Reguli APIA pentru rotația și diversitatea culturilor. Modificări în vigoare la GAEC 7 și GAEC 8
![agrointeligenta.ro](/autori/agrointeligenta.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/schimbari-gaec-7-gaec-8.jpg)
Reguli privind condiționalitatea, în vigoare pentru fermierii care accesează subvenții prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Pentru campania APIA 2025 s-au făcut o serie de modificări ce vizează standardele GAEC 7 și GAEC 8, respectiv la rotația culturilor și utilizarea suprafețelor neagricole.
În acest articol:
Fermierii care accesează anul acesta subvențiile APIA vor depune cererea unică începând de la 1 martie. Atât în ferme, cât și la declararea suprafețelor lucrate, producătorii agricoli trebuie să țină seama de câteva reguli obligatorii privind diversitatea culturilor pe care le înființează și pe care le trec în cererea unică.
Pentru subvențiile APIA din acest an, GAEC 1-6 și GAEC 9-10 nu au suferit modificări în ceea ce privește obligațiile fermierilor față de anul de cerere 2024.
Standardul GAEC 7: Rotația culturilor pe teren arabil, cu excepția culturilor cultivate sub apă, a fost flexibilizat prin aplicarea ca și alternativă la rotația culturilor pe terenul arabil cel puțin o dată pe an la nivel de parcelă agricolă prin aplicarea practicii de diversificare a culturilor pe terenul arabil.
Astfel, pentru respectarea GAEC 7 fermierii pot aplica diversificarea culturilor fără a fi obligați la respectarea practicii privind rotația culturilor.
GAEC 7 – Rezumatul practicii in situ pentru rotația culturilor
Se aplică o rotație a culturilor pe terenul arabil cel puțin o dată pe an (an de cultură) la nivel de parcelă agricolă.
Prin excepție, una și aceeași specie de plante (cultura de bază sau principală) poate fi cultivată pe aceeași suprafață de teren arabil (parcelă agricolă), pe cel mult 50% din suprafața arabilă a exploatației, astfel:
a) o perioadă de cel mult 3 ani consecutivi, cu obligația ca între două culturi principale să înființeze o cultură secundară diferită ca specie față de cultura principală;
b1) o perioadă de cel mult 2 ani consecutivi pe suprafețele pe care cultura principală s-a recoltat toamna târziu (după data de 1 noiembrie) sau
b2) o perioadă de cel mult 2 ani consecutivi ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, iar înființarea culturii secundare nu mai este posibilă întrucât nu există condiții optime de răsărire și dezvoltare a plantelor;
Pentru suprafețele de teren arabil utilizate pentru culturi multianuale, ierburi și alte plante furajere erbacee, teren lăsat pârloagă, culturi din spațiile protejate (sere și solarii), culturi care cresc sub apă, loturile semincere, cât și suprafețele certificate în agricultura ecologică conform R. (UE) 2018/848, se consideră realizată rotația culturilor.
GAEC 7 – Rezumatul practicii in situ pentru diversificarea culturilor
Fermierii pot respecta standardul GAEC 7 inclusiv prin diversificarea culturilor pe terenul arabil, după cum urmează:
a) în cazul în care suprafața terenului arabil al unei ferme este cuprinsă între 10 și 30 ha, diversificarea culturilor constă în cultivarea terenului arabil din fermă cu cel puțin două culturi diferite pe terenul arabil respectiv; cultura preponderentă nu trebuie să acopere, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 75 % din terenul arabil respectiv;
b) în cazul în care suprafața terenului arabil al unei ferme este mai mare de 30 ha, diversificarea culturilor constă în cultivarea terenului arabil din fermă cu cel puțin trei culturi diferite pe terenul arabil respectiv; cultura preponderentă nu trebuie să acopere, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 75 % din terenul arabil, iar principalele două culturi nu trebuie să acopere împreună, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 95 % din terenul arabil respectiv.
GAEC 8 – A fost eliminată obligația procentului minim de teren pârloagă
Standardul GAEC 8 a fost flexibilizat prin eliminarea obligației privind alocarea unui procent de 4% din terenul arabil la nivel de fermă dedicat zonelor sau elementelor neproductive (inclusiv
pârloagă) fiind modificat și având următoarele cerințe:
2. Se menţin elementele de peisaj, incluzând rigole, garduri vii individuale şi grupuri de rânduri de arbori, terase, movile, existente pe terenul agricol.
3. Este interzisă tăierea gardurilor vii şi a arborilor în perioada de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice (15 martie-31 august).
4. Se iau măsuri pentru evitarea instalării şi extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol.