• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile la îngrășăminte continuă să crească și în februarie. Ureea, vândută cu 530 euro/tonă în Europa

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile la îngrășăminte continuă să crească și în februarie. Scumpirile bruște sunt determinate de prețul la gaz, dar și din cauza tarifelor de import pentru îngrășămintele rusești. Slăbirea monedei euro, dar și trendul global, face ca piața europeană a îngrășămintelor să fie scumpă, fără a da semne de stagnare din acest punct de vedere.

    Piața europeană a îngrășămintelor este agitată la începutul lunii februarie. De exemplu, în porturile din Germania, ureea se vinde acum cu 530 euro/tonă, cu 5 euro mai mult decât săptămâna trecută și cu 80 de euro mai mult decât în decembrie 2024. Evoluția pieței este determinată de mai mulți factori: scumpiri la gaz, situații geopolitice, achiziții internaționale etc.

    Prețurile la îngrășăminte – scumpiri bruște în februarie. Ureea, cu 80 euro mai scumpă decât anul trecut

    Prețurile la îngrășămintele cu azot au crescut brusc la începutul lunii. În special, azotul lichid și soluția de azotat de amoniu și uree s-au scumpit dramatic. Piața internațională trece printr-o perioadă incertă, lucru demonstrat și prin ofertele de preț din licitația de uree pentru India.

    Cu toate acestea, producătorii de îngrășăminte se află în dificultate, din cauza prețurilor mari de producție și o scădere simultană a cererii. Fermierii sunt, însă, sub presiune să cumpere îngrășăminte, având în vedere că se apropie primăvara.

    Citește și: Îngrășămintele, în special cele azotoase, continuă să se scumpească

    În prezent, nu există niciun indiciu că situația critică a pieței se va atenua. Prețurile azotatului de amoniu din Europa continuă să urce, în conformitate cu creșterile anunțate de producători. Tendința ascendentă este de așteptat să continue, dar o încetinire nu poate fi exclusă având în vedere nivelul foarte ridicat al prețurilor.

    Cu toate acestea, o modificare a prețului global la uree ar putea alimenta și mai mult impulsul ascendent. Nivelul prețului la care India și-a achiziționat ureea a fost conform așteptărilor și a confirmat puterea pieței. Acum, însă, totul va depinde de cantitățile pe care India le comandă de fapt până la urmă.

    Preț azot în februarie (foto: decorexpro.com)

    Sancțiunile împotriva Rusiei au împins în sus prețurile la îngrășăminte

    Comercianții de îngrășăminte sunt convinși că noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pare să aibă și un impact semnificativ asupra evoluției prețurilor pe piața europeană. Aceste măsuri ar include, eventual, și introducerea de restricții comerciale privind îngrășămintele rusești sau taxe sau cote suplimentare, reducând semnificativ oferta de pe piața europeană.

    Citește și: UE va impune taxe de import pentru îngrășămintele și produsele agricole din Rusia și Belarus

    Dacă sancțiunile sunt confirmate , acestea vor avea un efect de creștere a prețurilor asupra îngrășămintelor. Anul trecut, livrările rusești au contribuit semnificativ la scăderea prețurilor pe piața europeană – în beneficiul fermierilor, dar în detrimentul industriei europene a îngrășămintelor, care se confruntă cu costuri de producție semnificativ mai mari.

    Sfârșitul importurilor de îngrășăminte rusești ar declanșa, probabil, creșteri mai puternice de preț de către producătorii europeni.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, penalizați în plus la subvențiile APIA. Noi reguli obligatorii din acest an Inspectorii ANZ vor controla peste 1.000 de ferme de animale în perioada ianuarie-martie Dispare subvenția APIA plătită pe hectar? Calculele care dau peste cap planurile fermierilor

    Ultimele știri

    Fermierul Neculai Dulceanu renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro” Oierii, decizie tranșantă: Ori plafon de minim 50 de femele la ajutorul de 50 euro/cap, ori NIMIC! Prețurile la îngrășăminte continuă să crească și în februarie. Ureea, vândută cu 530 euro/tonă în Europa