• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care au depozite și silozuri de cereale – controlați de inspectorii DAJ!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care depozitează cereale în magazii și silozuri sunt verificați în această perioadă de către inspectorii de la Direcțiile Agricole. Funcționarii au în derulare o campanie privind verificările spațiilor de stocare iar acolo unde sunt neconformități se aplică avertismente și ulterior sancțiuni acolo unde fermierii nu se conformează.

    Inspectorii din Serviciul de Monitorizare și Inspecții din cadrul Direcției Agricole Dolj (DAJ) Dolj au în desfășurare o campanie de activități de verificare la agenții economici care detin silozuri și magazii în orașul Băilești, conform unui anunț făcut pe pagina de socializare a instituției. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a luat legătura cu conducerea DAJ Dolj pentru a afla ce fermieri sunt vizați dar și ce presupune acest tip de verificare pentru ferme.

    Citiți și: Strategie pentru un profit mai mare. Cât costă depozitarea privată a cerealelor

    Verificări DAJ la silozuri și magazii pentru depozitarea cerealelor

    Agapie Romulus Sorin, director executiv DAJ Dolj a explicat astăzi, joi – 20 februarie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO ce presupun controalele pentru silozuri pentru magazii și ce măsuri sunt luate acolo unde sunt descoperite nereguli.

    ”În primul rând, noi avem obligația de a face aceste controle semestrial la spațiile de depozitare ale fermierilor. Să urmărim în primul rând dacă există acea autorizație de depozit.  Noi avem o evidență cu cei care au autorizații de depozit și urmare a Ordonanței 120/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023-august 2024 au venit foarte mulți fermieri care au solicitat acel sprijin pe suprafețe mai mari. Cum se zice, am lucrat cu materialul clientului. Cei pe care i-am avut în evidență și pe care i-am mai verificat, îi lăsăm să zic așa mai la urmă iar la ceilalți merg echipele în teren, verifică să vadă dacă dețină acele autorizații, dacă au spațiile în regulă. Pentru că sunt cazuri în care nu folosesc anumite spații și să valorifice din câmp producția și atunci e mult mai simplu pentru dumnealor. Dar după ce prezintă contractele de vânzare, cumpărare, facturile cu valorificarea producției”, a spus Agapie Romulus Sorin pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Anunț DAJ: Termen urgent pentru subvenția de 1.000 de euro

    Controale la fermierii care dețin silozuri (foto: DAJ Dolj/Facebook)

    Documente care trebuie depuse de fermieri pentru obținerea Autorizației de depozit

    În cazul fermierilor care însă nu au obținut un certificat de depozit, aceștia pot depune la DAJ o cerere însoțit de o serie de documente, pentru eliberarea acestuia. Astfel:

    Inspectorii de control aplică sancțiuni acolo unde sunt identificate nereguli dar în prealabil fermierii primesc avertismente.

    ”Se aplică prevederile legii. Mai sunt și situații să zic așa, care necesită mai multă implicare din partea fermielor, dar având în vedere că există legea prevenției se dă un avertisment, după care un termen pentru intrarea în legalitate. Mare parte fermierii se conformează, dar de multe ori există și această, să zic așa, lipsă de cunoaștere a legislației”, a mai spus directorul DAJ Dolj.

    Conatroale la silozuri și magazii


    Te-ar mai putea interesa

    Seceta și gerul fac ravagii în culturile de grâu: ”Este pierdut totul. De când sunt eu, așa ceva nu am văzut” Gospodăria țărănească cu 10 vaci la muls. ”Cât eu trăiesc după ele, am obligația să le asigur o viață optimă” Ministrul Barbu: În România se pot deschide în momentul de față patru fabrici de îngrășăminte

    Ultimele știri

    Plăți finale la subvențiile APIA. Peste 670.000 de fermieri, cu banii în conturi Programul Tomata 2025. Plată de 7.500 de euro și obligații privind legumele cultivate Programul Prima Seră. Ajutorul de 200.000 euro – doar pentru structuri cu sisteme de încălzire și depozit