăugat ministrul Dezvoltării.

    Oficialul a spus că trei tarife percepute de oficiile de cadastru și publicitate imobiliară din fiecare județ vor fi eliminate.

    În primul rând este vorba despre tariful pentru obținerea extrasului de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului.

    ”Un extras de carte funciară pentru informare este necesar pentru eliberarea autorizației de construire, pentru înființarea unei societăți comerciale, pentru încheierea unui ante-contract de vânzare-cumpărare, pentru reînnoirea cărții de identitate, pentru a putea depune dosare, accesarea fondurilor disponibile în cadrul diverselor programe guvernamentale, ‘Noua casă’ sau ‘Casa verde fotovoltaică”, a explicat ministrul Dezvoltării.

    Anul trecut au fost eliberate peste 3 milioane de extrase de carte funciară pentru informare

    În anul 2024 au fost eliberate 3.512.879 de extrase de carte funciară pentru informare și pentru care s-au încasat de la cetățeni 58,5 milioane de lei. Aproape jumătate din extrasele de carte funciară pentru informare au fost eliberate la ghișeu. Suma care s-a încasat, la ghișeu, este de 30,3 milioane de lei, tariful fiind mai mare cu 5 lei. Pe online avem o sumă încasată de 28,1 milioane de lei, a informat Cseke Attila.

    ”Termenul de implementare este maxim 10 aprilie (…). Pentru implementarea online, unde este nevoie de o modificare a aplicației informatice, termenul este puțin mai lung. Evident, ne vom strădui ca el să fie scurtat cât mai mult posibil, undeva în mai-iunie să fie aplicabilă această scutire și pentru online”, a subliniat ministrul de resort.

    Citiți și: Cadastru gratuit 2024. Lista cu cele 498 de comune unde se fac lucrări gratuite de cadastrare

    Al doilea tarif propus a fi eliminat este pentru obținerea extrasului de plan cadastral, când solicitantul este proprietarul imobilului și nu altcineva. Taxa este, în prezent, de 15 lei atât la ghișeu, cât și online.

    ‘Extrasele din planul cadastral sunt necesare, în cele mai multe cazuri solicitate, pentru emiterea certificatului de urbanism, pentru branșamente la utilități, pentru scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri. În anul 2024 au fost eliberate 333.259 de astfel de extrase de plan cadastral, pentru care s-au încasat 4,4 milioane de lei. Din 10 aprilie, pe partea de Ghișeu și undeva în mai-iunie pe partea online, acest tarif nu va exista pentru proprietarii de imobile când solicită extrasul de plan cadastral care privește proprietatea personală’, a precizat ministrul.

    A treia taxă care va fi scoasă este legată de serviciul de primă înregistrare la recepție cadastrală și înființare de carte funciară.

    ”Atunci când se înscrie pentru prima dată, pe temeiul legii cadastrului, un imobil în sistemul de cadastru, atunci avem acest tarif care este de 120 lei în prezent. (…) În total, în 2024 au fost înregistrate 313.226 de cereri, iar suma încasată pentru aceste servicii a fost de 25,9 milioane de lei. Și acest tarif de 120 lei va fi eliminat”, a mai anunțat Cseke Attila.

    Ministrul Dezvoltării a transmis autorităților locale că ANCPI acordă acces gratuit la date din sistemul de cadastru al României.

    ”Și am dat dispoziție ANCPI astfel încât să lucreze la un sistem în care inclusiv extrasul de carte funciară pentru informare să poată fi eliberat, adică extras de către primării din acest sistem în care au acces gratuit astăzi, astfel încât cetățeanul să nu mai fie pus pe drumuri. (…) Dacă vrei să soliciți un extras de carte funciară pentru un imobil care este în proprietatea altei persoane, tarifele în acest caz rămân în vigoare – de 20 și 25 de lei. Este corect, în schimb, ca cel care este proprietarul însuși al imobilului respectiv să nu mai plătească nimic, pentru că vorbim de un serviciu public, oferit de autoritatea statului”, a mai declarat Cseke Attila.


    Te-ar mai putea interesa

    Inspecția tehnică obligatorie pentru mașinile de stropit: valabilitate, prețuri Sute de hectare cu sfeclă, distruse de o ciupercă. Fermierilor li s-a promis că nu vor pierde sprijinul cuplat de la APIA Subvenție APIA de 155,5 euro la hectar pentru ferma mică și mijlocie

    Ultimele știri

    Protest al fermierilor pentru reducerea populației de lupi Anunț DAJ: Termen urgent pentru subvenția de 1.000 de euro Elena Tatomir, director general în MADR, se pensionează. Mesaj pentru colegi