Ungaria – primul loc în UE la producția de floarea-soarelui. România, în picaj de pe locul 2 pe locul 4
![Roxana Dobre](/autori/roxana-dobre.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/productie-floarea-soarelui-ucraina.jpg)
Comisia Europeană și-a redus estimarea pentru recolta de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru anul 2024 cu 7.000 de tone comparativ cu 2023, aceasta fiind de aproximativ 8 milioane de tone. Scăderea față de anul precedent și rezultatul mediu pe ultimii 5 ani este de 18%, iar principalul motiv invocat îl reprezintă condițiile meteorologice nefavorabile în cele mai mari părți ale teritoriului comunității. Aceasta este, de asemenea, cea mai slabă recoltă de floarea-soarelui din UE din 2015.
Pentru prima dată, Ungaria a urcat pe primul loc în rândul producătorilor de floarea-soarelui din UE de pe locul trei în 2023 cu o recoltă de 1,715 milioane de tone în ciuda unei scăderi de 13% de la an la an.
Citiți și: Fermierii din Ungaria – protest cu cămile! Pierderi uriașe din cauza secetei
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/productie-floares-soarelui.jpg)
Ungaria a urcat pe primul loc în rândul producătorilor de floarea-soarelui
Ungaria se află pe primul locla producția de floarea-soarelui raportat la anul 2024, cu o recoltă estimată la 1,7 milioane de tone. Pe locul doi se află Franța unde dezvoltarea și recoltarea culturilor oleaginoase au fost grav afectate de ploile persistente, iar producția a fost de 1,691 milioane tone, țara se situează pe locul doi la producție în comunitate, în ciuda scăderii cu 18% față de anul precedent. Bulgaria este pe locul al treilea, cu o recoltă de 1,437 milioane de tone, cu o scădere de puțin peste 18,5% față de 2023, conform sinor.bg.
Citiți și: Strategie Grains: UE va avea anul acesta o producție record de floarea-soarelui
Potrivit sursei citate, țara noastră a ajuns pe locul doi la producția de floarea-soarelui, de pe locul patru, cu recoltă de 1,242 milioane de tone adică o scădere majoră de 38%, o prăbușite la un nivel minim din ultimii 15 ani, în ciuda suprafețelor semănate record. Cel mai probabil seceta cu care s-au confruntat în 2024 fermierii români a dus la o scădere atât de puternică a producției de oleaginoase.
Pe termen lung,specialiștii din domeniu avertizează asupra unor fluctuații continue ale producției de floarea-soarelui în Uniunea Europeană, pe fondul schimbărilor climatice.