Începe acțiunea FITOS 2025. Controale în forță pe lanțul operațiunilor cu pesticide, inclusiv în ferme
![agrointeligenta.ro](/autori/agrointeligenta.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/actiune-control-pesticide.jpg)
FITOS 2025. Acțiuni de control pe tot lanțul operațiunilor cu pesticide, inclusiv în ferme. Ministerul Agriculturii a anunțat că în perioada 17 februarie 2025 – 13 aprilie, inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare județene și din cadrul structurii centrale a Autorității Naționale Fitosanitare (ANF), împreună cu efective din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București/Inspectoratele de Poliție Județene, prin structurile arme explozivi și substanțe periculoase, vor desfășura acțiunea comună de control la nivel național ”FITOS 2025”. Începând cu anul 2022, astfel de acțiuni de control au loc în fiecare an.
Acțiunea are ca scop îmbunătățirea siguranței și sănătății cetățenilor, prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și protecția mediului, prin verificarea modului de efectuare a operațiunilor cu produse de protecție a plantelor și a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici de pe raza de competență, se arată în comunicarea MADR.
Din punct de vedere al situației statistice, la nivel național sunt înregistrați/autorizați să desfășoare operațiuni cu produse de protecție a plantelor un număr de 4.478 agenți economici. Dintre aceștia, 844 sunt înregistrați, potrivit legislației, la structurile teritoriale arme, explozivi și substanțe periculoase, ca operatori care desfășoară operațiuni cu produse de protecție a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T). Facem precizarea că în cadrul acțiunii ”FITOS 2025” sunt propuși spre verificare minimum 50% din totalul operatorilor înregistrați/autorizați la nivel național.
Obiectivele avute în vedere la declanșarea acțiunii vizează prevenirea producerii unor evenimente negative care aduc atingere siguranței și sănătății populației și a mediului înconjurător precum și a furturilor de produse de protecție a plantelor, precum și conștientizarea fermierilor cu privire la operațiunile ilegale/neconforme cu produse de protecție a plantelor și asupra riscurilor la care se expun. De asemenea, prin acțiunea de control se au în vedere descoperirea, investigarea și sancționarea neregulilor constatate la regimul produselor de protecție a plantelor și protecției mediului.
Totodată, prin intermediul FITOS 2025 se urmărește optimizarea activității de prevenire și investigare a infracțiunilor în domeniul de competență pe fondul cooperării interinstituționale (ANF), precum și identificarea vulnerabilităților din domeniul de referință.
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/politie-controale-fitos.jpg)
Anul trecut au fost verificați 2.225 de operatori economici
În ceea ce privește acțiunea derulată la nivelul anului trecut, FITOS 2024, comunicare precizează că au fost verificați un număr total de 2.225 operatori economici care desfășoară operațiuni cu produse de protecție a plantelor (53,6% din totalul operatorilor înregistraţi/autorizaţi la nivel național). În urma verificărilor efectuate, au fost constatate 304 fapte de natură penală și au fost aplicate 173 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 623.130 lei.
Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, acțiunile vizează întreg lanțul operațiunilor cu pesticide, pornind de la producători și importatori, continând cu comercianți (distribuitori, fitofarmacii etc.) și până la producători agricoli care utilizează produsele de protecția plantelor. Comerțul ilicit, produsele introduse ilegal pe piață sau comercializate după termenul de expirare fac obiectul principal al acțiunilor de control.