Dezastrul din „grânarul Americii” va alimenta inflaţia de anul viitor
agrointeligenta.ro -Cu o jumătate din ţară afectată de cea mai severă secetă din 1965 şi pănă acum, Statele Unite au declarat stare de dezastru natural în peste o mie de departamente din 25 de state.
Recoltele sînt compromise iar asta a determinat deja o creştere puternică a preţurilor nu doar în ţară ci şi la nivel global - porumbul s-a scumpit pe pieţele internaţionale cu 55% doar în ultimele şase săptămâni.
Scumpirea cerealelor va duce la o creştere în lanţ a majorităţii preţurilor alimentare, principalul vector al inflaţiei, o veste foarte proastă pentru guvernatorii băncilor centrale şi pentru ministrii de finanţe din toate marile economii ale lumii care îşi puneau multe speranţe în revenirea consumului.
“Fantoma inflaţiei de anul viitor” îi sperie deopotrivă pe americani, pe europeni şi pe chinezi. În SUA creşterea economică lipsită de spectaculozitate, şi fără mari consecinţe asupra creerii de noi locuri de muncă, dar măcar constantă a fost întreţinută de listele de cumpărături ale simplilor americani, constrânşi şi aşa să fie mai zgârciţi decât şi-ar fi dorit de menţinerea ratelor la un nivel destul de ridicat.
În Zona Euro, unde, din pricina problemelor determinate de criza datoriilor suverane şi a vulnerabilităţilor sistemului bancar, dar şi a relansării creşterii economice, lansarea unor noi pachete de stimului şi de injecţii de capital pare a fi inevitabilă, se lua în calcul deja o creştere a inflaţiei de natură să roadă din puterea de cumpărare a omului simplu. Mai departe în China, autorităţile, cu grija lor de a hrăni “un miliard de oameni”, încă nu au reuşit să alunge “fantoma inflaţiei anilor trecuţi” hrănită tocmai de creşterea preţurilor la alimente (aceleaşi alimente care se anunţă acum a fi şi mai scumpe – cereale, carne, lapte).