• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii de ovine vor protesta în București pe 2 aprilie. Motivul pentru care își vor lăsa animalele acasă!

    Gabriela Gimbășanu -

    Crescătorii de ovine din România sunt deciși să protesteze joi – pe 2 aprilie, în centrul Capitalei. Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România, a declarat pentru Agrointeligența că ultimele discuții avute cu reprezentanții din Ministerul Agriculturii nu au condus la nici un rezultat. Mai mult, oierii au fost chemați să discute pe marginea unui act normativ care, spun ei, deja fusese trimis mai departe la Comisia de dialog social.

    “Ieri (joi, 26 martie) am fost chemați la minister să discutăm ordinul de minstru, depunerea actelor pentru plata aferentă anului 2014 și plata subvenței. Din păcate, se pare că am fost chemați doar ca să nu fim refuzați. Ordinul de minstru era deja gata și trimis la Comisia de dialog social care are astăzi o întâlnire cu MADR. Noi am fost puși, ca de obicei, în fața faptului împlinit. Cărțile erau făcute cu mult timp înainte să ajungem noi la întâlnire. Am fost consultați, dar cei de la MADR fac tot ce vor ei. Pe data de 2 aprilie vom organiza un protest la București, poate așa ne putem face auziți”, a declarat pentru Agrointeligența, Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România.

    Motivele pentru care crescătorii de ovine urmează să iasă în stradă sunt multiple și pornesc de la faptul că nu și-au primit subvenția pe animal aferentă anului 2014. La această problemă se adugă tergiversarea aprobării normelor metodologice la Legea pajiștilor și lipsa unei strategii care să sprijine producătorii de lapte după eliminarea cotelor de producție de la 1 aprilie.

    “Legea pășunilor a fost modificată de trei ori și tot prost au făcut-o. Avem probleme cu Legea 145 în ceea ce privește certificatele de producător, unde avem toate șansele să fim dublu impozitați: vom plăti un impozit pe norma de venit și, în momentul în care vom vinde produsele în piață, vom plăti un alt impozit. De asemenea, mai este și Legea 406 din 2006, cea cu fondurile de vânătoare, unde nu am fost consultați și unde ne este încălcat un drept constituțional-dreptul la proprietate. Prin această, lege fondurile de vânătoare pot face tot ce vor pe terenurile noastre fără ca noi să putem face ceva să împiedicăm asta”, a explicat Marcel Andrei care sunt principalele motive pentru care oierii vor ieși în stradă săptămâna viitoare.

    ”Nu vom lua animalele cu noi”

    În cadrul protestului planificat pentru joi, 2 aprilie, la București, vor fi prezenți peste 4.000 de crescători de oi din toate colțurile țării. ”Nu vom lua animalele cu noi, pentru că nu vrem să fie afectate de transportul până în Capitală. Consider că oile noastre sunt destul de umilite de politicienii României ca să le mai aducem și noi încă o umilință. Din 1990 și până astăzi, MADR nu a facut niște proiecte, nu a luat niște măsuri concrete de susținere a sectorului zootehnic din România. Noi nu știm astăzi ce se va întâmpla mâine. Nu suntem de acord nici cu condițiile noi de eligibilitate pentru subvenții pentru care se impun, în loc să simplificăm lucrurile mai rău le complicăm”, a spus președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România.

    Vor ca medicii veterinari să treacă în subordinea MADR

    Oierii își doresc ca ANSVSA, mai exact medicii veterinari care se ocupă de sănătatea animalelor lor, să treacă în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și să nu mai facă parte din cancelaria primului minstru pentru că, susțin crescătorii, politicile agricole din orice țară membră a Uniunii Europene se fac în cadrul Ministerului Agriculturii.

    “Părerea mea, sinceră, este că se dorește eliminarea definitivă a sectorului zootehnic din România. Să nu mai producem nimic, să mâncăm decât produse de import și copii noștri să ajungă niște căpșunari. Se dorește eliminarea unei activități care se identifică cu istoria aceastei țări, vor dispărea crescătorii de oi din România, nu va mai exista procesul de transhumanță, vom ajunge exact ca în vorba românească: Sat fără câini”, a precizat Marcel Andrei.

    Foto: Adevărul



     


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA