• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bubuie agricultura din SUA. Mesajul-capcană transmis de președintele Trump fermierilor americani

    Violina Gorcinschi -

    Președintele american Donald Trump a semnat ieri, luni – 3 martie, un decret care crește de la 10% până acum la 20% taxele vamale la produsele chinezești care intră în Statele Unite, criticând Beijingul că nu a acționat suficient pentru a limita fluxul de fentanil către Statele Unite, relatează AFP, citată de Agerpres. Acesta le-a cerut marilor fermieri americani să se pregătească să producă mult mai multe produse agricole pentru cetățeni. Măsura se va aplica de luna viitoare.

    Amenințările cu tarifele se pun în practică. După ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va aplica taxe vamale la importurile din Canada, Mexic și China, lucrurile încep să se concretizeze. Ieri, Casa Albă a anunțat, pe platforma lui Elon Musk, că, de la 2 aprilie, taxele vamale pentru produsele din China vor crește cu 20%, ca o formă de represalii pentru actuala criză a opioidelor. Aceste taxe vamale, anunțate inițial la 1 februarie ca o dorință de a lupta împotriva crizei opioidelor care lovește țara, intră de ”de a combate fluxul de fentanil spre țara noastră”, a apreciat Casa Albă pe platforma X.

    Citește și: Trump urmează să introducă taxe și pentru produsele agricole din UE? ”O vom face foarte curând”

    Donald Trump a anunțat, de asemenea, luni că intenționează să impună taxe vamale asupra produselor agricole care intră în Statele Unite din 2 aprilie, vizând o nouă categorie de produse după silvicultură, oțel și aluminiu.

    Citește și: Administrația Trump taie bani de la agricultură și mediu. Fermierii au dat în judecată conducerea SUA

    Președintele Trump, mesaj către fermierii americani

    Într-un mesaj postat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, Trump le-a cerut ”marilor fermieri din Statele Unite” să se pregătească să ”producă mult mai multe produse agricole pentru a le vinde în Statele Unite. Produsele importate vor fi impozitate din 2 aprilie”.

    Mesajul lui Trump este, însă, o capcană pentru sectorul agricol, care intră în picaj, iar exporturile de cereale se blochează, arată Mihai Răzvan Moraru, fondatorul Agro-Est Muntenia care a analizat situația la nivel global din perspectiva agribusiness-ului.

    ”Dragi fermieri români care l-ați susținut și care l-ați votat pe Georgescu, am o veste: Trump tocmai a anulat exportul de cereale al SUA, prin taxele care intră mâine în vigoare, de vreo 160 de miliarde de dolari anual și le-a spus să vândă intern. Și le-a tăiat și o bună parte din subvenții, că mulți fermieri mici și medii riscă falimentul, având proiecte de finanțare începute pe programe guvernamentele blocate sau acum anulate.

    Ca să înțelegem cum e cu suveranismul! Oare cum vețireuși să supraviețuiți fără export de cereale și fără subvenții? Asta e întrebarea !

    PS: Poate nu se înțelege. Prin taxarea de 20-25% a principalilor parteneri comerciali, importatori de cereale americane, taxe care vor reveni și din partea acelor țări către orice export american, inclusiv de cereale, acestea devin mult prea scumpe. Chiar dacă nu este limitat prin lege exportul de cereale. Sper că e mai clar”, a explicat Mihai Răzvan Moraru.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Taxă eliminată pentru toți proprietarii de terenuri Apicultor cu 20 de ani experiență: Pierderile la albine nu sunt cauzate de culturi. Am avut mereu înțelegere de la fermieri Ucraina a lansat un sistem de irigații care acoperă peste 12.000 ha de teren agricol

    Ultimele știri

    Prefectul Barabási Antal Szabolcs, la târgul ”De aici, de aproape. Chiar din Mureș”: ”Vrem să facem aici un centru al agriculturii” Mihály Zoltán-József, MADR, la târgul ”De aici, de aproape. Chiar din Mureș”: Producătorii care vor să își ateste produsele au tot sprijinul ministerului Soluții de erbicidare în preemergență la culturile de floarea-soarelui