• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hibridul de porumb de la Lidea cu cel mai bun randament la obținerea mălaiului

    agrointeligenta.ro -

    Porumbul Lidea răspunde nevoilor fermierilor care doresc să valorifice porumbul prin morărit. Mai mulți hibrizi din portofoliul companiei au fost prezentați în cadrul conferinței Biosfera Agrii 2025 ca o recomandare pentru fermierii care vor să producă porumb pentru mălai.

    Cum numărul unităților de procesare este în creștere, agricultorii pot obține un preț mai bun pe porumb dacă îl valorifică pentru producția de mălai. Florin Guloiu, Crop Manager Lidea pentru porumb, sorg și cereale, a evidențiat în cadrul prezentării sale de la Biosfera Agrii 2025 care sunt hibrizii care se pretează pentru procesarea în morărit.

    Grigri CS – FAO 280 – este cel mai vândut hibrid de mălai din portofoliul nostru, avem clienți foarte importanți care îl cumpără, îl cultivă și îl cresc, îl transformă în mălai apoi îl comercializează la pungă, ambalat, în supermarket. Productivitatea este foarte bună, este hibridul de porumb cu cel mai bun raport de obținere a mălaiului după ce este măcinat, în morărit. Randament foarte bun și ca hibrid de siloz, talie mare, de asemenea, foliaj foarte bogat și un alt aspect important pe partea de siloz este efectul Staygreen, plante verzi, frunze verzi, asimiliare foarte bună a nutrienților, calitate excelentă a furajului pentru animale. Un alt aspect la Grigri CS este MMB-ul, un MMB foarte mare”, a prezentat Florin Guloiu avantajele Grigri CS.

    Un alt hibrid de porumb care se pretează producției de porumb pentru mălai este și Tonifi CS – FAO 220. Acest porumb are dublă utilizare: pentru siloz și pentru mălai.

    ”Pentru siloz este excelent, vorbim de siloz timpuriu, plante cu talie mare, foliaj foarte bogat, tulpină subțire. Tonifi CS se poate cultiva la densitate foarte mare, acesta este motivul pentru care acest produs este excelent, dar vorbim despre un hibrid timpuriu. Pe partea de mălai, avem aici un indice de plutire foarte bun, un bob sticlos sau semisticlos – majoritatea hibrizilor pentru mălai ar trebui să aibă bobul sticlos. Dacă cineva spune că avem un hibrid cu calități foarte bune, dar este dentat, informația nu este adevărată 100%. Ne interesează ca pentru mălai, bobul să fie sticlos și semisticlos”, a spus oficialul Lidea.

    Method – hibridul care poate fi recoltat mecanizat sau manual

    În cadrul Biosfera Agrii 2025, Florin Guloiu a recomandat și un hibrid de porumb care se pretează atât pentru recoltarea mecanizată, cât și pentru recoltare manuală. ”Dacă vorbim de hibrizii de porumb pe care-i comercializăm, toți sunt recomandați pentru a fi recoltați mecanizat. Un avantaj ES Method – FAO 380 ar putea fi că el se poate recolta și manual. Este un hibrid de porumb cu talie mare, știuletele este foarte ușor de recoltat, cu MMB foarte mare, știulete foarte bine dezvoltat. Este și cel mai vândut hibrid de porumb din portofoliul nostru și, de asemenea, are o toleranță foarte bună la cădere. Putem spune că este un hibrid foarte corect, în sensul că nu trebuie să avem o investiție foarte mare pentru a obține o producție bună. Explorează foarte bine straturile mai adânci de sol și este un hibrid cu o toleranță foarte bună al secetă și la arșiță”, a spus Florin Guloiu despre ES Method.

    Pentru fermierii care vor productivitate ridicată în condiții de densitate mai mare, propunerea Lidea prin portofoliul Agrii se numește ES Mylady FAO 340. ”Este un hibrid care se comportă foarte bine în condiții medii de cultură, este un hibrid cu toleranță foarte bună la cădere, are randament foarte bun. Un indicator mult mai bun la el decât grupa FAO este numărul de zile până la maturitate, undeva la 92 de zile, iar productivitatea foarte ridicată îl face asemănător cu hibrizii din grupe mai tardive, 370 – 380 FAO. Se pretează la densități foarte mari, știulete foarte bine dezvoltat, boabe umplute, polenizare foarte bună pentru că de obicei înflorește mult mai timpuriu comparativ cu hibrizii din aceeași grupă de maturitate și asta poate fi un avantaj în anumite condiții climatice”, a fost prezentarea pentru ES Mylady de la Lidea.

    Pentru fermierii care caută un hibrid de porumb care pierde mai rapid apa și, astfel, poate fi recoltat toamna fără probleme de umiditate, Lidea recomandă Lid – 4111C – FAO 370. ”Este un hibrid diferit ca aspect pentru că are talie redusă, bob dentat, este un hibrid care compensează foarte bine număr de boabe pe rând, număr de rânduri pe știulete, pretabil pentru densități diferite. Dacă avem condiții mai slabe de cultură putem să-l utilizăm la densități mai mici, dacă avem condiții bune de cultură este indicat să-l cultivăm la densități mai mari, dar, foarte important, pierderea apei, la finalul perioadei de vegetație este extrem de rapidă, undeva la un procent pe zi, în condiții normale de cultură, nu vorbim dacă avem zile cu ploaie sau zile cu ceață accentuată”, a mai spus Florin Guloiu.

    De precizat că Lidea comercializează porumbul și la saci de 25.000 de boabe, dar și la sacii ”convenționali” de 80.000 de boabe. Prin sacii mai mici, compania răspunde cererii venite din partea fitofarmaciilor care comercializează sămânța de porumb și către fermieri mai mici sau pentru fermierii care vor să testeze anumiți hibrizi.


    Te-ar mai putea interesa

    Dispare subvenția APIA plătită pe hectar? Calculele care dau peste cap planurile fermierilor Apicultorii au dat în judecată Ministerul Agriculturii și cer suspendarea derogărilor pentru neonicotinoide Primul județ în care fructele și legume din piețe vor fi testate pentru reziduuri de pesticide

    Ultimele știri

    Subvenția pentru motorină, la plata APIA. Când intră banii în conturile fermierilor ANF a prezentat fermierilor forma finală a ordonanței privind produsele de fitofarmacie în România Bursa cerealelor, la zi. Prețuri pe tonă pentru grâu, porumb și rapiță în portul Constanța