• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2025. Control clasic în teren fără prezența fermierului – reguli

    Roxana Dobre -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat cum se vor desfășura controalele pentru subvenții și ce trebuie să știe fermierii care se vor afla în eșantionul de verificări. Scopul controalelor la fața locului este de a determina în funcție de scop respectarea cerințelor obligatorii și a cerințelor specifice.

    Controlul clasic pe teren reprezintă totalitatea controalelor la fața locului realizate în scopul identificării corecte a parcelelor, a culturilor declarate în cererea de plată, a condiţiilor de eligibilitate, precum şi pentru verificarea respectării de către fermieri a normelor de condiţionalitate, a cerinţelor de bază, în ceea ce priveşte plăţile directe, ecoschemele şi alte intervenţii.

    Citiți și: Subvenții APIA 2025. Toate fermele intră la control prin monitorizare – perioada verificărilor

    Controlul clasic pe teren la APIA. Etape

    Pentru verificările din acest an APIA va ține cont de o serie de etape privind derularea controlului. Astfel:

    – Selectarea beneficiarilor în vederea realizării controalelor;
    – Completarea documentaţiei şi informarea fermierului (acolo unde scopul de control o impune) cu privire la realizarea controlului;
    – Deplasarea inspectorilor pe teren;
    – Verificarea conformităţii declaraţiei făcute de fermier în cererea de plată;
    – Verificarea pe teren se realizează pe toate parcelele care fac obiectul controlului pe teren, în funcție de scopul acestuia.

    Dacă se constată o neconformitate de orice tip ce nu ține de scopul controlului, echipa de inspectori se autosesizează și înregistrează neconformitatea în raportul de control în vederea asigurării realizării unui control relevant pe teren.

    Citiți și: Lista completă a subvențiilor pe care fermierii le pot obține de la APIA

    Subvenții APIA – se poate face controlul în câmp fără prezența fermierului?

    Conform art. 48 (1) al HG nr. 1571/2022 cu modificările și completările ulerioare – controalele la faţa locului pot fi anunţate cu condiţia ca acest lucru să nu aducă atingere scopului sau eficacităţii acestora. Niciun preaviz nu poate depăşi 14 zile.

    Efectuarea controlului pe teren în vederea identificării/stabilirii suprafeței parcelelor declarate, a verificării culturilor declarate sau activității minime efectuate, se poate face în lipsa fermierului controlat, inspectorul având suficiente elemente pentru identificarea și determinarea suprafețelor declarate de fermieri în cererea de plată, sub semnătura acestuia.

    Controale APIA care nu se pot face în lipsa fermierului

    În cazul controalelor pe teren care au ca scop de control verificarea cerințelor și standardelor relevante pentru condiționalitate și a angajamentelor privind măsurile de dezvoltare rurală (M10 M11, DR1, DR2, DR4, DR5, M8 și M15), sau în cazul controalelor executate în urma selecțiilor manuale (sesizări/autosesizări, contestații, etc.), numai dacă situația o impune, și anume:

    – când este necesar ca inspectorul să solicite fermierului accesul în exploatație pentru a verifica: numărul de animale, capacitatea adăpostului, de pozitele de materiale (magaziile), existența platformei de gunoi de grajd,existența instalațiilor utilizate pentru irigat și a celor de administrare a pesticidelor, etc.
    – când este necesar ca beneficiarul să prezinte toate documentele justificative în funcție de scopul controlului (ex. planul de fertilizare simplificat, registrul de evidență al fermei, registrul privind BND, contracte de pășunat, borderou înstrăinare gunoi de grajd, caietul de agromediu/agricultură ecologică, documente de utlizare a apei pentru irigații, etc).

    În toate cazurile în care se realizează vizite pe teren se vor efectua fotografii geoetichetate. Neconformităţile depistate în timpul controalelor la fata locului sunt aduse la cunoştinţa beneficiarului în termen de maximum 90 de zile de la data finalizării controlului pe teren.

    În cazul controlului clasic, inspectorul poate utiliza și informații din rezultatele controlului prin monitorizare în vederea stabilirii deciziei conformității/neconformității.

    În cazurile care necesita prezenta fermierului pentru efectuarea controlului clasic pe teren, acesta are următoarele obligații:

    – să permită accesul în exploatație a echipei de inspectori, pentru a verifica: numărul de animale, capacitatea adăpostului, depozitele de materiale (pesticide si fertilizanti chimici), existența platformei de gunoi de grajd, existența instalațiilor utilizate pentru irigat și a celor de administrare a pesticidelor, etc.
    – să prezinte echipei de control toate documentele solicitate, legate de scopul controlului
    – să permita inspectorilor efectuarea fotografiilor geoetichetate pentru a documenta realizarea controlului dar şi pentru a justifica decizia de conformitate sau neconformitate;
    – să ofere orice informații sau clarificărisolicitate de către echipa de control.

    În cazul în care fermierul refuză controlul, dosarului îi va fi atribuit un cod de neconformitate care va genera excluderea de la plată pentru toate schemele solicitate de fermier în cererea de plată.

    Instituțiile care pot face controale în fermele care iau subvenții

    Echipele de inspectori care efectuează controale/supracontroale pe teren în vederea acordării plăților APIA aparțin:

    – Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură;
    – Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;
    – Autorității Naționale Fitosanitare;
    – Agenției Domeniilor Statului;
    – Agenției Naționale pentru Zootehnie;
    – Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale;
    – Curții de Conturi;
    – Curții Europene de Conturi;
    – Comisiei Europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Taxă eliminată pentru toți proprietarii de terenuri Subvenție majorată astăzi de Guvern de la 456 euro/ha la 640 euro/ha Un mare trader de cereale a intrat în faliment. Fermierii afectați, despăgubiți de stat

    Ultimele știri

    Prefectul Barabási Antal Szabolcs, la târgul ”De aici, de aproape. Chiar din Mureș”: ”Vrem să facem aici un centru al agriculturii” Mihály Zoltán-József, MADR, la târgul ”De aici, de aproape. Chiar din Mureș”: Producătorii care vor să își ateste produsele au tot sprijinul ministerului Soluții de erbicidare în preemergență la culturile de floarea-soarelui