• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii riscă să piardă subvenția APIA dacă fertilizează terenurile cu zăpadă sau înghețate

    Roxana Dobre -

    Fertilizarea culturilor agricole este interzisă pe terenurile agricole înghețate sau acoperite de strat de zăpadă. Chiar și așa, unii agricultori au profitat de zilele cu precipitații și au aplicat îngrășăminte pe suprafețele înzăpezite. Acțiunea însă este interzisă prin Ordinul nr. 333/165/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 754 din 3 august 2021 iar pentru încălcarea regulilor, fermierii pot pierde subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    Fermierii au ieșit la fertilizat în plină iarnă, pe terenurile acoperite cu zăpadă, după cum reiese din mai multe poze publicate în mediul online. Imaginile au fost imediat ”taxate” de alți agricultori care au reamintim că în această perioadă fertilizările sunt interzise chiar dacă se aplică ”derogarea” care permite aplicarea îngrășămintelor până la 50 kg/azot, aceasta nu este valabilă în cazul în care terenul este acoperit cu zăpadă, înghețat sau inundabil.  Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune ce legislație se aplică în acest caz și ce riscă fermierii care aleg să aplice îngrășăminte pe zăpadă.

    Citiți și: Avertisment pentru fermieri: FERTILIZAREA – INTERZISĂ PE TERENURILE ACOPERITE CU ZĂPADĂ!

    Câmpuri acoperite cu zăpadă (foto: DAJ Dolj/Facebook)

    Este interzisă fertilizarea terenuriloe acoperite de zăpadă sau înghețate

    Conform Ordinului nr. 333/165/2021, se interzice aplicarea gunoiului, ca şi a oricărui tip de îngrăşământ, pe timp de ploaie, ninsoare şi soare puternic şi pe terenurile cu exces de apă, îngheţate sau acoperite cu zăpadă.

    ”Pe soluri saturate cu apă, inundate, îngheţate sau acoperite cu zăpadă este interzisă aplicarea îngrăşămintelor, evitându-se astfel pierderile de azot nitric cu apele de percolare şi cu scurgerile, precum şi pierderile prin denitrificare sub formă de azot elementar sau oxizi de azot”, prevede același ordin.

    Potrivit art.10 din Ordinul nr. 333/165/2021, cerințele generale pentru aplicarea fertilizanților sunt:

    – îngrăşămintele solide pot produce poluare numai în situaţia unor ploi abundente ce intervin imediat după aplicare;
    – îngrăşămintele organice lichide, dacă nu sunt aplicate corect, pot produce poluare în mod direct. Orice ploaie intervenită la scurt timp după aplicarea lor va mări riscul de poluare;
    -se interzice aplicarea oricărui tip de îngrăşământ (organic sau chimic), pe timp de ploaie, ninsoare, soare puternic şi pe terenurile cu exces de apă, inundate, îngheţate sau acoperite cu zăpadă;

    Nu se aplică îngrăşămintelor dacă:

    – solul este crăpat (fisurat) în adâncime;
    – solul este săpat în vederea instalării unor drenuri sau pentru a servi la depunerea unor materiale de umplutură.

    De asemenea, art. 20 din același ordin subliniază că fermierii trebuie informați de Direcțiile Agricole cu privire la obligațiile care le revin, astfel:

    Art. 20: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin structurile din subordine, elaborează şi pun în aplicare, în colaborare cu Direcțiile pentru Agricole Județene, un program de acţiune pentru informarea, instruirea şi consilierea fermierilor şi autorităţilor administraţiei publice locale în scopul promovării şi aplicării Codului de bune practici agricole şi a Programului de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole.

    Citiți și: Zăpada, îngrășământul săracului. Aportul de azot la hectar din stratul de omăt

    Când se pot aplica primele fertilizări din 2025. Calendar 

    Ordinul nr. 333/165/2021 prevede și calendarul care trebuie respectat de fermieri pentru fertilizarea terenurilor, primele îngrășăminte putând fi aplicate din 10 martie, în zona de câmpie, astfel:

    Specificare – zona Începutul perioadei
    de interdicţie
    Sfârşitul perioadei
    de interdicţie
    (inclusiv)
    Durata perioadei de
    interdicţie (zile)
    1 – câmpie 15 noiembrie 10 martie 115
    2 – deal 10 noiembrie 20 martie 130
    3 – munte 5 noiembrie 25 martie 140

    De precizat că verificări privnd fertilizarea terenurilor sunt făcute și de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și sunt obligatorii prin norma de condiționalitate, SMR 2 – Directiva Consiliului 91/676/CEE din 12 decembrie 1991 privind protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole (JO L 375, 31.12.1991, p. 1): art. 4 și 5.

    Aceasta prevede că pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, fermierii care dețin sau administrează exploatații agricole au obligația de a respecta prevederile „Programului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole”, prevăzut în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 333/165/2021, cu modificările și completările ulterioare.

    Verificările pentru SMR 2 sunt gestionate de APIA, care încheie protocoale de colaborare atât cu Garda de Mediu cât și cu Autoritatea Națională Fitosanitară.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai ieftin îngrășământ. Ioan Enoiu: ”Este excepțional, ajută fantastic!” Ministrul Barbu: În România se pot deschide în momentul de față patru fabrici de îngrășăminte Ministerul Agriculturii a publicat sumele APIA pentru plata ANT teren arabil

    Ultimele știri

    Hoți prinși când furau cereale direct din magazia unei ferme DSV a descoperit carne cu pestă porcină africană vândută în magazine Plăți finale la subvențiile APIA. Peste 670.000 de fermieri, cu banii în conturi