• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Falșii fermieri din piețe: vând legume și fructe cu etichete românești, dar ele vin din import

    Angelica Lefter -

    Horia Constantinescu, șef al filialei ANPC Constanța, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește vânzarea legumelor și fructelor în piețe. Într-o verificare făcută la data de 31 ianuarie, acesta a demonstrat cum, luați la întrebări, așa-zișii producători care vând în piețe, sunt, de fapt, doar comercianți. Cu toate că dețin atestate de producător, marfa pe care o vând este cumpărată angro și revândută, mare parte provenind din import.

    Fostul șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care conduce actualmente filiala instituției din Constanța, a arătat într-un scurt filmuleț, cât de ”românești” sunt legumele din piață în această perioadă. De la usturoi din soiuri tradiționale, la cartofi românești, pere de Voinești sau morcovi din solarii, aproape toate s-au dovedit a fi aduse din import, achiziționate din angro. Mai grav este că așa-zișii producători nu recunosc.

    Citiți și: Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: În piețe numai 5% mai sunt producători adevărați

    Deși au atestate de producător, vin la tarabe cu marfă din import, achiziționatpă la angros (foto: Facebook/Horia Constantinescu)

    Legumele cu etichetă de produs românesc, ajunse pe tarabele din piețe în această perioadă, sunt în majoritate aduse din import

    Luate la bani mărunți de șeful ANPC Constanța, câteva femei aflate cu marfă la tarabă recunosc că au cumpărat legumele din angro-uri și că nu prea cunosc proveniența acestora. Horia Constantinescu a postat videoclipul pe pagina sa de Facebook însoțit de un scurt avertisment pentru cumpărători.

    ”Avertizare publică. Sunt ani de când atrag atenția asupra acestui fenomen încurajat de încasatorii de șperț din cadrul administrațiilor piețelor din întreaga țară, de cei care închid ochii, făcându-se că nu știu când se coc perele și morcovii. Încurajat și de cei care dau certificate de producător unora care au plantat eventual floricele pe câmpii. Lăsați ipocrizia! Au distrus producătorii români pe șpagă și avantaje personale! Va urma”, a scris șeful ANPC Constanța.

    Falși producători vin cu cartofi și varză din Olanda, pere de Voinești în plină iarnă, dar fără vreo garanție, pe tarabe , cu eticheta ”românești”

    Dialogul purtat de Horia Constantinescu cu așa zișii producători româîni este halucinant. Unii vânzători, care se dau drept producători, încearcă chiar să mintă și spun că deși au recoltat cartofii în toamnă, ei s-au păstrat în condiții perfecte în beciuri.

    ”Absolut incredibil cum cartofii de Maramureș sunt identici cu cei de Suceava, Buzău și alte localități. Și acum vă arăt că, la Suceava, incredibil, cartoful este identic cu cel de Maramureș. Falșii producători au inundat piețele, trei sferturi din produsele aflate aici, pe tarabă, sunt din angros. Știți că asta înseamnă evaziune fiscală. Este faptă penală evaziunea fiscală. Sp pretinzi că ești producător, nu plătești taxe, de fapt, nu ești producător, și ar fi trebuit să plătești taxe.

    – Vă mai întreb pentru ultima oară, varza dumneavostră?
    – Am și de-a mea…
    – Doamnă scumpă, și de-a dumneavostră și….de unde mai aveți?
    – Și din angro!
    – Și din angro? Spuneți-ne, doamnă că toată este din angros!
    – Nu-i toată!
    – Ba da, domană!, cu siguranță!”, a remarcat șeful ANPC Constanța.

    Întorcându-se către o altă persoană aflată la vânzare în piață, a aflat și de unde este adusă varza.

    ”De unde este varza, doamnă?
    – Din Olanda
    – Din Olanda, varza de Olanda este identică cu varza de Suceava, care stă în beci”, a comentat Horia Constantinescu.

    Perele din import, prezentate ca pere de Voinești (foto: Facebook/Horia Constantinescu)

    Horia Constantinescu cere lămuriri și asupra perelor de Voinești expuse la una dintre tarabe. Pusă să o sune pe contabilă să spună de unde s-a făcut achiziția perelor, vânzătoarea este vădit încurcată.

    ”Perele astea nu sunt de România. Nu sunt de la Voinești! De unde sunt ele?
    – Așa ne spun ei, de unde le cumpărăm!
    – Pere de Voinești, păi dați-mi documentul fiscal.
    – Eu v-am zis, v-am trimis și la contabilă…
    – Vă rog, rugați-o pe contabilă să vă trimită o fotografie acum cu factura de achiziție a perelor de Voinești. Este un soi unic în România, cele care cresc în decembrie și ianuarie”, a cerut lămuriri Horia Constantinescu.

    Aceleași întrebări continuă și la alte tarabe pline cu legume așa-zise românești. Adevărul, însă, a început să iasă încet, încet la iveală.

    ”Am luat-o din tarabă în tarabă: Plantați tot ce este aici? Vă mai dau o șansă să ne spuneți adevărul. Cartofii dumneavaostră de Suceava, seamănă tare cu cartofii dumneavoastră de Olanda. Hai să vedem care până la urmă? Nu îi plantați dumneavaostră pentru că voi ruga colegii mei de la Suceava să ajungă la adresa dumnevoastră de domiciliu și să verifice sera sau unde cresc cartofii aceștia care seamnănă mult cu cei de Olanda.
    – Nu cresc în seră, cresc în aer liber.
    – Deci aceștia sunt cartofi plantați când?
    – Păi noi îi plantăm la sfârșitul lunii martie.
    – Păi și când i-ați cules pe aceștia?
    – Sfârșitul lui septembrie…
    – Și ei au rămas așa arătoși și frumoși din septembrie?
    – Îi ținem în beci.
    – În beci, și nu se stafidesc la dumneavaostră?
    -Sunt care încolțesc!
    – Păi unde sunt cei care încolțesc, aceștia pare că nu s-au stafidit deloc”, a constatat fostl șef ANPC.

    Citiți și: Salata trufanda are cel mai mare preț de pe piață de până acum: 3 lei bucata

    Vizita la tarabe continuă cu noi întrebări și alte argumente la fel de neliniștitoare din partea vânzătorilor de legume.

    ”- Salata și spanacul unde le cultivați?
    – În solar! Dar acum, iarna, mi l-a rupt!
    -Păi și de unde le aveți pe acestea, în 20 ianuarie 2025?
    – Păi de unde le-am avut!
    – De unde, doamnă, le-ați avut? De unde le-ați avut?
    – Le-am cumpărat și eu!
    – De unde? Păi și ridichile de unde dacă s-a rupt solarul? Păi s-a rupt solarul, nu mai sunt ridichi în el.
    – Păi nu mnai sunt!
    – Păi nu mai sunt, și de unde le aveți pe acestea?
    – Ne ajutăm și noi…
    – De unde le aveți, doamnă?
    – De la un băiat…
    – Și morcovii ăștia unde i-ați plantat?
    – Tot..ce să văzic? Lucrăm cu un băiat, ce să văz zic altceva?
    – Cu ce băiat lucrați?
    – V-am spus, lucrăm trei familii…
    – Doamnă, mă mințiți, cu nerușinare, vă pot spune că mă mințiți? Cine este băiatul?
    – Nu știu.
    – Păi haideți să aflăm, unde e băiatul, unde îl întâlniți pe băiat?
    -Și în angros!
    – Și în angros? Deci până la urmă, parte din legume sunt din angros, doamnă, da sua nu?
    – Nu sunt toate!
    – Nu sunt toate, dar o parte dintre ele…
    – Astea, ce e cu ele, haideți, vă rog eu frumos, usturoiul seamănă cu cel de China din partea cealaltă…de ce scriem de la producător?”, întreabă Horia Constantinescu, șeful ANPC Constanța, care la final arată și faptul că vânzătorii de legume au certificate de producător în piață, tocmai pentru a nu exista niciun semn de întrebare atunci când cumpărătorii achiziționează legume de import sub denumirea de ”românești”, în plină iarnă.


    Te-ar mai putea interesa

    Apicultorii au dat în judecată Ministerul Agriculturii și cer suspendarea derogărilor pentru neonicotinoide Semințe oferite gratuit de Banca de gene Buzău. Înscrierile se fac până pe 10 februarie Dispare subvenția APIA plătită pe hectar? Calculele care dau peste cap planurile fermierilor

    Ultimele știri

    Falșii fermieri din piețe: vând legume și fructe cu etichete românești, dar ele vin din import Cristian Popescu Piedone – noul președinte al ANPC. Numirea, publicată în Monitorul Oficial Ministrul Agriculturii avertizează: Boicotul supermarketurilor poate duce la faliment pentru fermieri și procesatori!