• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultorii au dat în judecată Ministerul Agriculturii și cer suspendarea derogărilor pentru neonicotinoide

    Roxana Dobre -

    Două organizații – una de apicultori și cea de-a doua care îi reprezintă pe micii fermieri, pe țărani, au acționat în judecată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Cele două forme asociative cer suspendarea actelor administrative prin care s-au acordat derogări pentru utilizarea unor tratamente pe bază de neonicotinoide în campania agricolă din această primăvară.

    Cele două organizații care cer suspendarea derogărilor temporare pentru utilizarea neonicotinoidelor sunt Federația Asociaților Apicole din România Romapis și Asociația Eco Ruralis. Formele asociative au acționat în judecată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) care are calitatea de ”pârât”. Obiectul procesului este ”suspendare executare act administrativ Autorizaţiile nr. 16895/05.12.2024, 16896/05.12.2024 şi 16897/05.12.2024”. Derogările care au fost date sunt utilizate pentru tratamentele la sămânță cu neonicotinoide în campania de semănat din primăvara 2025 pentru culturile de porumb și floarea-soarelui, pentru produsele Cruiser, Picus și Nuprid.

    Citiți și: S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025

    Apicultorii cer suspendarea autorizațiilor temporare pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide

    În dosarul depus la  Curtea de Apel Cluj cele două organizații cer ”suspendare executare act administrativ Autorizaţiile nr. 16895/05.12.2024, 16896/05.12.2024 şi 16897/05.12.2024”. Prima ședință a procesului va avea lor pe 14 februarie, conform informațiilor din dosar.

    Reamintim că Autoritatea Națională Fitosanitară a publicat în luna decembrie autorizările temporare pentru tratarea semințelor de porumb și de floarea-soarelui cu trei produse de tip insecticid: Cruiser, Picus și Nuprid. Autorizațiile temporare au fost acordate la cererea fermierilor reprezentați prin cele patru organizații ce formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC): Federația Națională PRO AGRO, LAPAR – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, UNCSV – Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, și AFF – Asociația Forța Fermierilor. Aprobarea pentru utilizarea celor trei produse pentru tratarea semințelor de porumb și de floarea-soarelui a fost emisă pentru perioada 20 ianuarie – 19 mai 2025.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a contactat conducerea Federației Romapis – pe președintele Mircea Ciocan și pe vicepreședintele Constantin Dobrescu, însă ambii erau prinși în activitatea curentă a organizației și nu puteau dialoga telefonic, stabilind cu ei să ne auzim când vor putea vorbi. Imediat cum vom avea declarații noi, acest articol va fi actualizat.

    Apicultorii, în proces cu MADR

    Citiți și: ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Pe site-ul ANF, în afara celor trei acte administrative ce fac obiectul acțiunii în instanță, ulterior s-au mai acordat autorizații temporare și pentru produsele Ibisio (la tratarea semințelor de porumb și porumb dulce), Buteo Start (la tratarea semințelor de floarea-soarelui) și pentru Scenic Gold (la tratarea semințelor de floarea-soarelui). Aceste trei autorizații temporare au fost acordate la cererea FAPPR – Forumul Agriculturilor și Procesatorilor Profesioniști din România.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Mihaela Neagu, Fabrica de zahăr Luduș: Am încheiat cea mai grea campanie de recoltare a sfeclei de zahăr Dispare subvenția APIA plătită pe hectar? Calculele care dau peste cap planurile fermierilor Calendar AFIR 2025. Primele fonduri UE din acest an: procesare, micii fermieri și fermierii peste 40 de ani

    Ultimele știri

    APIA: Fondurile pentru plata subvențiilor, în conturi direct de la Comisia Europeană Șef DSVSA: Zilnic intră în țară 30 de camioane de pâine congelată și alte produse care se coc rapid Fermierii vor avea și în acest an apă gratuită pentru irigații și energia electrică subvenționată