• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: În piețe numai 5% mai sunt producători adevărați

    Angelica Lefter -

    Numărul producătorilor a scăzut dramatic în piețe, deși acestora le sunt alocate, legal, aproape o treime dintre tarabe. Fermierii care vând direct sunt atât de puțini încât în piețe cunoscute, piețe mari, procentul acestora este de numai 5%, potrivit lui Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe (OIPA).

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostretagie, Gheorghe Vlad a vorbit despre ponderea foarte mică a fermierilor care își mai vând recolta în piețe. Liderul OIPA Legume-Fructe a arătat că o mare problemă o reprezintă atestatul de producător, care poate fi obținut foarte ușor de către persoane care nu sunt producători. Un card individual, care să ateste calitatea de fermier, ar fi soluția pentru actuala situație din piețe românești unde tarabele destinate producătorilor sunt ocupate de persoane care nu lucrează pământul.

    Citește și: Legumicultor: Mai cultivăm soiuri românești numai pentru subvenția de la APIA

    Ghoerghe Vlad, președinte OIPA Legume-Fructe

    ”Un procent din cei care sunt în piețe care mai au tarabe și sunt într-adevăr producători, mai sunt un 5%. Și vă dau un argument clar: Piața Obor are 583 de tarabe pe care am păstorit-o doi ani de zile în urmă, 2010, 2011, astăzi din 583 de tarabe, nu are 100 de producători. Când spun producători, numai unul, două sau maxim trei produse. Nu înseamnă producător cu o multitudine, să aibă produse multe, însă nu am o problemă cu cei care valorifică acolo și trăiesc pe urma acestei activități. Să pună pe etichetă proveniența produselor. Încă o dată, îi revine sarcina administratorului pieței. Există un registru unic în care el să scrie zilnic cantitățile intrate”, explicat Gheorghe Vlad, președintele OIPA, la Agrostrategia.

    Citește și: Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Prețul roșiilor se stabilizează la 25-30 lei/kg la poarta fermei

    Gheorghe Vlad: Cardul agricultorului, o soluție la multiplele probleme

    În ceea ce privește regimul certificatelor de producător, care ar trebui schimbat, Gheorghe Vlad, a menționat că există o metodă mi bună pe care chiar a prezentat-o autorităților, însă fără succes.

    ”Am o soluție, am accesat un proiect european, s-a închis anul trecut: cardul agricultorului, care este formă electronică. Este interfața Registrului Agricol, doar că este electronic. Nu l-am aplicat, pentru că nu am găsit înțelegere în cadrul Ministerului Agriculturii. Am încercat din 2017 să-l aplic, nu am reușit nici până astăzi. Sub ce pretext, nu aș vrea să intervin, dar încă o datăm, l-am aplicat la Academia de Studii Economice (ASE), l-am aplicat la USAMV, este în funcțiune, tot la fel, catalog. El este un card european, este valabil la nivel de Europa, pot fi transferați și bani și încărcat. Problema este că acest card l-am sugerat către minister cu gratuitate, să tipăresc până la 50.000 de carduri gratis, nu costa nimic nici pentru producător și era voluntară înscrierea lui. (…). Era o sursă reală de informații și o identificare a real producătorului pentru că puteam să emit cardurile pe o familie, eram în cuantumuri, aceeași cantitate, adică fiecare trăgea cardul și valorifica, practic era o legitimație către o organizație. Atunci puteai să primești întru totul și sprijin guvernamental, ajutor de stat, minimis, ce voiai tu, pentru că la APIA îl ajutai și pe funcționar. Era Registrul Agricol electronic și el nu mai era nevoit să meargă la Primărie pentru orice adeverință, și-o extrăgea din card, numai că cerea acordul agentului agricol de la Primărie. Deci, îi ușura transportul, deplasările în circuit”, a menționat Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe (OIPA), la Agrostrategia, emisiune ce poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de l ora 10:00, pe TVR1.


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!