• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile îngrășămintelor: ar trebui fermierii să cumpere îngrășăminte acum? Ce spun analiștii!

    Roxana Dobre -

    Prețurile îngrășămintelor au crescut brusc recent iar acest trend ar putea continua și în perioada următoare. UE dorește să crească drastic tarifele la importurile rusești de îngrășăminte. Iar un posibil sfârșit al războiului din Ucraina ar putea schimba complet situația pieței, posibil în favoarea fermierilor.

    Piața îngrășămintelor ar putea fi major influențată în perioada următoare de situația politică dar și o serie de decizii ale UE privind importurile din Rusia. Analiştii se aşteaptă ca discuţiile dintre Vladimir Putin şi Donald Trump să ducă la încheierea rapidă a războiului din Ucraina. În momentul de față, însă, negocierile au loc fără Europa și fără Ucraina.

    Citiți și: Prețurile la îngrășăminte continuă să crească și în februarie. Ureea, vândută cu 530 euro/tonă în Europa

    Prețuri la îngrășăminte

    Deciziile privind războiul din Ucraina vor influența prețul îngrășămintelor

    Conform publicației germane Agrarheute, rezultatul discuțiilor dintre Vladimir Putin şi Donald Trump va avea un impact major asupra pieței îngrășămintelor. Efectele se văd deja pe piața gazelor, unde s-a înregistrat o scădere semnificativă a prețurilor la gaze de la 58 la 47 de euro pe MWh. Deși acesta este încă scump, prețurile la gaze au scăzut cu aproape 20%.

    Chiar dacă se ajunge la un acord între Trump și Putin, reacția ucrainenilor și a europenilor va fi crucială. Această evoluție are un impact asupra prețului îngrășămintelor cu azot pentru momentul actual, dar mai ales pentru lunile următoare.

    În orice caz, este posibil ca rezultatul negocierilor să aibă o influenţă puternică asupra evoluţiei viitoare a preţurilor la îngrăşăminte.

    Citiți și: Piața îngrășămintelor scapă complet de sub control – cât vor mai crește prețurile

    Tarife suplimentare în UE pentru anumite produse din Rusia și Belarus

    Între timp, pe 28 ianuarie, Comisia UE a propus impunerea unor tarife suplimentare pentru anumite produse din Rusia și Belarus. O serie de produse agricole, precum și anumite îngrășăminte pe bază de azot ar fi afectate.

    După aceea, tarifele la îngrășăminte urmează să fie crescute treptat, începând de la 40 sau 45 de euro pe tonă (în funcție de tipul de îngrășământ) la 1 iulie 2025 – și apoi până la 315 sau 430 de euro pe tonă la 1 iulie 2028. Acest lucru ar face importurile din Rusia inaccesibile.

    De asemenea, scăderea cererii ar putea încetini creșterea prețurilor, dar ar putea să nu fie suficientă pentru a împinge piața în jos, spun analiștii. „Prețurile la îngrășămintele cu azot sunt în continuă creștere. Deoarece cererea este probabil să crească din nou odată cu începerea lucrărilor din câmp, sunt de așteptat noi creșteri de preț”, au declarat observatori de piață.

    Iar situația este puțin probabil să se schimbe mult în următoarele câteva săptămâni, deoarece aproape că nu există cantități noi. Cu toate acestea, este și un fapt că cererea pare să fie limitată la acest nivel de preț pentru noua campanie. În plus, anunțul începerii negocierilor în conflictul din Ucraina și scăderea prețurilor la gaze i-au determinat pe mulți fermieri să prefere să aștepte și să spere la scăderea prețurilor.

    Mulți producători par să aștepte, de asemenea, să publice noi liste de prețuri, având în vedere numeroasele incertitudini și nivelul încă ridicat al prețului gazelor.

    Situația aprovizionării cu fosfor, în special DAP, este în prezent tensionată. Acest lucru ar putea duce la noi creșteri de preț, dar probabil va descuraja mulți fermieri să cumpere. Clorura de potasiu a devenit recent, de asemenea, ceva mai scumpă, deși într-o măsură mult mai mică decât azotul și fosforul.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Emil Turdean renunță la cultura de sfeclă de zahăr: ”Cu mine, discuțiile s-au închis” APIA – protocol de colaborare cu ITM pentru controalele pe condiționalitate socială O zi perfectă pentru fermieri: ninge în ferme, iar prețul grâului în portul Constanța a depășit 230 euro/tonă

    Ultimele știri

    Fermierii riscă să rămână fără un erbicid foarte eficient la cereale. Autoritățile solicitate să intervină ANF: Întâlnire de lucru pentru reexaminarea planului privind diminuarea riscurilor asociate cu folosirea pesticidelor Măsura care va scumpi pâinea românilor. Fermierii avertizează Guvernul!