Nina Gheorghiță: Nu poți să-ți pui ca obiectiv în Bărăgan, la neirigat, mai mult de 10 tone/ha porumb!


Nina Gheorghiță, Vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) și fermieră în zona Bărăganului, a transmis în mediul online un mesaj pentru agricultori, subliinid că anul acesta trebuie să fie unul al prudenței.
Nina Gheorghiță a transmis în cadrul unui mesaj postat astăzi, duminică – 9 martie, pe pagina sa de Facebook că își dorește, ca fermier, ca anul agricol să fie unui normal. Aceasta a subliniat că agricultorii trebuie să fie atenți la structura fermelor astfel încât toate detaliile care țin de tehnologie, și adaptarea acesteia la zona unde este amplasată exploatația, să reprezinte punte-cheie la baza deciziilor pe care le iau producătorii agricoli.
Citiți și: Nina Gheorghiță, LAPAR: ”Anual companiile lansează biopesticide pe piață, fermierii vor randament”

Nina Gheorghiță: Ne-a lipsit normalitatea în 4 ani din ultimii 5
Nina Gheorghiță a subliniat în mesajul său că își dorește pentru anul agricol 2024/2025 să fie unul normal. ”Ne-a lipsit normalitatea în 4 ani din ultimii 5. Așadar, normalitatea anul acesta ar însemna să intram pe direcția redresării. Aici vorbesc la modul general. Prudența trebuie să ne caracterizeze toate activitățile în fermă, și cele tehnice și cele financiare. Întoarcerea la normalitate este cheia sustenabilitatii din toate punctele de vedere”, a arătat Nina Gheorghiță în mediul online.
Aceasta a completat că în fiecare ferma structura culturilor, elementele tehnice cum ar fi perioada de vegetație a varietățile cultivate (soiuri/hibri) și densitatea trebuie adaptate zonei în care se află exploatația. ”De exemplu, nu pot să înțeleg cum să fii în județul Vaslui, să ai ferma la neirigat și să ai o structură a culturilor unde porumbul ocupă 70%! O așa alegere tehnică, sigur, te duce în faliment!”, a atras atenția Nina Gheorghiță.

Vicepreședinta LAPAR, sfaturi pentru fermieri din zone expuse la secetă
Vicepreședința LAPAR a avertizat colegii fermieri că trebuie să își adapteze fermele la condițiile climatice din zona unde acestea sunt amplasate, mai ales în contextul în care seceta și-a făcut apariția tot mai des în ultimii ani.
”Nu pot să înțeleg fermierii care sunt în zone expuse secetei, și neavând irigatii, cultivă porumb dincolo de 380 grupa FAO și merg cu densități mai mari de 65.000 plante/ha la recoltat. Nu poți să-ți pui ca obiectiv în Bărăgan, la neirigat, mai mult de 10 tone/ha porumb! Nici la irigat nu ar trebui sa visezi producții record pe fermă. Poți experimenta pe o parcelă mai mică sau mai mare dar să investești, pe toată suprafata semănată cu porumb, pentru producții despre care citești în reviste, cataloage sau auzi la TV este foarte riscant. Întotdeauna uită-te care-ți este producția medie a ultimilor 5 ani și propuneți cu pași foarte prudenți creșteri realiste de producție! Nu uitați agricultura este știință, tehnică și economică, și artă! Nu poți face artă din agricultură fără o experiență solidă în spate. Experiența n-o înveți din cărți ci din practica în timp ce-ți faci meseria!”, a mai arătat Nina Gheorghiță.