• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul la carnea de miel pentru Paște – mai mic decât anul trecut. Crescător de ovine: Cererea e mică. Se cumpără carnea de pui

    Gabriela Gimbășanu -

    Cu doar o săptămână înainte de sărbătorile pascale, crescătorii de oi din România se declară învinși de sistem. Nu doar că românii preferă carnea de pui în detrimetrul cărnii de miel dar nici la export nu își mai pot vinde mieluții.

    Vânzările din perioada sărbătorilor pascale nu reușesc să le aducă o speranță crescătorilor de ovine, deoarece pe piața românească nu reușesc să vândă prea mulți miei. “Ce se vinde în această perioadă nu reprezintă mare lucru pentru noi: puterea de cumpărare a românului este scăzută și în ultima perioadă de timp se vede cu ochiul liber faptul că, omul preferă să cumpere carne de pui – mai ieftină, și nu carne de miel cum se cumpăra odinioară. Eu cred că prețul cu care se vinde mielul în acest an va fi, în medie, mai scăzut decât cel de anul trecut. Etimez un preț cuprins între 20-25 lei/kilogramul, în timp ce prețul în viu va fi undeva la 9-10 lei kilogramul”, a declarat pentru Agrointeligența Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România.

    Românii nu se încumetă să cumpere carne de miel pentru sărbătorile pascale. Cererea pentru carnea de miel este mică, oamenii preferă să achiziționeze un pui, să pregătească ceva pentru masa de Paști și renunță la cumpărarea unui miel întreg așa cum se întâmpla în anii precedenți.

    Vânzări mai mici cu 30-40%

    În comparație cu anul trecut, anul acesta vânzările vor scădea cu cel puțin 30-40%. Avem semne clare îna cest sens. O să rămânem cu miei pe stoc, așa cum, de Crăciun, crescătorii de porcine au rămas cu porci nevânduți. În anii trecuți, clienții mei, îmi cereau miei de peste 10 kilograme, acum mă sună să mă întrebe dacă le pot vinde o jumătate de miel. Mă gândeam că ar fi o soluție să le vând câte o jumătate, dar problema principală este că, nu toți cei care vor doar o jumătate de miel, pot veni în același timp. Este greu să-i facă să se sincronizeze. Nu pot să tai un miel și să aștept să vine clientul să-l cumpere, pentru că dacă nu ajunge în ziua în care l-am tăiat, a două azi carnea nu mai e bună de nimic”, ne-a spus Marcel Andrei, despre trendul pe care îl înregistrează, astăzi cererea de mei în România.

    Problemele crescătorilor de ovine s-au agravat odată cu impunerea unei restricții la carnea de miel la export, din cauza bolii limbii albastre. Oierii se simt abandonații de instituțiile statului și simt că cei care ar trebui să le rezolve problemele mai mult îi încurcă.

    Așteaptă vești bune din Iordania

    Importul de miei din România în Iordania e vital. În urmă cu ceva timp a fost constituită o delegație compusă din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reprezentanți de la ANSVSA și câțiva reprezentanți ai crescătorilor de ovine din România, care au făcut o vizită oficială, în Iordania, tocmai pentru a rezolva problema exporturilor de ovine.

    Cei de la ANSVSA au așteptat șase săptămâni, după ce s-au întors din Iordania, să trimită niște documente la ambasada noastră din Turcia, pentru că țara noastră nu are ambasadă în Iordania. Din acele documente trebuia să reiasă faptul că, noi, cei care dorim să reluăm exportul de miei în Iordania, nu ne-am confruntat cu boala limbii albastre. Ne-am zbătut noi, am insistat pe la autorități, pentru ca, cei de la ANSVASA să trimită documentele solicitate de iordanieni, documente care ne facilitează accesul la exportul de miei. Suntem tratați foarte prost, nu interesează pe nimeni de soarta noastră”, a mai spus pentru Agrointeligența Marcel Andrei.

    Miei rămași de anul trecut

    Ciobanii români mai au pe stoc miei din anul precedent, miei care trebuiau să ajungă pe mesele iordanienilor, dar din cauza suspiciunii de limbă albastră, animalele au rămas în bătătura crescătorilor.

    Avem și acum miei pe care nu am reușit să-i exportăm anul trecut, avem imobilizate sume importante de bani și dacă nu vom reuși să reluăm exporturile, în final nu vom mai câștiga nimic. Acei miei au ajuns la 40-50 kilograme, la o așa greutate, la noi pe piață, nu îi cumpără nimeni. Ei pot fi vânduți doar la export, dacă mai stau mult în gospodăria noastră o să își schimbe dentiția, din miel devine oaia adultă, în consecință îi scade prețul. Și așa prețul kilogramului în viu al mielului de export este foarte mic, nu depășește 6-7 lei. Motivul principal pentru care prețul a scăzut așa de mult este apariția în România a bolii limbi albastre”, ne-a explicat reprezentantul crescătorilor de ovine, motivul pentru care cei pe care îi reprezintă se confruntă cu pierderi financiare însemnate.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!