Pașii pentru despăgubirile cauzate de animale sălbatice. Laurențiu Păștinaru, vicepreședinte ANMAP: Sunt bani și în 2025!


Pierderile provocate de animale sălbatice sunt despăgubite și în acest an de, a dat asigurări Laurențiu Păștinaru, Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate într-un interviu pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1. Oficialul a subliniat că deși anul trecut au fost și întârzieri, păgubiții nu vor rămâne fără bani.
Laurențiu Păștinaru, Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP) a dat asigurări în cadrul emisiunii Agrostrategia, ediția de astăzi, miercuri – 9 aprilie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR 1, că despăgubirile pentru pagubele făcute de animalele sălbatice se vor acorda și în acest an. Acesta a menționat că ”sub bani la buget” pentru aceste plăți.
Citiți și: Despăgubiri pentru pagube provocate de animale sălbatice: procedură, termene, plăți

Laurențiu Păștinaru (ANAMP): Sunt bani pentru despăgubiri
Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate a spus în cadrul emisiunii Agrostrategia că există bani prevăzuți și în 2025 pentru despăgubirea fermierilor care înregistrează pagube provocate de animalele sălbatice. Banii se acordă beneficiarilor prin instituția unde acesta ocupă funcția de vicepreședinte.
”Plățile pentru anul 2023 au fost făcute integral, deci suntem la zi. Pe 2024 am avut ceva întârzieri, Ministerul Finanțelor a făcut deschiderile mult mai greu dar oamenii trebuie să stea liniștiți că le dăm absolut până la ultimul leu despăgubire. Pentru 2025 sunt bani, sumele sunt prevăzute în bugetul nostru. Deja au început solicitările, în fiecare zi aproape în fiecare județ în care mergem și constatăm”, a mai punctat Laurențiu Păștinaru.
Acesta a completat că principalele animale sălbatice care atacă fermele sunt urșii, care atacă și stupinele, și lupii dar sunt și distrugeri în zona vegetală unde pagubele sunt provocate de mistreți, zimbrul în anumite culturi și chiar castorul sau porumbeii, cioara de semănătură.
Citiți și: Zeci de animale ucise de șacalii care s-au înmulțit peste măsură
Cum se solicită despăgubirile în 2025
Cei afectați de un eventual atac al animalelor sălbatice trebuie să depună cererile de despăgubire la primăria din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia a avut loc incidentul, iar deciziile de despăgubire și plata sumelor stabilite de comisia de constatare revin Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate.
”Cei păgubiți se adresează primăriei care are un formular tipizat iar mai departe primăria ni se adresează nouă, mai exact agenției de mediu județene cea care prezidează această comisie convocată de către primar. Comisia este formată din medic veterinar, responsabil de la Garda Forestieră, responsabil de la Garda de Mediu. Efectiv noi evaluăm paguba făcută și acest fermier, persoană fizică, persoane juridică dacă este cazul va fi despăgubit de către Agenție și de către Ministerul Mediului”, a explicat vicepreședintele.
Acesta a precizat că fermierii trebuie să își ia măsuri minime de protecție a exploatațiilor de animale, mai ales în zonele unde sunt înregistrate atacuri frecvente. ”Sigur că trebuie să ia propriile măsuri de protecție și proprietarii de animale. Adică să nu lase animalele singure, dacă se poate să le asigure gard electric, să le țină noapte în grajduri, etc”, a mai punctat Păștinaru.