Ce subvenții încasează o fermă de 200 de hectare. Calculul ministrului Florin Barbu
![Roxana Dobre](/autori/roxana-dobre.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/subventie-hectar-culturi-toamna.jpg)
Ce subvenții și ajutoare au primit fermierii pentru a trece de seceta din 2024. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a calculat unui fermier o subvenție de peste 500 de euro la hectar încasată anul trecut pentru suprafețele de culturi de toamnă pe care le-a avut calamitate. Șeful de la Agricultură a indicat disciplina financiară ca fiind singura soluție pentru ca agricultorii să iasă din impas.
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a participat ieri, luni – 10 februarie, la conferința de presă organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) cu prilejul de a marca cei 5 ani de activitate ai AAC. În prezent, Alianța este formată din Federația Națională PRO AGRO, LAPAR – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, UNCSV – Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, și AFF – Asociația Forța Fermierilor.
În cadrul evenimentului organizat la Universitatea pentru Științe Agronomice și Veterinare – USAMV București, șeful de la MADR a purtat un dialog deschis cu producătorii afgricoli care au avut să îi adreseze întrebări. În cadrul dezbaterii, Florin Barbu a fost întrebat de un fermier, ce soluții are pentru producătorii agricoli care nu s-au încadrat la accesarea creditelor cu 1,95% dobândă fixă și comisioanele plătite de către Ministerul Agriculturii.
Citiți și: Creditele cu dobândă 1,95% – garantate 100% de stat pentru fermierii afectați de secetă
Fermier: Nu am putut beneficia de creditul cu dobândă fixă de 1,95%
Un fermier care lucrează 200 de hectare în județul Teleorman, Alexandria i-a atras atenția ministrului Florin Barbu că nu a putut să beneficieze de creditul pentru agricultori cu dobândă fixă de 1,95%. ”Băncile ne-au ignorat total și ne ignoră și acum. Am depus trei dosare”, a spus fermierul la conferința de presă organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC).
Ministrul Agriculturii i-a transmis fermierului că băncile nu au putut să acorde noi credite pe beneficiarii care erau deja supraîndatorați. ”Aceste credite care s-au dat pe cadrul Ucraina, cu dobândă de 1,95% și ROBOR plătit de Ministerul Agriculturii au însumat 3 miliarde de lei. (…) Dar trebuie să luăm în calcul situația fiecărei ferme și, spre exemplu, poate ați avut alte credite, poate ați contractat în avans toată subvenția pe 5 ani etc. Au fost 3.860 de ferme care au luat credite cu 1,95% dobândă. Să nu credeți că ne-a fost ușor să suportăm noi ROBOR-ul. Știți cât avem de anul trecut până acum de plată? 200 de milioane de euro la toate creditele care s-au luat, în cuantum de 3 miliarde”, a spus ministrul.
Citiți și: Decizie radicală la MADR pentru creditarea fermierilor
Câți bani încasează o fermă cu 200 de hectare. Calculul ministrului Florin Barbu
Ministrul Agriculturii a făcut un calcul privind sumele care au intrat în fermele vegetale, punând accent pe cazul fermierului care lucrează 200 de hectare.
”Când nu-ți faci disciplină financiară în cadrul societății, atunci când faci un profit și ai niște bani în cont și arunci pe niște utilaje care s-au triplat în perioada în care au fost triplate și prețurile la cereale, e cea mai mare greșeală. Și vă spun de ce. Dacă luăm pe anul trecut și vă fac un calcu. Dumneavoastră aveți 200 de hectare. Pe culturile de toamnă să zicem că aveți 100 de hectare, da? Ați luat subvenția 179 euro/ha, ați luat 100 de euro cadrul Ucraina deci 279 euro/ha. Pe secetă ați avut 200 de euro, deci 479 de euro/hectar. Cu 40 de euro acciza, gândiți-vă cât este subvenția pe hectar”, a făcut ministrul Barbu calculul pentru subvenția pe suprafață încasată de fermierul cu 200 de hectare.
Șeful de la Agricultură a subliniat că puterile lui sunt limitate și că la nivelul Guvernului sunt discuții aprinse privind ajutoarele de stat ce se acordă fermierilor. Astfel, ministrul Florin Barbu l-a sfătuit pe fermierul din Teleoman să aibă în vedere o disciplină financiară și să renunțe la leasingurile care îi sugrumă afacerea în actualul context economic.
”Repet: disciplină financiară! Dați înapoi leasingurile pe care le-ați luat când trebuia să vă țineți banii în ferme și să vă faceți o disciplină financiară. V-ați băgat în tot felul de leasing-uri, în tot felul de IFN-uri, care au venit la poarta la dumneavoastră și v-au dat cu 35% dobândă și ați cumpărat utilaje. Dacă ați ajuns la grad de îndatorare de peste 100% banca, cum să vă mai dea? Că nu sunt nici băncile acelea așa cum credem, au niște norme bancare care trebuie realizate. Cea mai corectă e disciplina financiară. Și să scăpați de povara acestor credite, să vă dați înapoi dacă aveți leasing-uri cu 35-40% dobândă, că nu mai aveți ce face acolo. Acelea nu o să mai fie rentabile niciodată. Iar după aceea faceți un credit agricol , cu garanție de stat cu 100%”, a mai spus ministrul.