• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Borceagul de primăvară – tehnologia de cultivare

    Violina Gorcinschi -

    Borceagul de primăvară – cultivarea celui mai ieftin îngrășământ natural. La ce folosește borceagul de primăvară – fertilizarea solului, furajare pentru animale. În acest articol aflați cum, când și unde se cultivă borceagul de primăvară, precum și sfaturi practice de îngrijire.

    Borceagul de primăvară este un amestec furajer compus din mazăriche/mazăre furajeră de primăvară și ovăz sau orzoaică. Mazărichea se seamănă numai împreună cu cereale deoarece, singură, cade și putrezește pe sol, în special în anii cu umiditate crescută. Deși nu este la fel de productiv ca borceagul de toamnă și se recoltează mai târziu (18-20 zile), borceagul de primăvară are o calitate mai bună. O alternativă bună la mazărea de primăvară este trifoiul de Alexandria, o leguminoasă furajeră anuală cu recolte multiple într-un an. Sămânța se produce mult mai ușor decât la mazărea furajeră, putând fi cultivată în amestec cu raigrasul aristat sau hibrid – se realizează producții bune de nutreț.

    Borceagul de primăvară este o opțiune excelentă pentru obținerea de furaje. În plus, îmbogățește bine solul cu elementele necesare pentru refacere și pentru viitoarele culturi, fiind mai ușor de cultivat și întreținut și mai ieftin decât îngrășămintele chimice. În plus, este prietenos cu mediul.

    Cum se cultivă borceagul de primăvară

    Borceagul de primăvară poate fi cultivat în toate zonele fără condiții de irigare, cu precipitații medii anuale de peste 450 mm și o temperatură anuală medie de peste 7,5 grade Celsius. Amestecurile furajere din care face parte și trifoiul de Alexandria se extinde la toate zonele colinare, unde precipitațiile medii anuale depășesc 550-600 mm și unde temperatura medie anuală este mai mult de 7,5 grade Celsius, cu excepția solurilor acide, neamendate. În zonele de câmpie, aceste amestecuri se cultivă în zone care au precipitații medii anuale de peste 500 mm, pe toate tipurile de sol, În sudul României, borceagul de primăvară se recomandă și la fermele cu sistem de irigare, unde producțiile cresc semnificativ și se pot obține 3-4 recolte anual.

    Citește și: Cultura de borceag de toamnă – un furaj valoros pentru fermele de animale

    O altă condiție privind locația este ca borceagul de primăvară să urmeze în rotație după culturi care permit lucrări ale solului până la mijlocul toamnei, precum: floarea-soarelui, hibrizii de porumb semitimpurii și semitardivi, sfecla furajeră și de zahăr etc. Premergătoarele cele mai indicate pentru amestecurile furajere în componenţa cărora intră trifoiul de Alexandria sunt cerealele de toamnă şi de primăvară şi cartofii timpurii.

    De regulă, perioadele optime pentru a semăna borceagul de primăvară sunt 15-30 martie în zonele colinare și 1-15 martie în zonele de câmpie. Este important de știut că întârzierea semănatului duce la producții mai mici.

    Pentru borceagul de primăvară, amestecul furajer clasic este alcătuit din 140-150 kg/ha mazăre furajeră de primăvară sau mazăriche și 90-100 kg/ha orz de primăvară sau ovăz. Proba la semănătoare se face cu cantitatea rezultată prin însumarea celor două componente ale amestecului. Cultura se seamănă cu semănătorile de cereale, în rânduri la 12,5 cm, la adâncimea de 3,0-3,5 cm.

    Borceag de primăvară. Îngrijire

    Borceagul de primăvară necesită anumite lucrări ale solului: arătura. Arătura, fie că este făcută primăvara sau toamna, se realizează imediat după ce terenul este eliberat de cultura premergătoare. În lipsa apei în stratul arabil, arătura se amână până la următoarea ploaie care aduce umiditate. Arătura se realizează la adâncimea de 18-20 de cm cu plugul în agregat cu grapa stelată. La desprimăvărare, parcelele se pregătesc cu ajutorul combinatorului, dotat în spate cu tăvălugi, sau cu agregatul de grape cu colţi, la care se ataşează în spate bare metalice.

    Această cultură are nevoie și de fertilizare. Borceagul de primăvară necesită 50-60 kg de azot/ha. Pentru producții mari, conținutul solului în fosfor mobil trebuie să fie de minimum 7 mg g sol. Fosforul se administrează sub arătură într-o cantitate de 70-80 kg/ha. În cazul potasiului, pe solurile acide cu carențe de potasiu mobil, se administrează, în fiecare an, 60-70 kg/ha. Amendarea, pe solurile acide, se realizează  o dată la 8-10 ani.

    Slăbiciunea borceagului de primăvară sunt buruienile dicotiledonate. Acestea se combat cu erbicide specifice, care se aplică la debutul fazei de rozetă a buruienilor. În cazul alternativei, trifoiul de Alexandria, lupta cu buruienile este mult mai ușoară, astfel că nu este nevoie de erbicide. În ceea ce privește dăunătorii, borceagul de primăvară este afectat de gândacul băbos (Lema melanopa), prezent la începutul înspicatului ovăzului. Dacă plantele de ovăz sunt atacate într-o proporție mai mare de 10-15%, se recomandă recoltarea cu câteva zile mai devreme decât epoca optimă. Dacă atacul este mai devreme, se recomandă tratamentul cu un pietroid. În aceste condiții, masa vegetală este sigură pentru furajare după 2-3 zile de la tratament.

    Borceag de primăvară. Recoltare

    Pentru masă verde, recoltarea borceagului are loc eșalonat, când planta de susținere ajunge la înălțimea de 40-50 de cm (fază de buroluf). Se estimează că producția medie este de 20 tone/ha masă verde. Cel mai bun mod de a utiliza borceagul este cosirea și administrarea ca nutreț verde la iesle, în cantități de 50-70 kg/zi în meniul vacilor de lapte.

    Furajul se poate conserva și prin însilozare. În acest caz, recoltarea are loc la începutul fazei înspicatului ovăzului. Furajele cosite se lasă în brazde 2-3 zile, după care se toacă mărunt și se însilozează.

    Citește și: Cel mai ieftin îngrășământ. Ioan Enoiu: ”Este excepțional, ajută fantastic!”

    Pentru fân, borceagul se recoltează în faza de înflorire a măzărichei, iar atunci când proporţia de ovăz este mai mare, recoltarea se realizează până la înflorirea ovăzului, când se obţin 5-6,5 tone fân/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Ministerul Agriculturii a publicat sumele APIA pentru plata ANT teren arabil O zi perfectă pentru fermieri: ninge în ferme, iar prețul grâului în portul Constanța a depășit 230 euro/tonă Fermierul Emil Turdean renunță la cultura de sfeclă de zahăr: ”Cu mine, discuțiile s-au închis”

    Ultimele știri

    LANDE susține fermierii cu capitalul de lucru necesar în campania de primăvară Iasmina Blidar, BOVICOOP, explică cine ia subvenția întreagă la ANT bovine și lapte Lista completă a subvențiilor pe care fermierii le pot obține de la APIA